Cat de bine protejeaza vaccinul de la Pfizer impotriva variantei Omicron?

După administrarea dozei booster, vaccinul de la Pfizer a avut o eficiență de 70% până la 75% împotriva bolii COVID-19 simptomatice cauzate de tulpina Omicron, potrivit unor cercetări recente.

Vaccinarea completă împotriva COVID-19 (respectiv, două doze în cazul vaccinului de la Pfizer) a arătat eficiență împotriva mai multor tulpini ale SARS-CoV-2, însă împotriva tulpinii Omicron, eficiența a fost mai scăzută.

Oamenii de știință au presupus că o treia doză, respectiv doza booster cu vaccinul de la Pfizer, BNT162b2, va crește mai mult protecția persoanelor vaccinate împotriva tulpinii Omicron, ceea ce pare să fie dovedit în cele mai recente studii.

Două doze de vaccin de la Pfizer oferă o protecție mai mică împotriva Omicron decât împotriva Delta

Potrivit unor date preliminare din lumea reală, două doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer au oferit o protecție de aproximativ 70% împotriva spitalizării în timpul unei  creșteri recente a cazurilor provocate de tulpina Omicron în Africa de Sud.

Diferența este destul de mare față de protecția împotriva tulpinii Delta, care era de aproximativ 92%, potrivit cercetătorilor de Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud.

Aceste date provin dintr-un studiu preliminar efectuat în Africa de Sud, care nu a fost încă publicat oficial, și reprezintă primele informații din lumea reală cu privire la cât de multă protecție ar putea oferi vaccinurile anti-COVID-19 împotriva Omicron, această nouă variantă cu răspândire mai rapidă.

Totuși, concluziile studiului pot fi limitate, deoarece analiza a presupus că 78.000 din 211.000 de rezultate ale testelor de laborator din perioada 15 noiembrie - 7 decembrie au fost Omicron, dar acest lucru nu s-a confirmat. Oficialii din Africa de Sud au declarat în decembrie că Omicron a reprezentat 70% dintre cazurile secvențiate de COVID-19 din țară în noiembrie.

Persoanele vaccinate, mai protejate împotriva spitalizării decât cele nevaccinate, indiferent de vârstă

Cea mai recentă analiză a constatat că, în comparație cu persoanele nevaccinate, cele cărora li s-a administrat vaccinul de la Pfizer în două doze, indiferent de grupa de vârstă, au fost protejate împotriva spitalizării în timpul valului Omicron din Africa de Sud. Protecția a variat de la 92% la grupa de populație 18-29 de ani, până la 59% la persoanele cu vârste între 70 și 79 de ani, potrivit cercetătorilor.

Având în vedere că în Africa de Sud oamenii în vârstă au fost cei vaccinați mai întâi, scăderea imunității în timp ar fi putut contribui la rezultatele acestor descoperiri. Din experimente nu a fost clar cât de bine va funcționa vaccinul în viața reală, în special împotriva formelor severe de boală, care se bazează pe alte componente ale sistemului imunitar, numite celule T și celule de memorie, mai degrabă decât pe anticorpi. Anticorpii opresc infecția inițială și apoi celulele T și celulele de memorie împiedică îmbolnăvirea și decesul la majoritatea oamenilor.

Vaccinul de la Pfizer, mai eficient împotriva tulpinii Omicron după doza booster

Alte cercetări din Africa de Sud au arătat că vaccinul de la Pfizer în două doze a avut un grad de protecție de 33% împotriva infecției în timpul valului Omicron, comparativ cu 80% în valul Delta.

Date din Marea Britanie au constatat că, după doza booster, vaccinul de la Pfizer a avut o eficiență de 70% până la 75% împotriva bolii COVID-19 simptomatice cauzate de varianta Omicron.

Reprezentanți ai companiei Pfizer au declarat în decembrie 2021 că studiile preliminare de laborator demonstrează că trei doze de vaccin neutralizează varianta Omicron (filiație B.1.1.529), în timp ce două doze arată titruri de neutralizare semnificativ reduse. Datele indică faptul că o a treia doză de BNT162b2 crește titrurile de anticorpi neutralizanți de 25 de ori comparativ cu două doze împotriva variantei Omicron; titrurile după doza booster sunt comparabile cu titrurile observate după două doze împotriva virusului de tip sălbatic care sunt asociate cu niveluri ridicate de protecție.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe de boală cauzate de tulpina Omicron, reiese clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al companiei Pfizer.

Pfizer și BioNTech ar putea livra un vaccin specific variantei Omicron în martie 2022

Companiile Pfizer și BioNTech au testat și alte vaccinuri candidate specifice variantei Omicron, care au produs titruri de neutralizare foarte puternice și un profil de siguranță tolerabil. Pe baza acestor experiențe, companiile au mare încredere că, dacă este necesar, pot livra un vaccin adaptat specific pentru tulpina Omicron în luna martie 2022.

Cele două companii au anunțat anterior că se așteaptă să producă patru miliarde de doze de BNT162b2 în 2022, iar această capacitate nu este de așteptat să se schimbe dacă este necesar un vaccin adaptat.

Doza booster, autorizată și la copiii cu vârste de 12 ani și peste

Reprezentanți ai companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat în ianuarie 2022 că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a extins autorizația de utilizare de urgență a dozei booster a vaccinului lor anti-COVID-19 și pentru copiii cu vârste de 12 ani și peste. A treia doză este aceeași (30-µg) ca doza aprobată în seria primară.

Doza a treia ar putea fi făcută la cel puțin cinci luni după primele două

Separat, FDA a lucrat la modificarea autorizației existente pentru a reduce timpul de administrare a unei doze booster de la cel puțin șase luni la cel puțin cinci luni după finalizarea seriei primare de două doze pentru persoanele cu vârste de 12 ani și peste. 

Reducerea timpului dintre seriile primare este susținută de dovezile din lumea reală provenite de la Ministerul Sănătății din Israel privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin de la Pfizer la cel puțin 5 luni după seria primară, care nu a dezvăluit nicio problemă de siguranță la adulți.

Numărul de doze care urmează să fie livrate statelor membre ale Comisiei Europene în 2022 va totaliza peste 650 de milioane de doze.

Acest număr ar acoperi, de asemenea, potențialele vaccinuri adaptate la varianta Omicron fără costuri suplimentare, în cazul în care se stabilește că o variantă de vaccin este necesară și ulterior autorizată sau aprobată.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pfizer - Pfizer and BioNTech Provide Update on Omicron Variant
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant
Pfizer - Pfizer and BioNTech Receive U.S. FDA Emergency Use Authorization of COVID-19 Vaccine Booster for Individuals 12 Years of Age and Older 
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-receive-us-fda-emergency-use-0
UK Health Security Agency - SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1042367/technical_briefing-31-10-december-2021.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0