Utilizarea prelungita de antibiotice poate creste riscul de cancer de colon

Potrivit unui studiu nou, administrarea de antibiotice pentru o perioada indelungata la inceputul si pe parcursul maturitatii ar putea mari riscul de aparitie a excrescentelor precanceroase pe peretele colonului.

Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au luat antibiotice mai mult doua saptamani intre 20 si 50 de ani au fost mai predispuse sa dezvolte leziuni pe peretele colonului dupa varsta de 60 de ani, spre deosebire de femeile care nu au urmat un tratament cu antibiotice pentru o perioada indelungata. Daca nu sunt inlaturate, aceste excrescente, numite polipi sau adenoame, pot conduce la cancer de colon.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Ceea ce sugereaza ca modificari ale bacteriilor prezente in mod natural in intestine provocate de antibiotice cresc sansele de a dezvolta cancer colorectal” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Andrew Chan. Desi riscul de cancer de colon a crescut, nu „sunt motive de ingrijorare pentru persoanele care trebuie sa ia antibiotice din motive medicale evidente” a adaugat Chan, profesor asociat de medicina la Scoala Medicala Harvard.

De asemenea, acesta a atras atentia ca studiul nu demonstreaza ca utilizarea pe termen lung a antibioticelor a fost cauza aparitiei polipilor, ci numai faptul ca cele doua par a fi asociate.

 

 

Desi studiul s-a limitat la femei, e posibil ca asocierea sa apara si in randul barbatilor, a declarat Chan. "Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege interactiunea dintre modificarile florei intestinale si riscul de a dezvolta cancer colorectal” a spus acesta.

Antibioticele afecteaza diversitatea si numarul bacteriilor intestinale sau „microbioamele”. De asemenea, reduc rezistenta la bacteriile toxice. Ceea ce ar putea sa joace un rol in dezvoltarea excrescentelor precanceroase, a declarat Chan. In plus, bacteriile care necesita administrarea de antibiotice ar putea provoca inflamatii, despre care se stie ca maresc riscul de cancer de colon, a mai adaugat acesta.

Pentru studiu, Chan si colegii sai au strans informatiile de la peste 16.600 de femei peste 60 de ani care au participat la studiu. Acestea au furnizat un istoric al utilizarii de antibiotice intre 20 si 59 de ani. De asemenea, au facut cel putin o colonoscopie intre 2004 si 2010. In aceasta perioada s-au descoperit aproape 1.200 de polipi precancerosi.

Administrarea de antibiotice in ultimii patru ani nu a fost asociata cu riscul crescut de a dezvolta polipi, dar administrarea pe termen lung in trecut da, a declarat Chan. Spre exemplu, administrarea de antibiotice timp de doua luni intre 20 si 30 de ani si intre 30 si 40 de ani a crescut cu 36% sansele de aparitie a polipilor fata de cele care nu au urmat un tratament cu antibiotice pe parcursul unei perioade indelungate. Oamenii de stiinta au descoperit ca riscul a crescut si mai mult atunci cand administrarea indelungata de antibiotice a avut loc intre 40 si 50 de ani. Nici administrarea pe termen mai scurt nu a fost fara riscuri. Potrivit studiului, administrarea de antibiotice mai mult de 15 zile intre 20 si 59 de ani creste si sansele de depistare a polipilor.

 

 

Un specialist din New York este de acord ca modificarile florei intestinale provocate de antibiotice ar putea sa creasca sansele de a dezvolta cancer de colon. „Plauzabilitatea biologica a acestor descoperiri s-ar explica prin modificari ale florei intestinale din colon dupa expunerea la antibiotice, a spus Patrick Okolo, presedintele sectiei de gastroenterologie la Spitalul Lenox Hill. Acest lucru intareste dovezile conform carora bacteriile sunt importante pentru sanatate, a spus acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Ar fi important sa desfasuram mai multe studii pentru a determina cauzele si examina nuantele in vederea stabilirii intinderii si veridicitatii constatarilor” a spus Okolo. Chan si echipa sa au recunoscut ca studiul are limitari. In primul rand, nu au existat informatii despre tipurile de antibiotice folosite. De asemenea, este posibil ca anumite excrescente sa fi existat inainte de administrarea antibioticelor, sustin cercetatorii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0