Hemoroizii: cauze, simptome si tratament

Hemoroizii sunt venele inflamate din partea inferioara a anusului si din zona rectului. Atunci cand peretii acestor vene sunt intinsi sau dilatati, venele sunt iritate si devin dureroase.

 

Hemoroizii pot fi localizati atat in interiorul rectului, purtand denumirea de hemoroizi interni, cat si in exterior, in jurul anusului, acestia fiind denumiti hemoroizi externi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta afectiune este extrem de intalnita, 1 din 4 adulti avand de-a face cu ea din cand in cand. Exista situatii in care hemoroizii nu declanseaza alte simptome, insa adesea provoaca mancarime, disconfort, durere sau chiar sangerari anale.

 

Cauze hemoroizi

Venele din zona anusului au tendinta de a se dilata atunci cand sunt supuse unei presiuni. Hemoroizii pot aparea in urma urmatoarelor activitati care creeaza presiune in zona anala:

•    Fortare in timpul defecarii
•    Statul pe vasul de WC pentru o perioada indelungata
•    Diareea/ constipatia cronica
•    Obezitatea
•    Sarcina
•    Dieta saraca in fibre
•    Sexul anal.

Factori de risc hemoroizi

Factorii de risc pentru hemoroizii gravi ori pentru hemoroizii recurenti (care tot reapar) pot fi:

  • faptul ca pacientul nu are suficiente fibre in alimentatia zilnica
  • supraponderalitatea sau obezitatea
  • sarcina
  • faptul ca pacientul are constipatie cronica
  • faptul ca pacientul are diaree cronica
  • musculatura imbatranita din zona anala
  • statul pe toaleta pe o perioada indelungata
  • fortarea in timpul defecarii
  • faptul ca pacientul face sex anal
  • pacientul face abuz de laxative sau de clisme.


Unii dintre factorii de risc de mai sus pot sa insemne ca hemoroizii se vindeca mai greu, ceea ce inseamna ca aceasta problema persista un timp indelungat.

Simptome hemoroizi

•    Durere sau sangerare in timpul defecarii
•    Mancarimi, iritatie in zona anala
•    Durere sau disconfort in zona anala
•    Inflamarea venelor din zona anusului
•    Aparitia unei umflaturi in zona anusului, care poate fi sensibila sau chiar dureroasa.

Simptomele difera in functie de tipul de hemoroizi. De pilda, hemoroizii interni cauzeaza rareori disconfort, insa pot provoca sangerari in timpul defecarii.

Hemoroizii externi, insa, cauzeaza simptome precum disconfort, mancarimi sau chiar durere.

Tipuri de hemoroizi si manifestarile lor

Printre semnele si simptomele hemoroizilor se afla:

  • Sangerarea nedureroasa in timpul defecarii - pacientul poate sa observe mici cantitati de sange pe hartia igienica ori in vasul de toaleta
  • Pruritul (mancarimi) sau iritatie in zona anala
  • Durere sau disconfort
  • Inflamatie (umflarea tesuturilor) in jurul anusului
  • O mica umflatura langa anus, care poate fi sensibila sau dureroasa (poate fi vorba despre un hemoroid trombozat).


Este bine sa retinem ca simptomele hemoroizilor depind, in general, de localizare.

Exista mai multe tipuri de hemoroizi, iar in functie de tipul lor, simptomele pot sa difere:

Hemoroizi interni - acestia se afla in interiorul rectului. De regula, pacientul nu ii poate vedea si nu ii poate simti si rareori acesti hemoroizi interni provoaca disconfort. Insa fortarea din timpul defecarii poate sa impinga un hemoroid intern prin zona anala. Acesta este cunoscut si sub bumele de prolabat, cand iese afara prin anus si poate cauza durere si iritatie.

Hemoroizi externi - acestia se afla sub pielea din jurul anusului. Cand sunt iritati, hemoroizii externi pot cauza mancarimi sau pot sa sangereze.

Hemoroizi trombozati - uneori, sangele se poate acumula (staza) intr-un hemoroid extern si poate forma un cheag sangvin (tromb), care poate avea drept rezultat durere severa, umflarea zonei, inflamatie si un nodul tare situat in apropierea anusului.

Diagnostic hemoroizi

In general, diagnosticul de hemoroizi se poate pune prin aflarea istoricului medical al pacientului si in urma examinarii fizice. Hemoroizii externi sunt, de obicei, vizibili, mai ales daca s-a format un cheag de sange. Medicul curant poate efectua un examen rectal digital, pentru a verifica daca sangele este prezent in fecale. Acesta poate examina, totodata, si canalul anal cu un anuscop (speculum rectal, care permite explorarea anusului), un tub scurt de plastic introdus prin rect, care are sursa de lumina.

Daca exista dovezile unei sangerari rectale sau sange la nivel microscopic in scaun, medicul poate recomanda efectuarea unei colonoscopii ori unei sigmoidoscopii flexibile, pentru a putea elimina din ecuatie alte cauze ale sangerarii, cum ar fi polipii colorectali ori cancerul colorectal, mai ales la pacientii trecuti de varsta de 45 de ani.

Complicatii hemoroizi

Daca nu sunt tratati corespunzator, hemoroizii pot cauza complicatii, insa acest lucru se intampla extrem de rar. Iata ce complicatii pot cauza hemoroizii:

Anemia – sangerarile cronice cauzate de hemoroizi pot cauza anemie.

Prolaps hemoroidal – in caz de prolaps hemoroidal, hemoroidul este strangulat, cauzand dureri severe.

Tratament hemoroizi

In cele mai multe cazuri, hemoroizii dispar de la sine sau prin aplicarea unor tratamente locale, insa exista si situatii extreme, in care e necesara o interventie chirurgicala.

Simptomele hemoroizilor pot fi ameliorate astfel:

•    Creme si supozitoare – cremele din farmacii, precum si supozitoarele care contin hidrocortizon pot ameliora simptomele hemoroizilor, ajutand si la retragerea acestora.
•    Comprese cu gheata – compresele reci pot ameliora inflamatia si durerile.
•    Analgezicele – unele analgezice precum aspirina, ibuprofenul sau acetaminofenul (paracetamolul) pot ameliora durerea si disconfortul create de hemoroizi.

Hemoroizii pot fi indepartati prin urmatoarele proceduri:

•    Tratamentul prin ligaturi cu benzi elastice – acest tratament este folosit in cazul hemoroizilor interni si presupune legarea hemoroizilor la baza, astfel incat sa nu mai fie vascularizati. Drept urmare, hemoroizii dispar.
•    Scleroterapia – este o procedura minim-invaziva si presupune injectarea unei substante in venele cu probleme, substanta care determina retragerea hemoroizilor.
•    Hemoroidectomia – este o interventie chirurgicala folosita in cazurile severe de hemoroizi, interventie care presupune indepartarea definitiva a acestora.

Medicul este cel in masura sa aleaga cel mai potrivit tratament pentru tine.

Prevenire hemoroizi

La persoanele care nu au probleme cu constipatia sau diareea, riscul de aparitie a hemoroizilor este redus. Asadar, adoptarea unei diete care sa echilibreze tranzitul intestinal poate reduce considerabil riscul de aparitie a hemoroizilor. 

Iata ce poti face pentru a preveni hemoroizii:

Dieta – adopta o dieta bogata in fibre, care se regasesc in fructe, legume si cereale integrale. Consumul de lichide este, de asemenea, important.

Foloseste toaleta cand ai nevoie – nu amana mersul la toaleta pentru a nu favoriza constipatia, dar si pentru a nu creste presiunea in zona anala.

Fa sport – practicarea unui sport trateaza constipatia.

Mentine-ti greutatea – in cazul persoanelor obeze, presiunea pusa pe zona anala este foarte mare, asa ca e indicat sa ne mentinem greutatea pentru a reduce riscul de hemoroizi.

Tratamente locale pentru hemoroizi

In unele situatii, pacientul poate apela la tratamentele locale, fiind vorba de anumite medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Diverse creme, unguente si supozitoare sunt disponibile in farmacii, pentru a trata hemoroizii, fara a fi nevoie de reteta din partea medicului. Acestea pot fi folosite pentru a calma orice fel de disconfort sau umflatura in zona respectiva.

Aceste medicamente ar trebui sa fie folosite doar pe o perioada de 5-7 zile o data. Ele pot irita pielea sensibila din jurul anusului daca le folosesti pe o perioada mai mare de 7 zile. Cere sfatul farmacistului in legatura cu produsul care este indicat in cazul tau sau cere sfatul medicului. Atentie: nu folosi mai mult de un produs o data.

Cremele ce contin un medicament corticosteroid

In cazul in care ai o inflamatie severa in interiorul si in jurul anusului si rectului, medicul tau iti poate prescrie o crema topica, pe baza de corticosteroizi, care contine o substanta activa ce te poate ajuta. Nu ar trebui sa folosesti crema aceasta mai mult de o saptamana la o cura de tratament, pentru ca poate agrava iritatia si poate subtia pielea din jurul anusului.

In plus, medicul poate prescrie produse care contin un anestezic local, pentru a trata hemoroizii durerosi. La fel ca tratamentele locale fara prescriptie medicala, si aceste produse ar trebui sa fie folosite doar pe o perioada de cateva zile, deoarece pot face pielea din jurul anusului mai sensibila.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/piles-haemorrhoids/treatment/
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
  • Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0