Un tip de glaucom este corelat cu un risc crescut de tulburări cognitive

Un tip de glaucom numit glaucom cu tensiune normală este asociat cu un risc crescut de tulburari cognitive și chiar demență.

Glaucomul este o afecțiune în care nervul optic se deteriorează și acest lucru poate duce în cele din urmă la orbire. În majoritatea tipurilor de glaucom, leziunile sunt cauzate de o acumulare de presiune la nivel ocular, dar nu acesta este cazul cu glaucomul cu tensiune normală. În cazul glaucomului cu tensiune normală, nervul optic se deteriorează, chiar dacă presiunea la nivelul ochilor rămâne în limite normale.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din păcate, în primele stadii, persoana afectată nu remarcă semne ale prezenței glaucomului. Pe măsură ce fibrele nervoase mor, persoana începe să observe puncte negre în câmpul vizual. Dar cum este corelat glaucomul cu o altă boală răspândită și anume demența?

Tulburările cognitive, mai frecvente la pacienții cu glaucom cu tensiune normală

Calea bolii pentru glaucomul cu tensiune normală - un subtip de glaucom cu unghi deschis primar - nu este pe deplin înțeleasă de cercetători, dar autorii unui studiu publicat în British Journal of Ophthalmology spun că descoperirile lor sugerează că acesta poate avea căi neurodegenerative similare cu demența.

Glaucomul cu unghi deschis primar și demența au fost corelate și în alte studii anterioare, dar nu toate lucrările apărute au găsit această asociere. Glaucomul cu unghi deschis primar cuprinde nu numai glaucomul cu tensiune scăzută sau glaucomul cu tensiune normală, unde presiunea din ochi nu este crescută peste nivelurile normale, ci și glaucomul cu tensiune înaltă, unde presiunea din ochi este mărită. Glaucomul cu tensiune normală este mai frecvent în Asia, în timp ce glaucomul cu tensiune înaltă este mai frecvent în Europa.

Două dintre studiile care au arătat o legătură între glaucomul cu unghi deschis primar și demență au inclus o mulțime de persoane de etnie asiatică. Acest lucru i-a determinat pe autori să se întrebe dacă poate fi vorba în mod specific de o corelație între glaucomul cu tensiune normală și afectarea cognitivă și demență.

Pentru a investiga, aceștia au folosit Registrul australian și pe cel din Noua Zeelandă pentru glaucomul avansat pentru a selecta în mod aleatoriu 248 de pacienți cu vârste de cel puțin 65 de ani care aveau glaucom cu tensiune normală și aceștia au fost grupați în funcție de vârstă și sex cu 349 de pacienți cu glaucom cu tensiune înaltă.

Toți pacienții au fost invitați să participe la un chestionar de sănătate și la o evaluare cognitivă prin telefon. Un total de 290 de pacienți - 144 cu glaucom cu tensiune normală și 146 cu glaucom cu tensiune înaltă - au făcut o testare cognitivă. Nu a existat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește parametrii demografici și oculari la momentul inițial.

S-a constatat astfel că tulburările cognitive sunt de peste două ori mai frecvente la pacienții cu glaucom cu tensiune normală decât la cei cu glaucom cu tensiune înaltă. Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauza, iar autorii nu pot exclude posibilitatea ca rezultatele să fi fost afectate de diferențe neobservate în caracteristicile clinice sau cognitive ale pacienților care nu au putut fi contactați sau nu au participat.

Și, cu toate că factorii de risc ai bolilor cardiovasculare puternic asociați cu demența, cum ar fi accidentul vascular cerebral, fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul au fost luați în considerare în analiză, alți factori potențiali de influență, cum ar fi statutul socio-economic, nu au fost luați în calcul.

Totuși, autorii concluzionează că descoperirea acestei conexiuni între glaucomul cu tensiune normală și afectarea cognitivă contribuie la numărul tot mai mare de dovezi care sugerează o asociere între aceste două afecțiuni.

În ce condiții crește riscul de glaucom?

Următorii factori pot crește riscul apariției glaucomului:

Vârsta

Persoanele albe cu vârste de peste 60 de ani prezintă un risc crescut de boală, iar pentru afro-americani riscul crește după vârsta de 40 de ani. Riscul de a dezvolta glaucom crește ușor cu fiecare an de vârstă.

Rasa

Afro-americanii sunt semnificativ mai predispuși să dezvolte glaucom decât caucazienii și sunt mult mai predispuși să sufere o pierdere permanentă a vederii. Persoanele de origine asiatică și nativii din Alaska prezintă un risc mai mare de glaucom cu unghi închis. Oamenii de origine japoneză sunt mai predispuși să dezvolte glaucom cu tensiune joasă.

Antecedente familiale de glaucom

Un istoric familial de glaucom (părinți sau frați care au boala) crește riscul apariției acestei afecțiuni.

Unele probleme de sănătate

Unele studii indică faptul că diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă pot crește riscul de a dezvolta glaucom.

Leziuni fizice ale ochiului

Traumatismele severe, cum ar fi o lovitură în ochi, pot duce la creșterea imediată a presiunii oculare. Daunele interne cauzate de un astfel de traumatism pot provoca, de asemenea, creșteri viitoare ale presiunii. Vătămarea poate disloca, de asemenea, cristalinul, închizând unghiul de drenaj și crescând presiunea.

Alți factori de risc oculari

Anumite caracteristici ale anatomiei oculare, și anume corneea mai subțire și sensibilitatea nervului optic, indică un risc crescut de apariție a glaucomului. Și afecțiuni precum dezlipirea de retină, tumorile oculare și inflamațiile oculare pot declanșa glaucom. Unele studii sugerează că miopia avansată poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru glaucom.

Utilizarea corticosteroizilor

Administrarea corticosteroizilor (inclusiv cortizon, hidrocortizon și prednison) pentru perioade prelungite de timp pare să pună unii oameni în pericol de a suferi de glaucom secundar.

Menținerea sub control a presiunii oculare poate încetini sau opri deteriorarea nervului optic și pierderea continuă a vederii. Medicul oftalmolog se poate concentra pe scăderea presiunii oculare la un nivel care este cel mai puțin probabil să provoace leziuni suplimentare ale nervului optic. 

Acest nivel este adesea denumit presiunea țintă și este probabil mai degrabă un interval decât un număr. Presiunea țintă diferă pentru fiecare persoană, în funcție de amploarea daunelor și de alți factori. Presiunea țintă se poate schimba în timp. Detectarea timpurie a bolii, tratamentul prompt și monitorizarea regulată pot ajuta la controlul glaucomului și la reducerea riscului de pierdere a vederii. Cercetătorii lucrează în continuare la dezvoltarea de noi medicamente pentru a ajuta la combaterea glaucomului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Journals - Normal-tension glaucoma is associated with cognitive impairment
https://bjo.bmj.com/content/early/2021/02/25/bjophthalmol-2020-317461
1. Studiul „Normal-tension glaucoma is associated with cognitive impairment”, apărut în British Journal of Ophthalmology (2021). DOI: 10.1136/bjophthalmol-2020-317461, autori: Sean Mullany et al.
American Optometric Association - Glaucoma
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/glaucoma?sso=y


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0