Tratamentul minim invaziv în cazul hemoroizilor și fisurii anale

Deși majoritatea chirurgilor preferă să abordeze prin tratament chirurgical hemoroizii, există o serie de terapii conservatoare care  în funcție de gradul de afectare și numărul vaselor dilatate afectate, pot rezolva cu succes simptomatologia supărătoare a hemoroizilor interni.

În plus, pentru că majoritatea dintre ele nu necesită anestezie, nici spitalizare și durează puțin, pot fi utilizate și de către gravide. 

Tratamentul hemoroizilor prin metoda ligaturii elastice 

La nivelul  pachețelelor  hemoroidale interne poate fi realizată o procedură de “strangulare” a dilatațiilor prin benzi elastice, cu ajutorul unui aplicator special cuplat la un aspirator. Benzile elastice foarte strânse întrerup astfel circulația la nivelul hemoroidului tratat, care se fibrozeaza și se micșorează semnificativ, până la eliminare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hemoroidul tratat se va elimina cu tot cu ligatura elastică, în 2 până la 7 zile. 
Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie, și  se realizează sub control videoproctoscopic.  

După intervenție, însă, pacientul poate resimți o jenă locală și disconfort în una două zile după intervenție. 
Pentru a se mări eficiența, procedura se poate asocia cu o ședință de coagulare cu infraroșu a pachetelor hemoroidale. 

Tratamentul hemoroizilor prin metoda coagulării cu infraroșu 

Principiul terapeutic este reprezentat de acțiunea unui fascicol de radiații infraroșii asupra pachetului hemoroidal tratat.  

Prin acțiunea căldurii degajate de infraroșii se produce termocoagularea pachetului hemoroidal, prin acțiunea locală  asupra peretelui vascular al venei ce alimentează hemoroizii. 

Durata unei ședințe de tratament cu infraroșu este de 10-15 minute și nu necesită  anestezie. 

Procedura poate fi repetată la 12-14 zile în cazurile în care pacientul are un număr mare de pachete hemoroidale ce nu pot fi tratate simultan. 

Tratamentul conservator al fisurii anale prin injectare cu toxină botulinică 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Injectarea locală cu toxină botulinică la pacienții cu fisuri anale urmărește relaxarea musculaturii submucoase, astfel că durerile dispar și mucoasă se poate cicatriza și regenera.  
Procesul începe la doar cîteva ore de la injectare și se menține două luni, timp suficient pentru o vindecare completă și nedureroasă. Această metodă are cele mai bune rezultate în special în cazurile cu fisuri anale acute, recente. Procedura de injectare durează cîteva minute și nu necesită pregătire sau anestezie.

După toate aceste proceduri este necesară evitarea constipației, a sedentarismului, hidratarea corectă și alimenattia diversificată, bogată în fibre, oleaginoase, legume și fructe proaspete, evitarea consumului de alcool, tutun, condimente iritante. Menținerea factorilor cauzatori pot duce la recidiva bolii hemoroidale. Procedurile terapeutice chirurgicale rămîn însă valabile în cazul fisurilor anale vechi, cornice, cu grad mare de recidiva, dar și cazurilor de afecțiune hemoroidală complicate ori care prezintă diverse leziuni asociate.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0