Sangerari la nivelul limbii: cauze si tratament

Sangerarile la nivelul limbii pot fi cauzate de o serie de afectiuni, unele minore, altele grave.

Cauzele sangerarilor la nivelul limbii

Sangerarea limbii poate avea mai multe cauze. Unele dintre acestea sunt evidente – muscarea limbii sau lezarea acesteia cu un obiect ascutit. Altele insa, sunt mai greu de identificat. Iata care sunt cele mai comune cauze ale sangerarii limbii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ulcerele sau basicile – acestea pot aparea si la nivelul limbii, nu numai pe mucoasa cavitatii bucale. Cauzele aparitiei acestora sunt fie hormonale, fie genetice sau chiar declansate de anumite afectiuni precum deficit de vitamina B12 sau o boala inflamatorie intestinala.

Aparatul dentar – purtarea unui aparat dentar poate cauza, de asemenea, sangerari la nivelul limbii.

Infectii ale cavitatii bucale – infectiile fungice la nivelul cavitatii bucale sunt destul de des intalnite. Lasate netratate, acestea pot evolua, cauzand chiar si sangerari ale limbii.

Printre persoanele predispuse infectiilor in cavitatea bucala se numara: nou nascutii, pacientii care sufera de HIV, pacientii care fac chimioterapie sau radioterapie, pacientii care urmeaza un tratament pe baza de antibiotice.

Herpesul bucal – herpesul bucal este o afectiune contagioasa cauzata de infectia cu virusul herpes simplex. Acest virus poate sta in stare latenta in organism ani la rand, insa atunci cand se activeaza poate cauza o infectie. Herpesul oral se manifesta prin leziuni la nivelul buzelor, insa acestea pot aparea chiar si pe limba, cauzand sangerare.

Cancer la nivelul limbii – rareori se intampla ca sangerarea limbii sa fie cauzata de cancer. Carcinomul scuamos este cel mai des intalnit tip de cancer la nivelul limbii. Printre simptomele acestui tip de cancer se numara: sangerarea limbii, inflamarea acesteia, senzatia de amortire a gurii si aparitia unor leziuni pe suprafata limbii.

Medicul este cel in masura sa stabileasca precis cauza sangerarilor la nivelul limbii, de aceea este indicat sa apelezi la ajutor medical daca ai de-a face cu o asemenea problema.

Factori de risc sangerari ale limbii

O serie de factori contribuie la debutul sangerarilor la nivelul limbii, iar printre acestia se numara:

  • Igiena dentara deficitara
  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul

Tratament sangerari la nivelul limbii

Sangerarile de la nivelul limbii vor fi tratate in functie de diagnosticul stabilit de medic. Odata tratata cauza care declanseaza aceste sangerari, si sangerarile dispar.

Remediile naturiste pot fi folosite, si ele, pentru ameliorarea sau vindecarea acestei probleme.

  • Gargara cu apa calduta poate contribui la oprirea sangerarilor.
  • Clatirea gurii cu apa calduta in care se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu este, de asemenea, eficienta
  • Antiinflamatoarele se pot folosi pentru calmarea inflamatiei ce sta la baza sangerarii
  • Folosirea cuburilor de gheata pe post de compresa imbunatateste, de asemenea, situatia

Se recomanda, pana la vindecarea limbii, sa se evite consumul de alimente sau bauturi care pot agrava sangerarea. Printre acestea se numara: alimentele picante, alimentele crocante, bauturile alcoolice, alimentele si bauturile acide precum si alcoolul.

Sangerarile de la nivelul limbii se pot vindeca de la sine in cateva zile, insa daca persista mai mult de 2-3 saptamani, este obligatoriu ca pacientul sa se prezinte la medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0