Speranțe noi pentru tratarea cancerului de prostată și a altor boli

Descoperirile unor cercetători ne-ar putea ajuta în viitor să evităm diverse probleme de sănătate care variază de la colesterol mărit la infertilitate și până la anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, cauzate, printre altele, de dezechilibrele hormonale.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, în colaborare cu colegii lor elvețieni de la Spitalul Universitar din Berna, au „spart codul” pentru controlul unui grup de enzime care ne influențează metabolismul. Aceștia au găsit o modalitate de a influența o proteină specială numită citocrom P450 reductază (POR), caracterizată popular drept „dirijorul” orchestrei proteice a corpului, care ajută la reglarea hormonală și face posibilă descompunerea medicamentelor din ficat.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Oamenii de știință au dezvoltat o metodă pentru a controla această proteină, folosind molecule mici, capabile să se lege de proteina POR și să formeze anumiți hormoni sau să degradeze formarea anumitor hormoni ori să ajute la degradarea anumitor medicamente în ficat. Aceste procese sunt importante pentru mai multe tipuri de boli.

Echipa de cercetare a găsit trei molecule care se pot lega de proteina POR și, în acest fel, influențează modul în care această proteină le controlează pe restul, prevenind dezvoltarea bolilor în organism. Concret, prin influențarea proteinei POR, se pot activa sau dezactiva proteine cu funcții diferite, cum ar fi cele care influențează nivelul de testosteron, colesterolul sau cancerul.

Un potențial tratament pentru cancerul de prostată

Corpul uman este alcătuit din multe proteine diferite, dar un grup important, adesea implicat în mai multe tipuri de boli, se numește P450 și este gestionat de POR. Dacă proteinele P450 nu funcționează așa cum ar trebui, pot crea un dezechilibru în hormonii sexuali, iar acesta poate duce apoi la cancer de prostată sau la alte boli. 

Potrivit autorilor studiului apărut în Nature Communications, când vine vorba de cancerul de prostată, pacienții au de obicei probleme cu reglarea unei anumite proteine P450 cunoscută sub numele de CYP17. Noua metodă descoperită permite proiectarea unei molecule care se poate lega de POR și poate crește sau micșora CYP17 fără a afecta alte proteine P450. Astfel, boli precum cancerul de prostată s-ar putea trata mult mai eficient, evitând în același timp efectele secundare grave.

Două dintre cele trei molecule identificate sunt deja utilizate în produse farmaceutice, în timp ce a treia este un produs natural derivat din planta de sorg. Speranța este că aceste trei molecule vor deschide calea pentru proiectarea unui număr mai mare de molecule mai eficiente pentru prevenirea sau tratarea bolilor.

Ar putea fi dezvoltate medicamente mai eficiente în viitor

Căutările cercetătorilor pentru a găsi moleculele potrivite care să se lege de POR nu s-au terminat încă, aceștia intenționând să afle dacă există și alte molecule care să fie chiar mai eficiente în influențarea comportamentului proteinei POR. Deocamdată, prin reușita de influențare a acesteia, s-a făcut primul pas, care poate pregăti drumul pentru viitoare metode de tratament ale diferitelor tipuri de boli.

Până acum, proteinele au fost testate în mod izolat, în laborator și în celule. Când se va obține un potențial medicament cu rezultate promițătoare, următorul pas va fi ca acesta să fie testat pe animale și, în final, pe oameni, concluzionează oamenii de știință.

Cum se tratează în prezent cancerul de prostată?

În funcție de fiecare caz, opțiunile de tratament pentru bărbații care au cancer de prostată pot include supravegherea activă, intervenția chirurgicală, radioterapia, crioterapia, terapia hormonală, chimioterapia.

Supravegherea activă își propune să evite tratamentul inutil al cancerelor inofensive, oferind în același timp suport în timp util pentru bărbații care au nevoie de el. Această metodă implică efectuarea regulată de teste PSA, scanări RMN și uneori biopsii pentru a se asigura că orice semne de progresie sunt găsite cât mai devreme posibil. Dacă aceste teste arată o progresie a cancerului, se va lua o decizie cu privire la tratamentul ulterior.

În ceea ce privește intervenția chirurgicală, se face prostatectomie radicală, adică îndepărtarea chirurgicală a prostatei. Acest tratament este o opțiune pentru vindecarea cancerului de prostată care nu s-a răspândit deloc dincolo de prostată sau nu s-a răspândit foarte departe. După o astfel de operație, bărbatul nu va mai ejacula în timpul actului sexual, deci nu va mai putea avea copii în acest mod.

Este posibil ca, după acest tratament, cancerul de prostată să revină. Studiile au arătat că radioterapia după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a prostatei poate crește șansele de vindecare, deși cercetările sunt încă în curs de efectuare pentru a stabili momentul cel mai potrivit în care această procedură ar trebui să fie folosită după operație.

Radioterapia implică utilizarea radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase. Acest tratament este o opțiune pentru vindecarea cancerului de prostată care nu s-a răspândit dincolo de prostată sau nu s-a întins foarte departe. Radioterapia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a încetini progresia cancerului de prostată răspândit și pentru a ușura simptomele pacientului.

Terapia hormonală este adesea utilizată în combinație cu radioterapia, deoarece singură nu poate să vindece cancerul de prostată. Poate fi folosită pentru a încetini progresia cancerului de prostată avansat și pentru a atenua simptomele. 

Rezecția transuretrală a prostatei este o procedură care poate ajuta la ameliorarea presiunii din uretră pentru a trata orice simptome problematice pe care pacientul le poate avea la urinare, dar nu este o modalitate de vindecare a cancerului.

Ecografia focalizată de intensitate mare este uneori utilizată pentru a trata cancerul de prostată localizat. O sondă cu ultrasunete introdusă în rect eliberează prin peretele rectului unde sonore de înaltă frecvență, care distrug celulele canceroase prin încălzire la o temperatură ridicată.

Crioterapia este o metodă de a distruge celulele canceroase prin înghețarea acestora. Este uneori folosită pentru a trata bărbații cu cancer de prostată localizat, care nu s-a răspândit mai departe de prostată.

În cazul în care cancerul a ajuns într-un stadiu avansat, nu se mai poate vindeca, doar i se poate încetini progresia, prelungind viața pacientului și ușurându-i simptomele. Opțiunile de tratament includ radioterapia, tratamentul hormonal și chimioterapia. În situația în care cancerul s-a răspândit la oase, pot fi utilizate medicamente numite bifosfonați, care ajută la reducerea durerii și a pierderii osoase.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Biased cytochrome P450-mediated metabolism via small-molecule ligands binding P450 oxidoreductase 
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22562-w
1. Studiul „Biased cytochrome P450-mediated metabolism via small-molecule ligands binding P450 oxidoreductase”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22562-w, autori: Simon Bo Jensen et al.
NHS - Treatment. Prostate cancer
https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/treatment/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0