Studiu: Bolile renale contribuie considerabil la decesele cauzate de bolile de inima

Potrivit unui nou studiu, bolile renale reprezinta o cauza majora a deceselor provocate de bolile cardiace la nivel mondial.

Pe baza datelor din 188 de tari, din sase perioade intre 1990 si 2013, cercetatorii au estimat ca in 2013, insuficienta renala a fost asociata cu 4% dintre decesele la nivel mondial sau 2,2 milioane de decese. Potrivit raportului, peste jumatate dintre acestea (1,2 milioane) au fost asociate cu bolile cardiace, in timp ce aproximativ 1 milion au fost cauzate de insuficientele renale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluziile studiului ofera noi informatii legate de impactul semnificativ al bolilor renale si subliniaza importanta analizelor in identificarea problemelor renale, au precizat autorii studiului. „Intelegerea impactului real al bolilor renale asupra sanatatii necesita luarea in considerare a deceselor si invaliditatilor provocate de bolile cardiovasculare si de bolile renale in stadiu terminal” a spus dr. Bernadette Thomas din cadrul Universitatii Washington din Seattle.

 

 

„Este deosebit de important in tarile dezvoltate, in care mortalitatea a crescut din 1990” a adaugat Thomas, medic-nefrolog si cercetator privind starea generala de sanatate. Aceasta a facut aceste precizari intr-un comunicat de presa al American Society of Nephrology (Societatii Americane de Nefrologie).

Oamenii de stiinta au descoperit ca insuficienta renala s-a clasat sub hipertensiune, hiperglicemie si supraponderabilitate/obezitate, dar a fost asemanatoare cu colesterolul marit, ca factor de risc pentru durata de viata ajustata prin factorul invaliditate (numarul de ani pierduti din cauza bolii, invaliditatii sau decesului prematur).

Studiul a fost publicat pe 13 aprilie in revista American Society of Nephrology (Societatii Americane de Nefrologie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0