Vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson genereaza mai putini anticorpi decat cele de la Moderna si Pfizer

O singură doză de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson are ca rezultat un răspuns al anticorpilor mai slab decât în cazul vaccinurilor de la Moderna și Pfizer, care se fac în două doze.

Vaccinurile anti-COVID-19 și protecția oferită după vaccinare

De-a lungul pandemiei de COVID-19, oamenii de știință au analizat eficiența și siguranța vaccinurilor și au oferit rezultatele publicului larg, pentru ca fiecare persoană să poată face alegeri în cunoștință de cauză. Ideea principală este că oricare dintre vaccinurile anti-COVID-19 este mai bun decât lipsa vaccinării, însă dacă vrem să aflăm diferențele dintre vaccinuri acest lucru este posibil.

Despre vaccinurile de la Pfizer și de la Moderna s-a constatat că oferă cea mai bună protecție împotriva formelor grave de COVID-19 și au și un profil de siguranță bun, motiv pentru care sunt recomandate și pentru doza booster. Despre vaccinul de la AstraZeneca studiile au arătat că protecția scade în scurt timp de la efectuarea celei de-a doua doze și, deci, se recomandă puternic și o a treia doză, dar cu alt vaccin. Ce se știe, însă, despre vaccinul de la Johnson&Johnson?

Vaccinurile împotriva COVID-19 învață sistemul imunitar să se apere împotriva SARS-CoV-2

O echipă de cercetare de la Massachusetts General Hospital (MGH) a efectuat în decembrie 2021 una dintre primele comparații cu privire la cât de eficiente sunt fiecare dintre cele trei vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în SUA care stimulează un răspuns imunitar protector împotriva SARS-CoV-2. 

Acest studiu¹, publicat în Journal of Infectious Diseases, include, de asemenea, o analiză a datelor din mai multe studii despre cât de bine protejează fiecare vaccin împotriva „infecțiilor revoluționare”, adică acele infecții care apar la persoanele care au fost vaccinate.

Vaccinurile împotriva COVID-19 funcționează învățând sistemul să detecteze prezența coronavirusului și să răspundă prin producerea de anticorpi protectori care îl neutralizează, cunoscuți sub numele de imunogenitate. 

Dintre cele trei vaccinuri anti-COVID-19 disponibile în SUA, cele de la Moderna și Pfizer sunt administrate ca regimuri de două doze, în timp ce vaccinul de la Johnson&Johnson necesită o singură doză. Deși există diferențe de doză și mecanism de administrare între cele trei vaccinuri, fiecare vizează proteina Spike de pe tulpina SARS-CoV-2.

Pentru a afla cât de mulți anticorpi produc oamenii atunci când li se administrează unul dintre aceste vaccinuri, investigatorii au studiat probe de sânge de la 215 adulți sănătoși din Chelsea, Massachusetts și de la Centrul de vaccinare și imunoterapie MGH. Fiecare participant la studiu primise una sau două doze de vaccin cu cel puțin o săptămână mai devreme de începerea studiului. Cercetătorii au analizat, de asemenea, probe de sânge de la un grup de adulți nevaccinați și neinfectați cu COVID-19 și de la un alt grup de adulți care nu erau vaccinați și care se recuperau după infecții.

Vaccinul de la Johnson&Johnson, pe locul trei ca răspuns al anticorpilor

  • O analiză de laborator a probelor de sânge a constatat că două doze din vaccinurile de la Moderna și Pfizer au produs concentrații aproximativ similare de anticorpi, care au fost de 100 de ori mai mari decât cantitatea produsă de vaccinul Johnson&Johnson în doză unică. 
  • Studiul a mai constatat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 au avut concentrații de anticorpi similare celor care au primit o singură doză de vaccin de la Moderna sau Pfizer, care au fost de peste 10 ori mai mari decât nivelurile de anticorpi produse de o doză de vaccin de la Johnson&Johnson.
  • O analiză separată a constatat că vaccinul de la Johnson&Johnson a fost oarecum eficient în stimularea producției unui alt tip de celulă imunitară, cunoscută sub numele de celule T CD4. Cu toate acestea, și acele niveluri erau mai mici decât cele induse de vaccinurile de la Moderna și Pfizer.

Persoanele cărora li s-a administrat vaccinul de la Johnson&Johnson au cel mai mare risc de infectare ulterioară

Savanții au examinat și capacitatea vaccinurilor de a neutraliza trei variante de SARS-CoV-2 care au evoluat și s-au răspândit în întreaga lume, cunoscute sub numele de Beta, Delta și Gamma și au descoperit că Beta este varianta cea mai susceptibilă să scape de atacurile sistemului imunitar. 

Acest lucru poate însemna că variantele Delta și Gamma au alte calități, cum ar fi capacitatea de a se replica rapid, care le-au ajutat să se răspândească. Toate cele trei variante au făcut ca anticorpii generați de vaccinurile existente să fie mai puțin eficienți. Cât de eficient neutralizează cele trei vaccinuri varianta Omicron este încă în curs de investigare.

Pentru a obține o perspectivă asupra a cât de bine protejează fiecare vaccin împotriva infectării ulterioare cu SARS-CoV-2, autorii au analizat date din studii efectuate în California, Districtul Columbia și Oklahoma, precum și Islanda și Coreea de Sud. 

Prin fuzionarea acestor constatări (o metodă statistică numită meta-analiză), cercetătorii au descoperit că persoanele cărora li s-a administrat vaccinul de la Moderna au cel mai mic risc de infecție revoluționară. Comparativ cu adulții care au făcut vaccinul de la Moderna, cei care au primit vaccinul de la Pfizer au avut un risc de 1,53 ori mai mare de a se infecta, în timp ce aceia care au primit vaccinul de la Johnson&Johnson au avut un risc de 2,54 ori mai mare.

Cercetătorii recomandă ca doza booster să fie făcută cu vaccinul de la Moderna sau cu cel de la Pfizer

Concluzia oamenilor de știință a fost că datele din studiu indică puternic faptul că o singură doză de vaccin de la Johnson&Johnson are ca rezultat un răspuns al anticorpilor mai slab decât celelalte două vaccinuri anti-COVID-19 analizate. Aceste constatări susțin cu siguranță recomandările ca doza booster să se facă ori cu vaccinul de la Moderna, ori cu cel de la Pfizer. 

Totuși, persoanele care au făcut inițial vaccinul de la Johnson&Johnson pot alege, dacă doresc, să facă și doza booster tot cu acest vaccin. Restul oamenilor cărora li s-a administrat inițial un alt vaccin decât cel de la Johnson&Johnson au la dispoziție pentru a treia doză vaccinurile de la Moderna și de la Pfizer.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Comparative immunogenicity and effectiveness of mRNA-1273, BNT162b2 and Ad26.COV2.S COVID-19 vaccines
https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiab593/6458467
1. Studiul „Comparative immunogenicity and effectiveness of mRNA-1273, BNT162b2 and Ad26.COV2.S COVID-19 vaccines”, apărut în The Journal of Infectious Diseases (2021). DOI: 10.1093/infdis/jiab593, autori: Vivek Naranbhai et al.
Yale Medicien - Comparing the COVID-19 Vaccines: How Are They Different?
https://www.yalemedicine.org/news/covid-19-vaccine-comparison


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0