

Talpa gastei, o planta medicinala care ajuta inima
Talpa gastei, o planta medicinala care ajuta inima
Talpa gastei, o planta medicinala care ajuta inima
Talpa gastei - cu denumirea stiintifica Leonurus cardiaca - este o planta medicinala din care se prepara numeroase remedii care pot sa ajute la buna functionare a muschiului inimii.
Planta este folosita pentru afectiunile inimii, cum ar fi insuficienta cardiaca, bataile neregulate ale inimii, bataile rapide ale inimii si simptomelor de la nivelul miocardului datorate anxietatii.
Specialistii in fitoterapie spun ca talpa gastei este folosita si pentru a trata absenta menstruatiilor, flatulenta si hipertiroidismul, insa sunt necesare mai multe studii pentru a se vedea clar asocierea cu aceste beneficii.
Planta se gaseste in numeroase tari din Europa, America si Asia, iar extractele din talpa gastii au fost folosite, de-a lungul timpului, in tratamentul mai multor afectiuni cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace, insuficienta cardiaca si alte probleme din sfera miocardului.
Cercetatorii1 au descoperit mai multi compusi chimici bioactivi in extractul din planta talpa gastei, cum ar fi lavandulifoliozide, flavonoide, acizi fenolici, acid ursolic si acid oleanolic. Acestea sunt doar cateva exemple de substante prezente in extractul de talpa gastii.
La nivel electrofiziologic, oamenii de stiinta1 spun ca extractele din aceasta planta medicinala determina inhibarea canalelor de calciu si canalelor de potasiu intr-o anumita directie, ducand la prelungirea ciclului cardiac si la activarea miocitelor cardiace (celule care compun muschiul inimii). Aceasta actiune a plantei poate, prin urmare, sa reduca frecventa cardiaca si are un potential beneficiu in tratamentul tahiaritmiilor, asa cum este fibrilatia atriala.
Protejeaza muschiul inimii
Un alt studiu2 aduce in discutie anumite mecanisme care pot sa ofere protectie la nivel cardiovascular, iar oamenii de stiinta subliniaza ca extractul din planta talpa gastei ar putea fi un remediu util pentru a proteja muschii inimii impotriva efectelor unor procese patogenice.
Cercetatorii spun ca, deoarece bolile cardiovasculare sunt adeseori asociate cu o alterare a mitocondriilor, ei si-au propus sa determine daca substantele active care sunt prezente in talpa gastei (in partile aeriene ale plantei, intr-un extract) au anumite efecte asupra functiilor mitocondriilor din celulele din structura muschiului inimii. Ei au descoperit, printre altele, ca extractul din talpa gastii a atenuat in mod eficient generarea de radicali liberi in mitocondrii, asa ca planta ar putea fi un remediu util pentru a proteja muschiul inimii de efectele radicalilor liberi.
Planta are si alte proprietati
Este un bun agent emenagog (provoaca menstruatia), spun unii specialisti. Talpa gastei actioneaza ca un tonic uterin, ajutand la reglarea menstruatiei, regland menstruatiile intarziate si reducand crampele musculare din zilele de menstruatie.
In plus, planta poate calma si tensiunea premenstruala si disconfortul de dinaintea menstruatiei. Explicatia ar fi ca planta poate sa ajute la calmarea durerii menstruale, atat prin reducerea intensitatii spasmelor in uter, cat si prin faptul ca imbunatateste circulatia sanguina in pelvis.
Talpa gastii este o planta cu un usor efect hipotensiv si poate fi folosita, sub indrumarea si la recomandarea medicului curant, pentru a reduce hipertensiunea arteriala, mai ales cand aceasta este asociata cu emotii puternice. In cadrul unui studiu clinic3, pacientilor cu hipertensiune (50 in total) li s-a administrat un extract din planta talpa gastei. In cazul acestor pacienti, hipertensiunea era insotita de anxietate si de tulburari ale somnului. Dupa 28 de zile de utilizare a extractului, 80% dintre pacienti au raportat beneficii semnificative spre moderate in ceea ce priveste anxietatea si depresia.
Oamenii de stiinta au observat efecte pozitive ale extrasului (un ulei) de talpa gastii asupra statusului psiho-emotional al pacientilor si asupra tensiunii arteriale a acestora.
Contraindicatii talpa gastei
Planta nu trebuie folosita in timpul sarcinii. Ea este contraindicata atat in primul trimestru, cat si in al doilea, dar mai ales in cea mai mare parte a ultimului trimestru de sarcina.
Nu este considerata a fi sigura in perioada de alaptare, asa ca daca vrei sa apelezi la remediile din talpa gastei, discuta mai intai cu medicul tau daca alaptezi.
Planta este contraindicata si la pacientii cu hipotensiune arteriala, la cei care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale, cei care iau sedative, cei care iau anticoagulante ori au afectiuni care le afecteaza viteza de coagulare a sangelui.
Efecte adverse talpa gastei
Planta talpa gastii poate declansa numeroase efecte adverse, cum ar fi diareea, ameteala, ritmul cardiac si frecventa cardiaca sunt modificate, hipotensiune arteriala, contractii uterine si sangerari uterine. Cand este aplicata pe piele, planta poate spori sensibilitatea la lumina soarelui si poate creste riscul de daune sau arsuri provocate de soare.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- 1Studiul "Alternative medicine in atrial fibrillation treatment—Yoga, acupuncture, biofeedback and more", publicat in 2015, in Journal of thoracic disease.
- 2Studiul "The effect of Leonurus cardiaca herb extract and some of its flavonoids on mitochondrial oxidative phosphorylation in the heart.", publicat in 2014, in Planta medica.
- 3Studiul "Effect of Leonurus cardiaca oil extract in patients with arterial hypertension accompanied by anxiety and sleep disorders.", publicat in 2011 in Phytotherapy Research: PTR.