Remedii complementare pentru cei cu Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori, prescurtat adesea H. Pylori, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire, de obicei în copilărie. Chiar dacă imediat după infecție această bacterie nu provoacă simptome, pe termen lung poate cauza afecțiuni precum gastrita sau ulcerul peptic. Ce tratament există pentru infecția cu Helicobacter Pylori și ce remedii naturale pot fi de ajutor?

Potrivit statisticilor, mai bine de 66% din populația planetei este infectată cu Helicobacter Pylori, cu toate că o mare parte dintre cei infectați nu știu acest lucru. Printre simptomele infecției cu H. Pylori se numără balonarea, greața, disconfortul abdominal, arsurile, vărsăturile, diareea, anemia, pierderea apetitului și ulcerul peptic.

Helicobacter Pylori se tratează cu antibiotice

Tratamentul convențional pentru eliminarea Helicobacter Pylori se bazează pe antibiotice – de cele mai multe ori sunt folosite în paralel două antibiotice diferite pentru neutralizarea acestei bacterii. Se recomandă, de asemenea, și medicamente pentru reducerea acidității la stomac ori pentru calmarea senzației de greață.

La 1-2 săptămâni după încheierea tratamentului, se vor face analize pentru a verifica dacă bacteria a fost eliminată sau dacă se găsește încă în sistemul digestiv al pacientului. Dacă tratamentul nu a reușit să elimine bacteria, medicul va recomanda o altă cură de antibiotice.

Pe lângă tratamentul convențional, pacientul poate folosi și un tratament naturist, astfel încât să sporească eficacitatea medicamentelor și să contribuie la eliminarea mai rapidă a bacteriei. Atenție, însă, tratamentul naturist nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos, bacteria Helicobacter Pylori fiind una care poate fi eliminată numai cu ajutorul antibioticelor.

Remedii naturiste adjuvante pentru eliminarea H. Pylori

Probioticele

Probioticele sunt bacterii bune, extrem de importante pentru menținerea unui echilibru la nivelul microbiotei intestinale. Antibioticele folosite pentru eliminarea Helicobacter Pylori distrug bacteriile bune din intestine, însă consumul de alimente bogate în probiotice reface microbiota intestinală. 

Probioticele ajută sistemul gastrointestinal să elimine bacteria dăunătoare Helicobacter Pylori. Printre alimentele bogate în probiotice se numără: murăturile, iaurtul, dar și alte produse alimentare fermentate. 

Un amplu studiu a urmărit administrarea complementară tratamentului pentru H. Pylori a unor probiotice - Lactobacillus johnsonii La1 și L. rhamnosus GG, Lactobacillus casei, L. acidophilus, Lactobacillus brevis etc. și drojdia probiotică Saccharomyces boulardii.

Efectul probioticelor asupra gastritei cauzată de H. pylori a fost măsurat prin testele rapide de uree, testul respirator cu uree, testele serologice, testul antigenului scaun și examinarea histologică a biopsiilor gastrice. 

Concluzia a fost că aportul de anumite tulpini de probiotice poate fi util în combaterea infecției cu H. pylori ca o completare a terapiei de eradicare de primă linie sau de linia a doua. Utilizarea acestor tulpini probiotice poate spori complianța pacienților prin reducerea evenimentelor adverse asociate antibioticelor, poate crește numărul de pacienți care finalizează terapia de eradicare și poate duce la o rată de eradicare a Helicobacter Pylori îmbunătățită. 

În afara suplimentelor cu probiotice de calitate, cele mai bogate surse naturale sunt:

  • Iaurtul 
  • Chefirul
  • Varza murată
  • Tempeh
  • Kimchi
  • Miso
  • Kombucha
  • Murăturile de casă (legumele și fructele murate în sare, nu în oțet)

Mierea organică

Proprietățile antibacteriene ale mierii au fost dovedite de multă vreme, deci mierea 100% naturală poate fi consumată zilnic pentru a ajuta la combaterea bacteriei H. Pylori. Acest aliment poate împiedică multiplicarea bacteriei la nivelul celulelor stomacului. Atenție, mierea poate fi consumată în cantități moderate de persoanele sănătoase (1 linguriță pe zi): dacă ai diabet, cere sfatul medicului tău curant legat de consumul de miere.

Propolisul

Propolisul conține peste 300 de substanțe active benefice, printre care aminoacizi, polifenoli și steroizi. Acest produs al stupului poate inhiba dezvoltarea și multiplicarea bacteriei H. Pylori, datorită conținutului mare de compuși polifenolici. Propolisul poate fi găsit în magazine naturiste, dar nu numai; dacă este sub formă solidă, se mestecă, apoi se înghite, dacă este tinctură sau sirop, se pune mai întâi în apă.

Ceaiul verde

Una dintre cele mai sănătoase băuturi, ceaiul verde este bogat în antioxidanți și alți nutrienți de preț. Un studiu pe animale a arătat că ceaiul verde poate să reducă atât prezența bacteriei Helicobacter Pylori, cât și gradul de inflamație produs de aceasta. Poți bea o cană cu ceai verde dimineața, înainte de micul dejun, mai ales că are și efect energizant.

Uleiul de măsline

Unele cercetări au arătat că uleiul de măsline și proprietățile antibacteriene ale acestuia pot combate 3 tulpini ale bacteriei Helicobacter Pylori. Caută un ulei de măsline extravirgin și folosește câte o linguriță în salate sau adaugă-l în mâncărurile gătite la final.

Alte alimente de ajutor pentru combaterea Helicobacter Pylori

Alimentația este foarte importantă în combaterea infecției cu H. Pylori, iar în acest sens se recomandă adoptarea unei diete care să conțină următoarele:

  • Alimentele bogate în probiotice, precum cele enumerate mai sus;
  • Peștele gras, bogat în Omega 3, precum somonul, tonul, heringul, sardinele sau macroul;
  • Semințele de in și semnintele de chia, și ele bogate în Omega 3;
  • Fructele de pădure (mure, zmeură etc.)
  • Legumele crucifere, în special broccoli, dar și varză, conopidă, hrean.

Alimente de evitat când vrei să combați Helicobacter Pylori

Se recomandă evitarea următoarelor alimente în caz de infecție cu H. Pylori:

  • Cofeina
  • Băuturile carbogazoase
  • Alimentele picante
  • Produsele din făină albă

Infecția cu Helicobacter Pylori este periculoasă pe termen lung, de aceea nu trebuie să ignori simptomele acesteia. Odată diagnosticată, această infecție poate fi tratată și combătută cu succes, iar astfel sunt reduse riscurile la care pacientul este expus. La 20% dintre pacienții care s-au vindecat de infecția cu H. Pylori, bacteria revine la un anumit interval. De aceea, pacientul trebuie să rămână vigilent și să ia atitudine dacă observă revenirea simptomelor gastrice neplăcute.

Cum previi infecția cu H. Pylori?

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun după ce folosești toaleta, precum și înainte de a pregăti mâncarea sau de a consuma alimente și învață-i pe cei mici să facă același lucru.
  • Evită să bei apă care nu pare curată și să consumi alimente care nu par pregătite în condiții de salubritate.
  • Încă nu există un vaccin pentru a preveni infecția cu H. Pylori, dar într-un studiu clinic în stadiu avansat s-au obținut deocamdată rezultate promițătoare. În acest studiu, copiii cărora li s-a administrat vaccinul au fost protejați împotriva infecției cu H. pylori timp de până la trei ani.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - H. Pylori Infection
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21463-h-pylori-infection#prevention
NIH - Exploring alternative treatments for Helicobacter pylori infection
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/
Studiul „Exploring alternative treatments for Helicobacter pylori infection”, apărut în World J. Gastroenterol. 2014 Feb 14; 20(6): 1450–1469, doi: 10.3748/wjg.v20.i6.1450, autori: Guadalupe Ayala et al.
NIH - Status of vaccine research and development for Helicobacter pylori
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6892279/
Studiul „Status of vaccine research and development for Helicobacter pylori”, apărut în Vaccine. 2019 Nov 28; 37(50): 7295–7299, doi: 10.1016/j.vaccine.2018.01.001, autori: Philip Suttona, Joanne M. Boaga


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3