Vaccinul Pfizer, 100% eficace la adolescenți între 12 si 15 ani [studiu]

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că vaccinul anti-COVID-19 produs în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficiență de 100% la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Afirmația a fost făcută în urma rezultatelor obținute în urma unui studiu clinic realizat pe acest segment de vârstă. Compania dorește să încurajeze, pe această cale, utilizarea vaccinului la adolescenți, înainte de începerea școlii, în toamnă. 

CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a declarat că planul este ca rezultatele studiului să fie trimise către Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite, precum și celorlalte autorități de sănătate pentru aprobare, în cel mai scurt timp posibil. Prin acest demers se speră ca adolescenții din segmentul de vârstă 12-15 să poată fi vaccinați până la începutul anului școlar 2021. 

Albert Bourla a mai adăugat că este esențial ca procesul de aprobare să devină o prioritate pentru autoritățile competente, așa încât vaccinul să ajungă la dispoziția populațiilor tinere cât mai devreme. Rezultatele obținute în urma cercetării clinice sunt promițătoare, motiv pentru care nu ar exista motiv de interzicere a vaccinării adolescenților.  

Studiul a fost realizat pe un grup de 2,260 de participanți, toți din Statele Unite. Potrivit purtătorilor de cuvânt Pfizer, în grupa de subiecți care a primit substanță placebo s-au înregistrat, ulterior, 18 adolescenți cu infecție COVID-19 confirmată, în timp ce în grupa care a primit vaccinul nu s-a înregistrat niciun caz de infectare. Astfel, în urma acestor rezultate, vaccinul a demonstrat o eficacitate de 100% în cadrul acestui segment de vârstă. În plus, serul a fost foarte bine tolerat de către tineri, cu reacții adverse similare cu cele manifestate de adulți, și anume stare de slăbiciune și oboseală, durere în zona injectării și dureri musculare. 

Purtătorii de cuvânt Pfizer au adăugat că vaccinul a generat un răspuns robust de anticorpi la tineri, de altfel unul mult mai bun față de cel obținut în studiile anterioare, pe tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. 

Oamenii de știință și experții în sănătate susțin că vaccinarea adolescenților este esențială pentru a pune capăt pandemiei. Acest lucru este atât de important pentru că, la nivelul unei țări, este foarte dificil de obținut imunitatea comunitară fără ca cei mici și adolescenții să fie vaccinați și să dezvolte anticorpi în tandem cu adulții. În plus, mutațiile prin care a trecut virusul SARS-CoV-2 în ultima perioadă au intensificat boala COVID-19, care acum poate da forme severe chiar și la adolescenți și copii. 

Așadar, pentru ca populația unei țări să ajungă la imunitate colectivă, este nevoie ca aproximativ 70% - 80% din locuitori să se vaccineze, inclusiv adolescenții. 

Dr. Scott Gottlieb, fost membru FDA și actual membru al consiliului de conducere al companiei Pfizer, susține că se așteaptă ca Administrația Alimentelor și Medicamentelor să revizuiască datele studiului și să ofere o concluzie în aproximativ o lună de zile. Dacă procesul de aprobare de către FDA va merge bine, vaccinul ar putea fi pus la dispoziția tinerilor adolescenți, începând cu vârsta de 12 ani, încă din toamnă, pe teritoriul Statelor Unite. 

Specialiștii epidemiologi sunt de părere că rezultatele obținute în urma acestui studiu clinic sunt încurajatoare și, mai mult, un pas mare în față pentru demersurile de protecție a populației generale împotriva virusului și de asigurare a unui mediu mai sigur în școli pentru cei mici. 

Aceștia atrag atenția asupra faptului că, deși îmbunătățirea siguranței în școli este una dintre prioritățile principale ale autorităților, este mai dificil de obținut dacă tinerii nu sunt vaccinați, mai ales în timpul activităților sportive sau cele extracuriculare. 

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deja autorizat, pe teritoriul Statelor Unite, pentru utilizare pentru tinerii de peste 16 ani. Studiile clinice pe copii pentru siguranța de uz a vaccinurilor anti-COVID-19 a fost mereu un subiect delicat și un proces dificil, mai ales pentru că sistemul imunitar al unui copil sau tânăr adolescent răspunde complet diferit la vaccin față de sistemul imunitar al unui adult. 

Compania Moderna, al cărei vaccin anti-COVID-19 funcționează tot pe tehnologia ARN-ului mesager, a declarat de curând că a început, în mod similar, o serie de studii clinice pe efectul și siguranța de uz a vaccinului la copii, cu vârste mai mici de 12 ani. În luna decembrie a anului 2020, Moderna a demarat un studiu pe copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, ale cărui rezultate urmează a fi anunțate. 

În aceeași linie, compania Johnson & Johnson plănuiește să testeze vaccinul său într-o singură doză pe copii și chiar pe nou-născuți, după o testare preliminară pe tinerii adolescenți. 

Compania Pfizer a început să testeze vaccinul pe tinerii adolescenți în luna octombrie a anului 2020 și a anunțat recent că a început noi studii clinice pe un nou segment de vârstă, mai precis pe copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani. 

Pentru prima fază a studiilor, compania va identifica o doză de administrare potrivită pentru trei grupe de vârstă, și anume:

-    O grupă cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani
-    O grupă cu vârste cuprinse între 2 ani și 5 ani
-    O grupă cu vârste cuprinse între 5 ani și 11 ani

Copiii vor primi, pentru început, o doză de 10 micrograme de vaccin, după care doza va fi crescută progresiv, până se va ajunge la doza recomandată. Participanții la studiu vor avea, de asemenea, opțiunea de a primi doze de câte 3 micrograme. 

Specialiștii susțin că este dificil de prezis dacă vaccinul va funcționa la fel de bine în cazul copiilor cum e în cazul adolescenților, dar se arată optimiști. 

Toți participanții la studiile clinice demarate de compania Pfizer vor fi monitorizați, în mod permanent, timp de 2 ani de la prima doza. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Pfizer: Vaccine Shown 100% Effective in Kids 12-15
https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210331/pfizer-vaccine-effectiveness-kids-twelve-to-fifteen
CNBC - Pfizer-BioNTech says Covid vaccine is 100% effective in kids ages 12 to 15
https://www.cnbc.com/2021/03/31/covid-vaccine-pfizer-says-shot-is-100percent-effective-in-kids-ages-12-to-15.html 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0