Totul despre iodura de potasiu

1. Ce este iodura de potasiu?
2. Cum acționează iodura de potasiu?
3. Cum trebuie administrată iodura de potasiu?
   a. Cine are nevoie de iodura de potasiu?
   b. Iodura de potasiu la femeile gravide și la cele care alăptează
   c. Iodura de potasiu la nou-născuți
   d. Iodura de potasiu la persoanele peste 40 de ani
   e. Ce cantitate de iodură de potasiu trebuie luată?
   f. Iodura de potasiu poate fi luată preventiv?
4. Care sunt efectele secundare ale iodurii de potasiu?
   a. Cine nu ar trebui să ia iodură de potasiu?
   b. Ce efecte nocive poate avea iodura de potasiu asupra sănătății generale?
5. De unde se poate obține iodura de potasiu?

Ce este iodura de potasiu?

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric și se recomandă ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă. Află cum trebuie luată iodura de potasiu, cum acționează și ce efecte secundare poate avea.
Iodura de potasiu (KI) este sarea de potasiu a iodului stabil. Așadar, este un tip de iod care nu e radioactiv, care poate fi folosit pentru a ajuta la împiedicarea unui tip de material radioactiv și anume iodul radioactiv (I-131) de a fi absorbit de glanda tiroidă.

În unele situații de urgență cauzate de radiații, cum ar fi accidentele petrecute la centralele nucleare, iodul radioactiv poate fi eliberat în mediu și poate ajunge în organism prin respirație sau prin consum – ceea ce se cheamă contaminare internă. 

Când tiroida - o glandă sub formă de fluture aflată în gât care joacă un rol important în multe funcții ale corpului - absoarbe niveluri ridicate de iod radioactiv, crește riscul de cancer tiroidian al persoanelor expuse. Dacă aceste persoane sunt sugari, copii și adulți tineri, aceștia pot face cancer tiroidian la mulți ani după expunere.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru că glanda tiroidă este cea mai sensibilă zonă din organism la iodul radioactiv, aceasta va fi protejată prin administrarea de iodură de potasiu. De reținut că iodura de potasiu ajută doar tiroida, deci previne absorbția iodului radioactiv în glanda tiroidă, nu este un agent radioprotector general.

Cum acționează iodura de potasiu?

Dovezile științifice au confirmat de multă vreme eficacitatea iodurii de potasiu ca blocant specific al captării iodului radioactiv tiroidian. Când iodura de potasiu este administrată în doza recomandată, este eficientă în reducerea riscului de cancer tiroidian la persoanele sau la grupele de populație aflate la risc de inhalare sau ingerare de iod radioactiv. Concret, iodura de potasiu „inundă”  tiroida cu iod neradioactiv și previne astfel absorbția moleculelor radioactive, care sunt eliminate ulterior prin urină.

Cum trebuie administrată iodura de potasiu?

Atât iodura de potasiu cât și iodul radioactiv sunt ambele tipuri de iod, deci ambele sunt absorbite de tiroidă. Pentru ca iodura de potasiu să funcționeze ca agent protector, trebuie administrată în cel mai scurt timp de la expunerea la iod radioactiv. Când cantitatea potrivită este luată la momentul potrivit, poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către tiroidă.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Sănătății, iodura de potasiu va fi administrată doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, mai precis în primele 4, maxim 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se recomandă ferm ca iodura de potasiu să nu fie luată decât la indicațiile specifice ale autorităților de sănătate publică.

Așadar, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. Dacă se ia la 6 ore după expunere, absorbţia iodului radioactiv este blocată doar în proporție de aproximativ 50%, iar dacă se ia mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția nu mai este semnificativă.

Iodura de potasiu nu oferă, deci, o protecție totală, eficacitatea depinzând de mai mulți factori, cum ar fi intervalul de timp scurs de la contaminare până la administrare, de rata de absorbție, precum și de nivelul radiațiilor.

Cine are nevoie de iodura de potasiu?

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) subliniază că la administrarea iodurii de potasiu trebuie să se acorde prioritate în funcție de vârstă, acesta fiind factorul principal pentru riscul de cancer tiroidian indus de iod radioactiv. Cel mai mare risc îl au bebelușii, copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează. Și Ministerul Sănătății precizează același lucru, că femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.

Cu cât persoana este mai tânără, cu atât doza va fi mai mică. Oamenii cu vârste între 18 și 40 de ani trebuie tratați cu doze mai mari. Orice persoană de peste 40 de ani ar trebui să fie tratată cu iodură de potasiu doar dacă expunerea prezisă este suficient de mare pentru a distruge tiroida și a induce hipotiroidism pentru restul vieții.

Comprimatele cu iodură de potasiu 65 mg vor fi administrate oral și pot fi mestecate sau înghiţite. Pentru copiii sub 6 ani, comprimatele poate fi pisate şi amestecate în lapte, iaurt sau suc. Pentru bebeluși, doza poate fi, de asemenea, dizolvată în lapte. 

Iodura de potasiu la femeile gravide și la cele care alăptează

La femeile însărcinate care iau iodură de potasiu sunt necesare monitorizarea ecocardiografică a fătului până la sfârşitul sarcinii şi screening de rutină în perioada neonatală. În ceea ce privește femeile care alăptează, nu se va de păși doza de două comprimate și nu se recomandă întreruperea alăptării.

Iodura de potasiu la nou-născuți

Nou-născuţilor tratați cu iodură de potasiu trebuie să li se urmărească atent funcţia tiroidienă, să li se monitorizeze valorile TSH şi, dacă este necesar, valorile T4, iar în caz de hipotiroidism, li se va administra terapie de substituţie.

Iodura de potasiu la persoanele peste 40 de ani

De regulă, nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu persoanelor cu vârste de peste 40 ani, decât dacă expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gy (Gray, unitate de măsură a dozei de radiații ionizante). Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la această grupă de vârstă, în schimb, riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare.

Ce cantitate de iodură de potasiu trebuie luată?

În ghidul oferit de Ministerul Sănătății se precizează că „iodura de potasiu de 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”.

Adulţii şi copiii cu vârste de peste 12 ani ar trebui să ia 2 comprimate, copiii între 3 și 12 ani să ia 1 comprimat, copiii cu vârsta între o lună și 3 ani, o jumătate de comprimat, iar nou-născuţii (cu vârsta de până la 1 lună), un sfert de comprimat.

O doză de iodură de potasiu oferă protecție timp de 24 de ore, iar populația trebuie să urmeze instrucțiunile autorităților sanitare care vor anunța dacă este necesară o altă doză după 24 de ore.

Iodura de potasiu poate fi luată preventiv?

Iodura de potasiu NU trebuie luată preventiv! După un eveniment radiologic sau nuclear, oficialitățile din sănătate publică sau din grupul de gestionare a urgențelor vor anunța dacă este nevoie ca populația să ia iodură de potasiu sau alte măsuri de protecție. O doză prea mare de iodură de potasiu sau administrarea iodurii de potasiu mai des decât este recomandat nu oferă mai multă protecție și poate provoca boli severe sau poate duce chiar la deces.

Care sunt efectele secundare ale iodurii de potasiu?

Dacă iodura de potasiu este luată în doza recomandată și pentru perioada recomandată, nu ar trebui să apară efecte secundare, dar acestea sunt, totuși, posibile: iritații ale pielii, umflarea glandelor salivare, gust metalic, arsură în gură și gât, dureri de dinți și gingii, simptome de răceală și, uneori, stomac deranjat și diaree.

O reacție alergică la iodura de potasiu poate da simptome mai grave, cum ar fi febră și dureri articulare, umflarea unor părți ale corpului (fața, buzele, limba, gâtul, mâinile sau picioarele), probleme de respirație, vorbire sau înghițire, respirație șuierătoare, caz în care este nevoie de ajutor medical de urgență.

Cine nu ar trebui să ia iodură de potasiu?

Persoanele cu sensibilitate cunoscută la iod, precum și pacienții cu dermatită herpetiformă și vasculită hipocomplementemică (afecțiuni extrem de rare asociate cu un risc crescut de hipersensibilitate la iod) ar trebui să evite iodura de potasiu. De asemenea, pacienții cu tiroidectomie au contraindicație la iodura de potasiu.

Ce efecte nocive poate avea iodura de potasiu asupra sănătății generale?

Iodura de potasiu poate avea efecte nocive asupra sănătății mai ales când nu este luată exact conform instrucțiunilor medicilor și autorităților de sănătate. Printre aceste efecte se numără tulburările gastro-intestinale, erupțiile cutanate și inflamarea glandelor salivare, reacțiile alergice, dezvoltarea hipotiroidismului la sugarii cu vârsta mai mică de o lună care primesc mai mult de o doză de iodură de potasiu și chiar deces în caz de supradozare.

De unde se poate obține iodura de potasiu?

În România, pentru a cumpăra comprimate de iodură de potasiu este necesară rețetă de la medicul de familie. Medicamentul se eliberează doar din farmacii, pe baza prescripției medicale.

De reținut:

  • În prezent, nu există niciun pericol iminent, deci măsura de a cumpăra iodura de potasiu este una strict preventivă. 
  • Odată cumpărate, pastilele se păstrează într-un loc uscat, răcoros, la întuneric și nu se lasă la îndemâna copiilor.
  • Când se merge la medicul de familie după rețetă, acesta va informa pacientul despre administrarea iodurii de potasiu, iar pacientul trebuie să adreseze medicului orice întrebări ar avea. Persoanele care au contraindicație pentru iodura de potasiu vor fi informate în acest sens.
  • Nu trebuie luate pastilele decât dacă autoritățile anunță că este necesară administrarea. Administrarea după ureche poate duce la disfuncții ale glandei tiroide și chiar la deces! 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ministerul Sănătății - Campanie distribuție Iodură de Potasiu
https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/
CDC - Potassium Iodide (KI)
https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/ki.htm
FDA - Frequently Asked Questions on Potassium Iodide (KI)
https://www.fda.gov/drugs/bioterrorism-and-drug-preparedness/frequently-asked-questions-potassium-iodide-ki


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0