Tataneasa: beneficii si intrebuintari

Tătăneasa, cunoscută și sub denumirea de iarba lui Tatin, este o plantă medicinală cu nenumărate întrebuințări. Iată ce beneficii pentru sănătate poate avea această plantă!

Tătăneasa se găsește atât la câmpie, cât și în zonele de deal, podiș și uneori și la munte, în zonele cu umiditate crescută, și înflorește începând din luna mai și până în august. Rădăcinile și rizomul de tătăneasă sunt părțile din plantă recoltate și folosite pentru efectele lor curative.

Rădăcinile și frunzele de tătăneasă conțin alantoină, o substanță care ajută la creșterea celulelor noi ale pielii, împreună cu alte substanțe care reduc inflamația și mențin pielea sănătoasă cum ar fi acidul rosmarinic. Unguentele de tătăneasă sunt folosite și pentru a vindeca vânătăile, precum și ca adjuvant în întideri musculare, fracturi, entorse și osteoartrită. 

În Japonia, planta a fost recoltată și folosită ca tratament tradițional încă din vechime pentru a trata entorse musculare, vânătăi, arsuri și inflamații articulare. Europenii au folosit, de asemenea, tătăneasa pentru a trata afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita și guta.

În medicina tradițională chineză, tătăneasa a fost utilizată de secole pentru efectele sale curative, în tratarea problemelor cu stomacul, pentru ușurarea durerilor menstruale, pentru combaterea diareei, pentru calmarea tusei, pentru bronșite, dar și pentru vindecarea anginei pectorale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tătăneasa nu ar trebui administrată intern

Studiile științifice recente au scos la iveală un fapt surprinzător: tătăneasa conține alcaloizi de pirolizidină, compuși chimici cu efecte cancerigene asupra ficatului. În SUA, produsele pentru uz intern pe bază de tătăneasă sunt interzise încă din anul 2001. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a lansat un aviz prin care recomanda eliminarea produselor cu tătăneasă de pe piață având în vedere cazurile de boală veno-ocluzivă hepatică apărute.

Așadar, cercetările sugerează că tătăneasa ar trebui folosită strict pentru uz extern pentru evitarea pericolelor la care ne expune intoxicarea cu alcaloizi de pirolizidină.

Beneficii tătăneasă

Remediile cu tătăneasă pot fi utilizate pentru a trata afecțiunile de la nivel cutanat, întrucât planta are o mulțime de beneficii din acest punct de vedere.

Accelerează vindecarea rănilor

Aplicată direct pe piele, sub formă de compresă, tătăneasa are abilitatea de a grăbi vindecarea pielii atunci când ai de-a face cu o rană. Datorită conținutului ridicat de substanțe cu efect antioxidant, dar și conținutului ridicat de vitamina C, tătăneasa poate vindeca rapid rănile de la nivelul pielii.

Poate reduce durerile

Folosită pe post de compresă, tătăneasa are și capacitatea de a reduce durerile din organism, chiar și durerile cronice. Proprietățile analgezice ale acestei plante medicinale fac din ea un remediu eficient pentru tratarea durerilor de orice fel, fie ele musculare sau articulare.

Are efecte antiinflamatoare

Taninele și saponinele din tătăneasă, precum și substanțele antiinflamatoare, fac din această plantă un remediu eficient pentru tratarea artritei, a gutei sau a altor afecțiuni de natură inflamatorie.

Ajută la vindecarea oaselor fracturate

Tătăneasa are capacitatea de a accelera procesul de vindecare în cazul oaselor fracturate. Planta este bogată în calciu, care este absorbit de piele și stimulează regenerarea osoasă.

Vindecă ciupiturile și înțepăturile de insecte

Fie că este vorba despre o mușcătură de păianjen, de o înțepătură de albină sau de o ciupitură de țânțar, tătăneasa aplicată în locul cu pricina va reduce iritația și va calma pruritul și durerea care pot apărea.

Cum pregătești o compresă eficientă de tătăneasă?

Pentru a-i potența efectele, poți pregăti o compresă specială pe bază de tătăneasă. Lasă tulpinile plantei să se înmoaie în apă fierbinte preț de câteva minute, apoi aruncă apa. Înfășoară tulpinile de tătăneasă într-o bucată de tifon și folosește apoi compresa în funcție de nevoile pe care le ai. Procedând astfel, substanțele active din tătăneasă vor fi scoase la suprafață de apa fierbinte.

Poți folosi, de asemenea, ulei de tătăneasă, cremă, tinctură sau chiar decoct, în funcție de afecțiunile pe care îți dorești să le tratezi.

Precauții și contraindicații pentru utiliarea remediilor cu tătăneasă

Tătăneasa conține substanțe toxice care pot provoca leziuni hepatice severe și chiar  moartea, de aceea nu ar trebui luată niciodată pe cale orală. Substanțele toxice din consolă pot fi absorbite de piele, de aceea chiar și cremele și unguentele trebuie utilizate doar pentru o perioadă scurtă de timp și numai sub supravegherea unui medic.

Remediile cu tătăneasă nu se vor aplica pe răni deschise și nu vor fi utilizate de persoanele care suferă de boli hepatice, alcoolism sau cancer. Copiii, vârstnicii și femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să folosească deloc remediile cu tătăneasă.

Ce alte remedii pot fi utilizate în loc de tătăneasă?

Iată ce remedii din plante mai pot fi utilizate în loc de tătăneasă pentru a trata entorse, fracturi, vânătăi și dureri articulare și musculare:

Arnica 

Aplicată pe piele sub formă de cremă, unguent, sau tinctură, arnica a fost folosită încă din Evul Mediu pentru a calma durerile musculare și articulare, pentru a reduce inflamația și pentru a vindeca rănile. Este folosită pe scară largă pentru tratarea entorselor și vânătăilor, dar și pentru a combate inflamația de la mușcăturile de insecte și flebita superficială.

Arnica este, în general, sigură atunci când este utilizată pe piele, însă folosirea pentru o perioadă mai lungă de timp poate irita pielea, provocând eczeme, descuamare, vezicule sau alte afecțiuni ale pielii. Remediile cu arnică nu trebuie utilizate pe răni deschise. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să folosească remedii cu arnică.

Brusturele

Rădăcina de brusture a fost folosită în medicina populară pentru a trata afecțiuni ale pielii precum acneea, eczema și psoriazisul. Nu au fost efectuate prea multe studii științifice, dar cele realizate până în prezent au adus dovezi că aplicarea locală a frunzelor de brusture poate ajuta la tratarea arsurilor.

Brusturele constă în principal din carbohidrați, uleiuri volatile, steroli vegetali, taninuri și uleiuri. Cercetătorii nu sunt siguri ce ingrediente active din rădăcina de brusture sunt responsabile pentru proprietățile sale vindecătoare. Dar planta poate avea efecte antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene. Studii recente arată că brusturele conține acizi fenolici, quercetină și luteolină, care sunt antioxidanți puternici.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale rădăcinii pot contribui, deci, la rezolvarea problemelor pielii atunci când remediile sunt aplicate local pe piele sub formă de cremă sau unguent. Este posibil ca persoanele alergice la crizanteme sau margarete să aibă un risc crescut de a avea o reacție alergică la rădăcina de brusture și, deci, ar trebui să o evite.

Gălbenelele

Gălbenele au fost utilizate de-a lungul timpului pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii, pentru reducerea durerii și a inflamației, precum și ca o modalitate de a ușura efectele secundare legate de tratament pentru persoanele cu cancer. Cercetările au arătat că gălbenelele pot trata erupția cutanată de scutec, rănile și unele infecții vaginale.

Gălbenelele sunt bogate în flavonoide (quercetină și isoramnetină), saponine triterpenice și alcooli triterpenici. Unguentele din gălbenele pot stimula creșterea de țesut nou care ajută la vindecarea rănilor și pot contribui la scăderea inflamației pielii.

Un studiu publicat în The Journal of Family Medicine and Primary Care a analizat eficacitatea unguentului de gălbenele asupra cicatricilor de cezariană la 72 de femei. În comparație cu tratamentul standard, femeile care au fost tratate cu unguent de gălbenele s-au vindecat mai repede și au raportat că inciziile lor erau mai puțin roșii și umflate.

Folosirea cremelor de gălbenele pentru erupția cutanată de scutec ar putea fi mai utilă decât alte tratamente, cum ar fi gelul de aloe vera.

Într-un studiu, cercetătorii au comparat unguentul de gălbenele cu metronidazolul la 80 de femei care fuseseră diagnosticate cu vaginoză bacteriană. După o săptămână, ambele grupuri de femei s-au vindecat de vaginoză bacteriană și nu au avut parte de efecte secundare. 

Coada-calului

Coada-calului este o plantă care a fost utilizată ca remediu natural încă de pe vrermea Imperiului Roman. Se crede că planta are multiple proprietăți medicinale și a fost folosiă în mod tradițional pentru tratarea rănilor și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, părului și oaselor.

Aplicarea locală a unguentului de coada-calului pare să stimuleze vindecarea rănilor. Un mic studiu de 10 zile la care au luat parte 108 femei postpartum care au suferit o epiziotomie în timpul travaliului - o tăietură chirurgicală pentru a facilita nașterea - a arătat că aplicarea unui unguent care conținea 3% extract de coada-calului a stimulat vindecarea rănilor și a ajutat la calmarea durerilor.

Un alt studiu a constatat că utilizarea unui lac de unghii format dintr-un amestec de extract de coada-calului și alți agenți de întărire a unghiilor a redus semnele de psoriazis al unghiilor.

Urzica

Urzica are o lungă utilizare ca remediu natural pentru tratarea durerilor articulare și musculare, dar și pentru reducerea simptomelor eczemei și gutei. 

Țepii urzicii conțin substanțe chimice iritante, care sunt eliberate atunci când planta intră în contact cu pielea. Cu toate acestea, atunci când urzica intră în contact cu o zonă dureroasă a corpului, poate reduce durerea inițială, prin combaterea inflamației. Deși studiile efectuate pe această temă nu au fost prea extinse, acestea sugerează că unii oameni beneficiază de reducerea durerilor articulare prin aplicarea locală a frunzelor de urzică în zona dureroasă. Există, de asemenea, și creme cu urzică pentru tratamentul durerilor articulare, entorselor și înțepăturilor de insecte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Comfrey
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/comfrey
Karger - Epidermal Regeneration Induced by Comfrey Extract: A Study by Light and Electron Microscopy
https://www.karger.com/Article/Abstract/509121
Studiul „Epidermal Regeneration Induced by Comfrey Extract: A Study by Light and Electron Microscopy”, apărut în Skin Pharmacol Physiol 2020;33:189–197, https://doi.org/10.1159/000509121, autori: Dähnhardt D. et al.
NCBI - Phytomedicine in Joint Disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295114/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0