Termografia: ce presupune si ce afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul acesteia

Termografia este o metoda de investigatie imagistica non-invaziva, folosita in diagnosticarea a numeroase afectiuni, incepand de la cele ale articulatiilor si pana la bolile glandei tiroide ori chiar pana la cancer.

Termografia foloseste camera cu infrarosu pentru detectarea tiparelor de incalzire, dar si a circulatiei sanguine, la nivelul tesuturilor din corp. In acest fel, se detecteaza anomalii termice la nivelul unor tesuturi, anomalii care pot indica o serie de afectiuni. Avantajul folosirii unei asemenea metode de diagnosticare imagistica sta in faptul ca nu expune pacientul la radiatii, deci nu implica riscuri nici pe termen scurt, dar nici pe termen lung pentru acesta.

Cum se face termografia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Temperatura tesuturilor este luata de la distanta, fara ca aparatura folosita sa atinga pielea pacientului. Pacientul nu simte nicio durere, nu este afectat in niciun fel si nu este expus niciunui risc, nici in timpul efectuarii procedurii, dar nici ulterior acesteia.

Cum se pregateste pacientul pentru termografie

Medicul va explica pacientului cum sa se pregateasca pentru termografie. Concret, acesta trebuie sa respecte cateva indicatii, astfel incat rezultatele analizei sa fie cat mai concludente:

  • Nu se recomanda dusul in ziua realizarii termografiei intrucat apa poate modifica temperatura corpului, afectand astfel rezultatele testului.
  • Nu se recomanda folosirea deodorantului in ziua realizarii analizei, mai ales daca termografia vizeaza zona pieptului.
  • Nu se recomanda folosirea cremelor, a parfumurilor si a lotiunilor de corp cu o zi inainte de realizarea termografiei.
  • Masajul este si el contraindicat atat in ziua realizarii testarii, cat si cu o zi inainte, intrucat poate creste temperatura la nivelul unor tesuturi.
  • Nu se recomanda consumul de alimente cu 6 ore inainte de realizarea termografiei.
  • Se recomanda pacientilor sa lase acasa bijuteriile si ceasurile, intrucat acestea pot influenta temperatura corpului in zonele in care intra in contact cu pielea.
  • Odata ajuns in cabinetul specialistului, pacientul isi da hainele jos si astepta ca temperatura corpului sa se regleze, adaptandu-se la cea din camera.

 

Termografia nu este o analiza dureroasa, aceasta nu creeaza niciun disconfort si nu dureaza mai mult de 30 de minute – timp in care specialistul obtine o serie de cel putin 6 imagini la nivelul unei singure zone.

Rezultatele termografiei se primesc, in general, pe loc, insa acestea trebuie sa fie interpretate de un cadru medical specializat.

 

 

De ce sa soliciti medicului sa ia in considerare termografia

Este o metoda non-invaziva – aceasta metoda de diagnosticare imagistica este non-invaziva, nedureroasa si fara riscuri.

Este o metoda sigura – spre deosebire de alte metode de diagnostic imagistice, termografia nu implica folosirea radiatiilor, ceea ce inseamna ca nu are niciun impact negativ asupra organismului.

Rezultatele termografiei sunt relevante – folosita ca metoda de screening, termografia furnizeaza informatii pretioase. De pilda, aceasta poate detecta cancerul la san cu mult timp inaintea mamografiei. Specialistii sunt de parere ca termografia poate depista anomaliile mamare cu pana la 8-10 ani inainte ca alte metode de diagnosticare imagistice sa depisteze o problema.

Poate fi folosita pe orice zona din corp – tesuturile, vasele de sange, digestia, colonul, sistemul limfatic, sistemul nervos, plamanii, glanda tiroida, sinusurile – toate acestea si nu numai, pot fi monitorizate cu ajutorul termografiei.

Este o metoda de testare destul de ieftina – spre deosebire de RMN sau tomografia computerizata, termografia este o metoda de testare destul de accesibila. In clinicile din Romania, tarifele pentru o asemenea procedura pornesc de la 100 de lei si cresc in functie de zonele din corp analizate.

Consulta-te cu medicul tau inainte de a lua decizia de a face anumite analize sau teste. El este cel in masura sa iti faca recomandari in acest sens.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0