Aparatul de aerosoli - ce beneficii are și cum funcționează?

Dacă suferi de astm sau de alte afecțiuni respiratorii, medicul îți poate recomanda un aparat de aerosoli sau terapie cu aerosoli, ca parte din tratament. Aparatul de aerosoli sau nebulizatorul are acțiune similară cu cea a inhalatoarelor pentru astm, dar pot fi chiar mai ușor de folosit, mai ales pentru copiii mici, care nu se descurcă cu inhalatoarele sau pentru adulții care suferă de forme mai severe de astm. Să vedem cum funcționează un aparat cu aerosoli, cum se folosește corect și cum se întreține.

Un aparat cu aerosoli este un dispozitiv medical utilizat pentru administrarea de medicamente sub formă de aerosoli (particule fine suspendate într-un gaz) în plămâni. Acest dispozitiv este folosit în principal pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita, fibroza chistică și alte boli pulmonare.

Utilizarea aparatului în terapia cu aerosoli oferă avantaje precum administrarea precisă a medicamentului în plămâni și rapiditatea în acțiunea acestuia, deoarece aerosolii permit medicamentului să ajungă direct la plămâni, fără a fi nevoie de absorbția sa în tractul digestiv. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii care necesită tratament urgent sau care au dificultăți în utilizarea altor forme de administrare a medicamentelor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este și cum funcționează un aparat de aerosoli?

Un aparat de aerosoli transformă medicamentul lichid din dispozitiv în vapori pentru a putea fi inhalat cu ușurință și pentru a acționa local, deci mai eficient. Acest tip de aparat poate fi conectat la priză sau poate funcționa pe baterii, în funcție de tip. De asemenea, există aparate de aerosoli pentru călătorie, în dimensiuni mici, așadar îl poți lua cu tine în concedii, dar modelul standard este mare, trebuie așezat pe o suprafață plană și, de regulă, conectat la o sursă electrică. 

Aparatul de aerosoli este prevăzut cu o bază care conține un compresor de aer, un recipient pentru medicamentul lichid și un tub care conectează compresorul de aer, de recipientul destinat medicamentului. Deasupra acestui recipient se regăsește un dispozitiv pentru inserție bucală sau o mască de inhalație, prin care se inhalează vaporii. 

Mecanismul de funcționare al unui aparat de aerosoli este după cum urmează: aparatul generează, prin compresorul prevăzut, aer presurizat care trece prin tub și transformă medicamentul lichid în vapori. În timpul unui atac de astm sau la o infecție respiratorie, vaporii de medicament pot fi mai ușor inhalați decât atunci când sunt pulverizați printr-un inhalator convențional. De asemenea, este important de reținut că, în timpul unei crize de astm, căile respiratorii se îngustează, ceea ce înseamnă că nu poți respira la capacitate normală. Din acest motiv, nebulizatorul este mult mai eficient în livrarea medicamentului în corp față de un inhalator. 

Aparatele de aerosoli pot livra medicamente cu acțiune imediată (pentru tratamentul de urgență al unei crize de astm) sau cu acțiune prelungită (pentru atenuarea simptomelor unei infecții respiratorii sau pentru a preveni crizele de astm). De asemenea, se pot combina mai multe tipuri de medicamente, cu scopuri diferite, în recipientul aparatului. 

Medicul îți va prescrie tratamentul necesar pentru terapia cu aerosoli, în funcție de nevoile proprii. Este posibil ca dozele să fie preambalate ca atare sau poate fi nevoie să prepari tu însăți amestectul, înainte de fiecare utilizare. 

Cum se folosește aparatul de aerosoli?

Medicul îți va explica exact cum se folosește un aparat de aerosoli. De asemenea, nu uita să citești și tu manualul de folosire al aparatului, deoarece modelele de nouă generație pot avea instrucțiuni specifice. În principiu, pașii de utilizare a unui aparat de aerosoli standard sunt următorii:

  • Pune aparatul pe o suprafață plană, în apropierea unei prize.
  • Asigură-te că toate componentele aparatului sunt curate.
  • Spală-te pe mâini înainte de a pregăti medicamentul.
  • Dacă medicamentul este gata preparat, toarnă-l în recipientul destinat acestuia. Dacă trebuie să îl pregătești tu, ai grijă să amesteci cantitățile corecte. Prea mult sau prea puțin din doza necesară poate altera efectele medicamentului.
  • Conectează tubul la compresorul de aer și la recipientul cu lichid.
  • Atașează masca de inhalație la aparat.
  • Pornește aparatul și verifică dacă nebulizatorul începe să producă vapori.
  • Atașează masca de față, având grijă să se muleze perfect de față.  
  • Începe să respiri încet și profund, pe nas, până când medicamentul este complet absorbit. În medie, acest proces durează 15 minute. 
  • Recipientul pentru lichid trebuie menținut în poziție dreaptă pe parcursul inhalației.

Cum se curăță și întreține aparatul de aerosoli?

Aparatul de aerosoli trebuie curățat după fiecare utilizare și dezinfectat după fiecare medicament introdus în recipientul special desemnat. Este normal să fie nevoie de o igienizare temeinică a aparatului, din moment ce vei inhala, în mod direct, vapori emiși din acesta. Dacă aparatul de aerosoli nu este corect curățat, există risc de acumulare de bacterii și alte microorganisme nocive în interiorul său, ceea ce îți poate agrava afecțiunea sau te poate îmbolnăvi.

Medicul îți poate explica exact pașii de curățare și dezinfectare ai aparatului cu aerosoli, pentru a evita inhalarea de bacterii periculoase. Un alt aspect important este depozitarea nebulizatorului. După curățare și dezinfectare, toate componentele aparatului trebuie depozitate într-un spațiu curat, ferit de lumină direct, umiditate, căldură și praf. Tubul prevăzut la aparatul de aerosoli trebuie schimbat cu regularitate. Consultă-te cu medicul curant pentru frecvența cu care trebuie schimbat acest tub. 

Așadar, curățarea zilnică a nebulizatorului va cuprinde următorii pași:

  • Scoate masca și golește recipientul pentru medicament. Spală-le pe amândouă cu apă fierbinte și detergent de vase non-abraziv. 
  • Șterge excesul de apă și reatașează cele două piese la compresor. 
  • Pornește aparatul pentru a usca la jet de aer componentele.

În continuare, dezinfectarea se va face în felul următor:

  • Îndepărtează piesele detașabile ale aparatului, adică masca și recipientul pentru medicament.
  • Șterge-le cu o cârpă moale îmbibată în soluția specială pentru dezinfectarea nebulizatorului. Dacă nu vrei să cumperi o soluție din comerț, îți poți pregăti singură o soluție acasă (o pătrime oțet alb și trei pătrimi apă fierbinte). 
  • Lasă componentele să se usuce sau le poți scufunda în soluția pregătită și lăsa să se dezinfecteze bine, timp de o oră. 
  • După ce s-au uscat, reconectează-le la aparat și pornește compresorul pentru a le ventila și usca temeinic. 
  • Imediat după dezinfectare, aparatul trebuie depozitat în cutie sau într-un spațiu uscat și curat. 

Avantajele și dezavantajele aparatului de aerosoli

Aparatele de aerosoli sunt o metodă sigură și eficientă de remediere a unei crize de astm sau de tratament al unei infecții respiratorii, după cum am menționat și mai devreme. De asemenea, un beneficiu important stă în faptul că se pot combina mai multe tipuri de medicamente în nebulizator, pentru un tratament mai puternic. 

Nebulizatoarele sunt, din nou, o alternativă propice pentru copiii mici, cărora le este greu să utilizele inhalatorul. 

Din punct de vedere al dezavantajelor, este bine de știut că un aparat de aerosoli, chiar și unul de călătorie, nu este la fel de ușor de transportat ca un inhalator, datorită dimensiunii vădit mai mari. De asemenea, majoritatea acestor aparate trebuie conectate la o priză, ceea ce poate fi dificil în anumite situații. 

Nu în ultimul rând, în timp ce inhalatorul are acțiune imediată, nebulizatorul are nevoie de minim 15 minute pentru a-și face efectul.

O analiză recentă arată că, datorită multor dispozitive cu aerosoli disponibile în prezent pe piață și a gamei largi de caracteristici și cerințe ale pacienților, furnizarea de terapie eficientă cu aerosoli copiilor poate fi o provocare. În timp ce dispozitivele de livrare a aerosolilor sunt la fel de eficiente, spun oamenii de știință, dacă sunt adecvate vârstei și sunt utilizate corect, majoritatea dispozitivelor cu aerosoli necesită mai mulți pași pentru a fi utilizate eficient. 

Din nefericire, avertizează savanții, mulți copii cu boli pulmonare au probleme cu tehnica corectă de livrare și nu obțin beneficii terapeutice din terapie, ceea ce înseamnă că boala este gestionată defectuos și pot crește costurile de îngrijire a sănătății; de aceea, e foarte important ca părinții să le fie alături și să se asigure că aparatul este utilizat corect.

Nebulizatoarele inteligente și sincronizate cu respirația, se mai arată în studiu, au fost dezvoltate pentru a crește eficiența administrării și a depăși problemele pe care le aveau alte tipuri de nebulizatoare utilizate în medicina cu aerosoli. De exemplu, tehnologia de livrare adaptivă a aerosolilor și alte variante stabilesc momentul corect pentru livrarea medicamentelor aerosolizate și măresc precizia dozării prin administrarea de aerosoli la începutul inspirației.

Inhalatoarele cu doză măsurată sub presiune sunt o opțiune terapeutică convenabilă pentru livrarea medicamentelor prin aerosoli copiilor, deoarece sunt portabile și ușor de utilizat. Timpul de tratament este scurt și oferă confort când e vorba de multi-doze. Este important să se aleagă un dispozitiv cu aerosoli în funcție de vârsta pacientului, dar și de abilitățile sale cognitive și fizice. Ușurința în utilizare și tolerarea dispozitivului de către copil, precum și preferințele părinților ar trebui luate în considerare atunci când se selectează un dispozitiv cu aerosoli pentru copiii cu boli pulmonare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Top Doctors - Aerosol therapy 
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/aerosol-therapy
ATM - A path to successful patient outcomes through aerosol drug delivery to children: a narrative review
https://atm.amegroups.org/article/view/50416/html
Studiul „A path to successful patient outcomes through aerosol drug delivery to children: a narrative review”, apărut în ATM, Vol 9, No 7 (April 15, 2021), doi: 10.21037/atm-20-1682, autor: Arzu Ari 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0