Țigara electronică poate cauza boli pulmonare

Dacă ai renunțat la fumat în favoarea țigării electronice, se pare că nici aceasta nu este mai sănătoasă pentru organism.

Departamentul de sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, a emis o avertizare de sănătate pentru țigările electronice, care ar putea cauza boli pulmonare altfel inexplicabile. Afecțiunile sunt serioase și pun viața fumătorilor de țigări electronice în pericol. De aceea medici ar trebui să ia în calcul și acest factor când au de-a face cu un pacient care prezintă o boală pulmonară inexplicabilă. 

Cazurile de boli pulmonare apărute în urma consumului de țigări electronice a crescut constant de la apariția lor pe piață. Vârsta pacienților se situează de obicei între 18 și 49 de ani, iar momentan se fac cercetări pentru a stabili dacă un anumit tip sau o anumită marcă de țigară electronică produce cele mai nocive efecte. Deși nu au fost încă raportate decese cauzate de țigările electronice, mai mulți pacienți au avut nevoie de intervenție medicală pentru problemele respiratorii, unii dintre ei necesitând intubație traheală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a analizat pacienții spitalizați din New York care au recunoscut că folosesc țigara electronică. Aceștia au acuzat o varietate de simptome, printre care:

  • Tuse
  • Respirație îngreunată
  • Durere toracică pleurală (durere ascuțită în piept care se accentuează în momentul inspirării aerului în plămâni)
  • Febră
  • Greață și dureri de cap
  • Oboseală
  • Diaree
  • Pierderi în greutate și anorexie

Radiografiile pulmonare au demonstrat opacități bilaterale, în special în lobii pulmonari inferiori. Acest fapt semnifică o obturație a plămânului cauzată de densitate mai mare de țesut. Testele realizate prin tomografie computerizată (tomografie CT) a toracelui a arătat opacități bilaterale difuze în model de sticlă mată, adesea mai reduse subpleural. 

Rezultatele bronhoscopiei nu au fost relevante, iar evaluările pentru etiologii infecțioase au reieșit negative la aproape toți pacienții. 

Cum funcționează țigara electronică

Deși este prezentată ca o alternativă mai sănătoasă decât țigările convenționale, țigara electronică poate provoca complicații grave. Acest fapt se datorează întocmai procesului de funcționare diferit față de țigările cu tutun uscat. 

Țigara electronică funcționează pe baza vaporilor de nicotină sau substanțe asemănătoare din punct de vedere chimic. În cele mai multe cazuri, țigara electronică are în componență un mecanism de încălzire a soluției de nicotină alimentat de un acumulator reîncărcabil. Mecanismul încălzește lichidul, care este transportat în stare de vapori până la atomizor, partea din care inhalează utilizatorul. 

Astfel, țigara electronică asigură o experiență asemănătoare fumatului pentru utilizator, lipsind doar fumul gri înecăcios, transformat acum în vapori de apă. Anumite tipuri de țigări electronice permit ajustarea nivelului de nicotină. Teoretic, utilizatorul ar putea reduce treptat cantitatea, astfel încât să se lase de fumat complet. Dar cercetătorii specializați în psihologia adicției spun că reducerea treptată a factorului adictiv nu este la fel de eficientă ca eliminarea bruscă.

Deși țigara electronică nu mai conține celelalte substanțe dăunătoare din țigările obișnuite (tar, fenoli, monoxid de carbon, cianide etc.), nicotina în formă lichidă este dăunătoare. Pe lângă faptul că este o substanță care dă foarte ușor dependență, nicotina poate cauza creșterea tensiunii arteriale, a ritmului inimii, a fluxului de sânge către inimă dar și îngustarea arterelor (vasele care transportă sânge oxigenat în corp). Nicotina mai poate contribui și la întărirea pereților arteriali, care, la rândul lor, poate provoca infarct miocardic. În cele mai grave cazuri, ar putea duce la apariția cancerului pulmonar, la fel ca și țigările convenționale.

În plus, țigările electronice nu sunt încă omologate și certificate de autorități. În consecință, procesul de producție al lichidelor cu nicotină poate varia semnificativ de la o marcă la alta, iar substanțele chimice folosite pot dăuna grav sănătății. Din cauză că nu există încă cercetări amănunțite despre efectele nocive ale țigării electronice și fumatul pasiv cauzat de aceasta, legislația nu poate reglementa utilizarea. Se presupune, deci, în mod incorect, că folosirea țigării electronice în spații publice sau în preajma copiilor ar fi sigură. Dar vaporii de lichid conținând nicotină îi pot afecta și pe nefumători, pentru că rămân în atmosferă sau pe haine.

Perspective de tratament

În acest moment nu există un tratament specific pentru pacienții care prezintă simptome consistente cu boala pulmonară asociată țigărilor electronice. Cu atât mai mult în cazul în care au fost excluse alte cauze probabile ale bolii. De aceea tratamentul este cel mai adesea simptomatic. Unii pacienți au dezvoltat probleme respiratorii din ce în ce mai grave, care au necesitat îngrijire medicală, inclusiv intubație endotraheală și steroizi sistemici. Alte cazuri s-au rezolvat de la sine cu o monitorizare clinică atentă și îngrijire minimă pe parcursul mai multor zile.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

Departamentul pentru sănătate New York, Statele Unite ale Americii - ”HEALTH ADVISORY: Unexplained Vaping-associated Pulmonary Illness”, August 2019

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0