![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2025/IANUARIE/testul-de-saliva-care-iti-spune-rapid-si-usor-daca-ai-hepatita-c-desktop.jpg)
![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2025/IANUARIE/testul-de-saliva-care-iti-spune-rapid-si-usor-daca-ai-hepatita-c-mobile.jpg)
Testul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C
Testul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C
Testul de salivă care îți spune rapid și ușor dacă ai Hepatită C
Testările pentru Hepatita C presupun 2 pași. Primul este o testare rapidă, care semnalizează prezența anticorpilor produși de organism împotriva virusului hepatitic C și implicit expunerea persoanei la acest virus. Dacă rezultatul este pozitiv, se trece la a doua etapă, cea de de identificare a ARN-ului viral din sânge.
Diagnosticul și tratamentul precoce al hepatitei cronice C pot preveni afectarea ficatului. Fără tratament, hepatita cronică C poate provoca boli hepatice cronice, ciroză, insuficiență hepatică sau cancer hepatic, atrag atenția specialiștii.
Testul rapid cu probă de salivă
Testele rapide pot fi realizate atât cu ajutorul sângelui, cât și cu ajutorul salivei pacientului. În primul caz, proba se recoltează prin înțeparea ușoară a unui deget sau prin recoltarea unei mici cantități de sânge venos. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a pus accentul din ce în ce mai mult pe testarea non-invazivă, mai exact pe testarea salivei.
Testul se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special, cu care persoana își prelevă singură o mostră din salivă, plimbând capătul dispozitivului pe pereții cavității bucale. Procedura nu este deloc dureroasă sau periculoasă, iar rezultatele sunt obținute în maximum 20 de minute, într-un mod similar cu al testelor de sarcină: o liniuță – rezultat negativ, 2 liniuțe – rezultat pozitiv.
Ce face testul de salivă mai exact?
Acest test analizează compoziția chimică a probei și detectează prezența anticorpilor anti-VHC din salivă. De cele mai multe ori un rezultat negativ al testării rapide semnifică lipsa expunerii persoanei testate la virusul hepatitic C, însă pot exista situații în care persoana testată se află în așa numita fereastră serologică (perioada de timp dintre momentul infecției și apariția anticorpilor în sânge ca urmare a expunerii la virus) în care testul rapid să ofere rezultat negativ, deși infecția s-a produs, însă nivelul de anticorpi este sub limita de detecție a testului. În cazul virusului hepatitic C fereastra serologică are o durată variabilă, între 6 și 12 săptămâni din momentul contactului infectant.
De aceea, dacă se suspectează un contact presupus infectant în perioada recentă față de momentul testării rapide este necesară repetarea acesteia după un interval de timp pentru a se evita posibilitatea unui prim rezultat negativ datorat ferestrei serologice.
Dacă însă nu au existat în lunile anterioare testului situații în care infectarea ar fi fost posibilă (contact sexual neprotejat, intervenții chirurgicale, intervenții stomatologice, răni deschise etc.), testul rapid poate fi considerat valid.
Așa cum aminteam și mai sus, dacă rezultatul este pozitiv, sunt necesare investigații suplimentare pentru a depista genotipul, viremia și perioada în care persoana a fost infectată, dar nu a știut. Ulterior, se iau măsuri în privința tratamentului de către medicul curant.
Fiindcă Hepatita C se transmite prin contactul direct cu sângele persoanei infectate, teoretic orice obiect care vine în contact cu sângele poate fi o sursă de infectare: instrumente medicale nesterilizate, truse de îngrijire a unghiilor, lame de ras, seringi și ace etc.
Testele de sânge pentru hepatita C
Printre testele de sânge pentru hepatita C se numără:
Testul de screening pentru anticorpi împotriva virusului hepatitei C
Un test de sânge de screening va arăta dacă ai dezvoltat anticorpi împotriva virusului hepatitei C. Un test de anticorpi pozitiv înseamnă că ai fost expus la virusul hepatitei C cândva pe parcursul vieții.
Cu toate acestea, este posibil ca virusul să nu mai fie prezent în sânge dacă corpul a eliminat infecția sau dacă ai urmat un tratament în urma căruia s-a vindecat boala.
În cazul infecției acute cu virusul hepatitei C sunt necesare 8-11 săptămâni înainte ca anticorpii să fie detectabili.
Dacă testul de anticorpi este pozitiv, este necesară testarea ARN-ului pentru a diagnostica pacientul și începerea tratamentului.
De obicei, este nevoie de 1-2 săptămâni după expunerea la virus pentru ca nivelurile detectabile de ARN HCV să apară.
Noul ghid al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din iulie 2023 recomandă testarea completă și automată a ARN-ului HCV pe toate mostrele de anticorpi reactivi HCV pentru a crește numărul de pacienți diagnosticați și tratați.
Testul ARN pentru hepatita C (HCV RNA)
Dacă testul de anticorpi este pozitiv, medicul va recomanda un test ARN pentru hepatita C pentru a detecta ARN-ul - un tip de material genetic - de la virusul hepatitei C.
Testul ARN al hepatitei C poate arăta, pe de o parte, dacă mai ai virusul hepatitei C, și, pe de altă parte, cât de mult virus mai ai în sânge. Aceste informații îl pot ajuta pe medic în tratarea infecției. Pentru a vedea dacă răspunzi la tratament, medicul poate recomanda repetarea acestui test în timpul tratamentului pentru a afla dacă cantitatea de virus din sânge se modifică.
Pentru stabilirea genotipului
Medicul poate recomanda acest test pentru a afla ce tulpină sau formă a virusului hepatitei C are pacientul. Există cel puțin șase tulpini specifice - numite genotipuri - ale virusului hepatitei C.
Există, de asemenea, 30 de subtipuri de virus hepatitic C, care sunt denumite genotipuri 1a, 1b, 2a etc. Identificarea genotipurilor este esențială pentru selectarea tipurilor de tratament și pentru prezicerea răspunsului la tratament.
În genotipul 1, este de asemenea important să se determine dacă pacientul este subtipul 1a sau 1b, deoarece aceasta determină durata tratamentului și necesitatea ribavirinei în schema de tratament. Pacienții trebuie să fie testați doar o dată în viață, deoarece genotipul rămâne același pe tot parcursul infecției.
Repetarea unui test de genotip este justificată numai dacă există suspiciunea că un pacient s-ar fi putut reinfecta cu un genotip diferit.
Complicațiile hepatitei C cronice
Dacă nu este tratată la timp, infecția cronică cu hepatita C poate provoca alte probleme grave de sănătate, cum ar fi ciroza, cancerul hepatic și insuficiența hepatică. Este important de menționat că acum, cu progresele recente în tratamentul hepatitei C, există rate mai mari de vindecare, timpi de tratament mai scurți și tratamente orale care duc la stoparea infecției cu virusul hepatitei C.
Totuși, așa cum menționam mai sus, dacă boala nu este tratată la timp, poate duce la complicații grave. Printre acestea se numără:
Ciroză
Fibroza este prima etapă a cicatricii hepatice. Când țesutul cicatricial se acumulează și preia cea mai mare parte a ficatului favorizează apariția cirozei. Deși se crede că ciroza apare din pricina consumului excesiv de alcool, este important de știut că orice dăunează ficatului de-a lungul mai multor ani poate duce la formarea țesutului cicatricial.
Pe măsură ce țesutul cicatricial dur înlocuiește țesutul normal moale și sănătos, ficatul nu mai poate funcționa bine. Este nevoie de foarte mult timp pentru ca afectarea ficatului să ducă la ciroză. În primii ani, persoanele cu ciroză nu prezintă adesea simptome. Dar, în timp, aceștia se pot confrunta cu câteva semne și simptome, precum:
- oboseală
- pierdere în greutate
- greaţă
- durere abdominală
- mâncărime severă
- icter (decolorare galbenă a pielii și a albului ochilor)
Într-un final, pacienții se pot confrunta cu complicații, precum lichid în abdomen și dificultăți de concentrare. Anumite studii au arătat că în anumite boli, printre care și hepatita C, cicatricile ficatului pot fi îmbunătățite prin tratamentul bolii care a dus inițial la deteriorarea acestui organ.
Cancer la ficat
Dacă infecția cronică cu hepatita C nu este tratată, ficatul se poate îmbolnăvi de cancer. Iar când asta se întâmplă, înseamnă că o mare parte dintre celulele din ficat se reproduc mai repede decât ar trebui, ceea ce duce la tumori și alte probleme grave de sănătate. Persoanele cu hepatită C sunt expuse riscului de cancer la ficat odată ce sunt diagnosticate cu ciroză. Prin urmare, este important să știi dacă ai această boală.
Insuficiență hepatică
Când boală hepatică avansează și ficatul este grav afectat, este posibil să nu mai poată funcționa corespunzător. În acest caz, pacientul poate avea pielea și ochii galbeni (icter), poate avea lichid în picioare sau abdomen (ascită), poate avea hemoragie la nivelul stomacului sau esofagului (varice) sau poate fi confuz (encefalopatie hepatică). În acest moment, poate fi luat în considerare un transplant de ficat.
Cum se poate preveni hepatita C?
Nu există un vaccin care să prevină hepatita C, în schimb sunt vaccinuri disponibile pentru hepatita A și hepatita B.
Este important de menționat că hepatita C se transmite sau se răspândește atunci când sângele de la o persoană infectată cu hepatita C intră în fluxul sangvin al unei persoane care nu este infectată. Dacă nu suferi de hepatita C, poți diminua riscul de infectare ținând cont de următoarele recomandări:
- Nu folosi ace, pieriuță de dinți, tacâmuri etc. cu alte persoane.
- Dacă ai de gând să-ți faci un piercing sau un tatuaj, asigură-te că toate echipamentele au fost sterilizate.
- Dacă ai mai mult de un partener sexual, folosește prezervativ.
Virusul hepatitei C este considerat „vindecat” dacă virusul nu este detectat în sânge atunci când se face un test de sânge la 3 luni după terminarea tratamentului. Acest lucru poartă numele de răspuns virusologic susținut (SVR).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC: Centers for Disease Control and Prevention - Clinical Screening and Diagnosis for Hepatitis C
https://www.cdc.gov/hepatitis-c/hcp/diagnosis-testing/index.html
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Hepatitis C
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/viral-hepatitis/hepatitis-c
Te-ar mai putea interesa și...