Scorul Reynolds iti calculeaza riscul cardiovascular

Daca esti o persoana sanatoasa si care nu sufera de diabet, scorul Reynolds (in original - Reynolds Risk Score) este conceput pentru a prezice riscul de a suferi, in viitor, un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau alta boala cardiaca majora in urmatorii 10 ani.

Pe langa varsta ta, tensiunea arteriala, nivelurile colesterolului si faptul ca esti sau nu fumator la momentul prezent, scorul Reynolds foloseste informatiile oferite de alti doi factori de risc: 1) un test de sange numit hsCRP sau proteina C reactiva (hsCRP) inalt sensibila, care este un marker cardiac important (o masurare a inflamatiei) si 2) daca sau nu oricare dintre parintii tai a avut un infarct miocardic inainte de a atinge varsta de 60 de ani (o masurare a riscului genetic).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a-ti calcula riscul de boli cardiovasculare in urmatorii ani, este important sa completezi anumite informatii, prezentand cele mai recente valori. Printre acestea se numara:

  • tensiunea arteriala sistolica;
  • colesterolul total;
  • colesterolul HDL sau colesterolul "bun";
  • proteina C reactiva inalt sensibila sau testul hsCRP.

Scorul total (adica riscul) este bazat pe varsta individului, sex, daca este fumator/nefumator, tensiunea arteriala si profilul lipidic.

Cum a fost dezvoltat si validat scorul Reynolds?

Potrivit reynoldsriskscore.org, scorul Reynolds a fost dezvoltat si validat folosindu-se datele obtinute de la 24.558 de femei americane sanatoase, care au fost urmarite de cercetatori pe o perioada de 10 ani pentru a observa: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, angioplastia (o operatie facuta pentru a largi o artera), operatia de bypass coronarian sau decesul care avea legatura cu o boala de inima.

Scorul Reynolds de risc cardiovascular pentru barbati a fost dezvoltat in mod similar, folosindu-se datele obtinute de la 10.724 de varvati americani, initial sanatosi, care nu sufereau de diabet. Acesti barbati au fost urmariti de oamenii de stiinta pe o perioada de 10 ani, pentru a se analiza daca participantii sufereau un atac de cord, un atac cerebral, o angioplastie, o operatie de bypas coronarian sau un deces care avea legatura cu o boala de inima.

O versiune simplificata a scorului Reynodls de risc cardiovascular este disponibila online, la www.reynoldsriskscore.org.

Intrebari frecvente despre riscul cardiovascular

Ce se intampla daca ai diabet?

Femeile sau barbatii care au diabet nu ar trebui sa foloseasca scorul Reynolds pentru a-si evalua riscul, deoarece acestia sunt considerati deja un grup cu risc mare de a suferi atat boli de inima, cat si un accident vascular cerebral.

Ce este proteina C reactiva?

Proteina C reactiva este un marker al inflamatiei care poate fi masurat in sange, impreuna cu nivelurile colesterolului. Cand este masurata cu ajutorul unui test de sange cu o inalta sensibilitate (sau hsCRP), nivelurile acestei proteine ofera informatii despre riscul de boli de inima si de atac cerebral, care adauga informatii despre riscul general. O dieta adecvata, exercitiile fizice si renuntarea la fumat scad nivelurile proteinei C reactive (hsCRP), la fel cum si unele medicamente folosite pentru a tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului pot sa reduca valoarea acestei proteine.

De ce conteaza istoricul familial si de ce face parte din scorul Reynolds?

Poti sa mostenesti riscul de boli de inima de la oricare dintre parintii tai. Scorul de risc cardiovascular Reynolds te intreaba daca oricare dintre parintii tai a avut sau nu un atac de cord inainte sa implineasca 60 de ani. Aceasta este o informatie folositoare, care face o suma a riscului tau genetic. Unele femei sau unii barbati poate nu stiu raspunsul la aceasta intrebare. In acest caz, specialistii recomanda sa iti calculezi riscul cardiovascular de doua ori, o data folosind butonul "Da" si o data folosind butonul "Nu" la aceasta intrebare. Facand asta, vei obtine un interval de risc, chiar daca nu iti cunosti istoricul familial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0