Tigara electronica poate cauza boli pulmonare

Dacă ai renunțat la fumat în favoarea țigării electronice, se pare că nici aceasta nu este mai sănătoasă pentru organism.

Departamentul de Sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, a emis o avertizare de sănătate pentru țigările electronice, care ar putea cauza boli pulmonare altfel inexplicabile1. Afecțiunile sunt serioase și pun viața fumătorilor de țigări electronice în pericol. De aceea medici ar trebui să ia în calcul și acest factor când au de-a face cu un pacient care prezintă o boală pulmonară inexplicabilă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cazurile de boli pulmonare apărute în urma consumului de țigări electronice a crescut constant de la apariția lor pe piață. Vârsta pacienților se situează de obicei între 18 și 49 de ani, iar momentan se fac cercetări pentru a stabili dacă un anumit tip sau o anumită marcă de țigară electronică produce cele mai nocive efecte. 

Mai grav este că în ultimii ani au fost raportate cazuri fetale din pricina bolilor pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice. Potrivit unui raport recent, 2.558 de pacienți spitalizați cu cazuri nefatale și 60 de pacienți cu cazuri fatale de leziuni pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice sau vaping au fost raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în 2020 1

Ce este EVALI

EVALI este o boală respiratorie acută sau subacută caracterizată prin manifestări care imită diferite boli pulmonare. Conform criteriilor Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), EVALI este un diagnostic clinic care se pune pacienților care folosesc o țigară electronică în cele 90 de zile premergătoare apariției simptomelor inițiale.

Cum funcționează țigara electronică

Deși este prezentată ca o alternativă mai sănătoasă decât țigările convenționale, țigara electronică poate provoca complicații grave. Acest fapt se datorează întocmai procesului de funcționare diferit față de țigările cu tutun uscat. 

Țigara electronică funcționează pe baza vaporilor de nicotină sau substanțe asemănătoare din punct de vedere chimic. În cele mai multe cazuri, țigara electronică are în componență un mecanism de încălzire a soluției de nicotină alimentat de un acumulator reîncărcabil. Mecanismul încălzește lichidul, care este transportat în stare de vapori până la atomizor, partea din care inhalează utilizatorul. 

Astfel, țigara electronică asigură o experiență asemănătoare fumatului pentru utilizator, lipsind doar fumul gri înecăcios, transformat acum în vapori de apă.  Aerosolii generați de aceste produse au în compoziție nicotină, arome și aditivi, dar și alte substanțe, cum ar fi tetrahidrocannabinol (THC), principala componentă psihoactivă a canabisului. Specialiștii din domeniul sănătății indică faptul că acetatul de vitamina E (un aditiv care se întâlnește în unele țigări electronice) este printre substanțele care cauzează EVALI. 

Anumite tipuri de țigări electronice permit ajustarea nivelului de nicotină. Teoretic, utilizatorul ar putea reduce treptat cantitatea, astfel încât să se lase de fumat complet. Dar cercetătorii specializați în psihologia adicției spun că reducerea treptată a factorului adictiv nu este la fel de eficientă ca eliminarea bruscă.

Ce efecte nocive are nicotina

Deși țigara electronică nu mai conține celelalte substanțe dăunătoare din țigările obișnuite (tar, fenoli, monoxid de carbon, cianide etc.), nicotina în formă lichidă este dăunătoare. Pe lângă faptul că este o substanță care dă foarte ușor dependență, nicotina poate cauza creșterea tensiunii arteriale, a ritmului inimii, a fluxului de sânge către inimă, dar și îngustarea arterelor (vasele care transportă sânge oxigenat în corp). Nicotina mai poate contribui și la întărirea pereților arteriali, care, la rândul lor, poate provoca infarct miocardic. În cele mai grave cazuri, ar putea duce la apariția cancerului pulmonar, la fel ca și țigările convenționale.

În plus, țigările electronice nu sunt încă omologate și certificate de autorități. În consecință, procesul de producție al lichidelor cu nicotină poate varia semnificativ de la o marcă la alta, iar substanțele chimice folosite pot dăuna grav sănătății.  S-a crezut multă vreme că folosirea țigării electronice în spații publice sau în preajma copiilor ar fi sigură. Dar vaporii de lichid conținând nicotină îi pot afecta și pe nefumători, pentru că rămân în atmosferă sau pe haine.

Epidemiologie

Nu există un test pentru diagnosticarea bolii EVALI, întrucât simptomele pot fi similare cu multe alte boli respiratorii. Medicul va evalua istoricul de utilizare a țigărilor electronice și a altor dispozitive de vaping și va efectua o radiografie toracică sau o tomografie computerizată pentru a vedea dacă există opacități pe plămâni, care indică leziuni tisulare.

Specialiștii au început să se confrunte cu boli pulmonare inexplicabile, în martie 2019. Potrivit Departamentului de Sănătate al statului New York, Statele Unite ale Americii, au fost analizați pacienții spitalizați din New York care au recunoscut că folosesc țigara electronică. Aceștia au acuzat o varietate de simptome, printre care:

 • Tuse
 • Respirație îngreunată
 • Durere toracică pleurală (durere ascuțită în piept care se accentuează în momentul inspirării aerului în plămâni
 • Febră
 • Greață și dureri de cap
 • Oboseală
 • Diaree
 • Pierderi în greutate și anorexie

Radiografiile pulmonare au demonstrat opacități bilaterale, în special în lobii pulmonari inferiori. Acest fapt semnifică o obturație a plămânului cauzată de densitate mai mare de țesut. Testele realizate prin tomografie computerizată (tomografie CT) a toracelui a arătat opacități bilaterale difuze în model de sticlă mată, adesea mai reduse subpleural. 

Rezultatele bronhoscopiei nu au fost relevante, iar evaluările pentru etiologii infecțioase au reieșit negative la aproape toți pacienții. În februarie 2020, peste 2.800 de pacienți au fost internați în diferite spitale din Statele Unite ale Americii (SUA) din pricina unei leziuni pulmonare asociate utilizării unei țigări electronice sau a unui produs de vaping (EVALI), cu 68 de decese raportate până în prezent. 

În Europa s-a raportat primul caz fatal de EVALI în martie 2020. Numărul de noi cazuri a scăzut semnificativ în SUA din cauza interzicerii diferitelor produse de vaping și declanșării pandemiei de coronavirus 2019 (COVID-19). Din păcate, se pare că și copii și adolescenții au un risc mare de a se confruntă cu această boală, apariția EVALI fiind raportată la pacienți cu vârsta de 13 ani2.

Cum se pune diagnosticul de EVALI

Așa cum am menționat mai sus, EVALI este o boală relativ nouă, iar diagnosticul este de multe ori îngreunat din cauza simptomelor care imită alte afecțiuni pulmonare. Cu toate acestea, există câteva leziuni pulmonare care au fost raportate cu EVALI:

 • Pneumonie acută eozinofilă
 • Pneumonie lipoidă
 • Leziune pulmonară acută și sindrom de detresă respiratorie acută
 • Pneumonite de hipersensibilitate acută și subacută
 • Pneumonie acută eozinofilă
 • Hemoragie alveolară difuză
 • Pneumonită asociată bronșiolitei respiratorii

Tratamentul indicat în EVALI

Deoarece boala este atât de nouă, cursul bolii este imprevizibil. Unii pacienți au dezvoltat probleme respiratorii din ce în ce mai grave, care au necesitat îngrijire medicală, inclusiv intubație endotraheală și steroizi sistemici. Alte cazuri s-au rezolvat de la sine cu o monitorizare clinică atentă și îngrijire minimă pe parcursul mai multor zile. Principalul tratament în EVALI este administrarea de oxigen suplimentar pentru a menține saturația de oxigen de 88 până la 92% .

În funcție de severitatea simptomelor, medicul poate decide dacă un pacient are nevoie de internare la spital sau dacă acesta se poate trata acasă. 

Detresa respiratorie, comorbiditățile care compromit rezerva pulmonară sau scăderea saturației de oxigen (mai puțin de 95% în timp ce pacientul respiră aerul din cameră) sunt factori care arată că pacientul trebuie să se interneze în spital. 

Dacă medicul constată că hipoxemia (scăderea nivelul de oxigen în sânge) este foarte severă, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ventilație mecanică.

Au existat situații când pacienții cu leziuni pulmonare severe fără nicio cauză identificabilă și cu suspiciunea puternică de EVALI au răspuns bine la tratamentul cu corticosteroizii sistemici. Însă, este important de menționat că eficacitatea acestei terapii nu a fost îndeajuns studiată. De aceea, tratamentul cu glucocorticoizii sistemici este indicat doar pacienților cu simptome progresive  timp de cel mult 14 zile.

Întrucât corticosteroizii pot agrava o infecție respiratorie subiacentă, este nevoie de monitorizare din partea medicului pneumolog. În caz contrar, se poate ajunge la ventilație mecanică asistată.

De altfel, este posibil ca pentru unii pacienți să fie necesare teste de monitorizare a bolii, precum spirometrie și radiografie toracică. 

Prognostic în EVALI

Așa cum am menționat mai sus, EVALI este o boală care poate fi fatală, până în acest moment înregistrându-se peste 60 de decese. Mai mult, potrivit unei cercetări recente, efectuată pe 98 de pacienți, 76% dintre cazuri au avut nevoie de oxigen suplimentar, 22% au necesitat ventilație non-invazivă (NIV) și 26% au necesitat intubație și ventilație mecanică3

Printre indicatorii de prognostic slab se numără vârsta pacientului de peste 35 de ani, comorbiditățile care afectează rezerva pulmonară și pacienții care prezintă o saturație de oxigen în repaus mai mică de 95%. Starea de sănătate a acestor pacienți se poate deteriora rapid, ajungând să dezvolte sindromul de detresă respiratorie acută.

De altfel, întrucât specialiștii au descoperit că unii pacienți recidivează și decedează la scurt timp după externarea din spital, medicii recomandă tuturor pacienților, indiferent de severitatea boli, programări de urmărire cu un pneumolog în cel mult 48 de ore de la externare.

Complicații EVALI

Peste 50% dintre pacienții cu EVALI ajung să fie internați la terapie intensivă. Printre complicațiile acestei boli se numără:  

 • Sindromul de insuficiență respiratorie acută
 • Insuficiență respiratorie
 • Nevoia de intubare și ventilație mecanică
 • Deces

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 New York State Department of Health (.gov) - Unexplained Vaping Associated Pulmonary Illness
https://www.health.ny.gov/press/advisories/docs/health_advisory_pulmonary_08-15-2019.pdf
2 „Diagnosis and Acute Management of E-Cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury in the Pediatric Population: A Systematic Review”, J Pediatr. 2021 Jan. Clarelle L Gonsalves, Jie Wei Zhu, April J Kam
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32961169/
3 Studiul „Pulmonary Illness Related to E-Cigarette Use in Illinois and Wisconsin - Final Report”, N Engl J Med. 2020 Mar 5, Jennifer E Layden, Isaac Ghinai, Ian Pray, Anne Kimball, Mark Layer, Mark W Tenforde, Livia Navon, Brooke Hoots, Phillip P Salvatore, Megan Elderbrook, Thomas Haupt, Jeffrey Kanne, Megan T Patel, Lori Saathoff-Huber, Brian A King, Josh G Schier, Christina A Mikosz, Jonathan Meiman 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31491072/
National Library of Medicine - Vaping-Associated Pulmonary Injury
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560656/
American Lung Association - E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury (EVALI)
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/evali
Centers for Disease Control and Prevention - Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0