Ficatul – prevenirea si tratarea afectiunilor hepatice in medicina chineza

Rolul ficatului, unul dintre cele mai importante organe din corp este să producă sânge, apoi să-l filtreze iar toxinele rezultate să fie eliminate. 

Sunt forme mai grave de boli și disfuncții ale ficatului precum: ciroză, hepatită sau hepatomegalia unde se recomanda consultul specialistului iar simptomele aferente sunt: grețuri, vărsături, dureri de ficat și de cap, oboseală, paloare, nervozitate accentuată, flexarea greoaie a degetelor.

Medicii chinezi consideră că aceste afecțiuni sunt cauzate de blocajul qi-ului ficatului și al energiei sângelui din interiorul lui. Aceste blocaje sunt produse de stres, depresii, alcool în cantități mari și de proastă calitate, alimente necorespunzătoare (grase, iuți, prăjite sau procesate).

Prevenirea și tratarea afecțiunilor hepatice în tradiția chineză

- evitarea tulburărilor mentale (ficatului îi priesc seninătatea și fericirea)
- relaxați-vă ori de câte ori aveți timp
- dormiți minimum 7 ore/noapte
- evitați cafeaua, tutunul și alcoolul
- evitați alimentele procesate, grase sau condimentate

Alimente recomandate:
- carne de porc, vită, pui, pește în cantități moderate (fiartă sau la cuptor)
-- tofu, ghimbir, curmale, morcovi, roșii, țelină, mere, miere, ceapă și usturoi, pere, pepene verde, fasole, spanac, varză, semințe crude de floarea-soarelui
- ceai de petale de trandafir uscate sau de crizantemă

Alte remedii naturale:
- practicați qi gong
- masați ficatul
- nu faceți exerciții sportive solicitante
- masați prima falangă a arătătorului
- rotiți-vă ochii pentru a stimula qi-ul ficatului

Vezica bilizară (numită popular-fierea)

Cunoscută și sub denumirea de “ministrul onorabil” are funcția de a curăța sângele prin secreția unui fluid biliar, dar și să digere și să metabolizeze grăsimile și uleiurile, să asigure rezistența musculară și vitalitatea. În sistemul chinez, durerile de cap care coboară spre umeri, în spatele gâtului și provoacă tensiune reprezintă blocajul meridianului vezicii biliare. Aceasta guvernează îndrăzneala și hotărârea unei persoane și de aici putem deduce dacă funcționează în parametri normali.

Funcția vezicii biliare este aceea de stocare a sărurilor biliare și a colesterolului din ficat. Aceste săruri însă se pot transforma în pietre (acumulare de colesterol cristalizat) provocând inflamații. Mușchii vezicii încearcă să evacueze aceste pietre dar pot apărea blocaje, mai ales în cazul diabeticilor, femeilor trecute de 40 ani și la obezi iar simptomele sunt: dureri mari, inflamații sau chiar icter. Se impune de urgență consult medical.

Simptome: piele gălbuie, urină colorată intens, fecale deschise la culoare, greață, dureri abdominale și de umeri.

Cauze: consum mare de alimente grase, disfuncții hepatice, deficit de vitamina C.

Prevenire și tratare:

- evitarea zahărului, a alimentelor grase și prăjite, lactatelor, uleiului.

Consumați des fibre (cereale, orez nedecorticat, tărâțe și terci de ovăz), suc de sfeclă și de pere.

Consumați dimineața și seara înainte de culcare amestec de ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie-în cantități egale, după care stați lungiți pe partea dreaptă 15-30 minute (ajută la curățarea vezicii biliare).

Hrana este doctoria noastră

Respectarea unui stil de viață sănătos ne ajută să beneficiem de substanțele nutritive care au o natură bioenergetică esențială. Alimentele sunt împărțite pe categorii în funcție de aceste bioenergii iar medicii chinezi tind să atingă echilibrul optim între diverse tipuri de energie ale alimentelor în procesul de digerare și metabolizare. Aceste energii sunt fie yin, fie yang. Cele yin au efect de calmare și răcorire în timp ce alimentele yang au efect de încălzire și stimulare. În selectarea alimentelor nu trebuie să uităm de echilibrul total (interior și exterior organismului).

Exemplu: dacă suntem într-o stare yin (obosiți, nervoși, apatici) se recomandă să consumăm alimente yang pentru a ne ridica nivelul energetic. Tot la fel, dacă afară e frig, plouă, e înnorat-pentru a anihila aceste energii negative se recomandă să consumăm alimente yang cu efect de încălzire și uscare.

Alimentele recomandate de medicii chinezi în caz de ficat cu funcție slabă sunt cele care conțin energia elementului Lemn iar în cazul în care ficatul este inflamat sau hiperactiv se interzice consumul alimentelor acre.

Remedii alimentare pentru echilibrarea elementului Lemn (corespondentul ficatului):

 - cereale (grâu, secară, orz, ovăz)
 - boabe (linte, mazăre verde)
 - legume (soia, salată, broccoli, ardei, fasole-verde)
 - fructe (citrice)
 - carne (pui și ficat de pui)

Ce mai poți să faci ca să previi afecțiunile hepatice

Anumite obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool și o dietă săracă în nutrienți cresc riscul de a face boli hepatice. Dacă aveți deja boli hepatice, aceste obiceiuri vă pot înrăutăți starea.
 

Renunțarea la alcool


Chiar dacă ați consumat abuziv alcool de ani de zile, trebuie să renunțati la acest viciu definitiv.  Cereți ajutorul unui specialist pentru asta.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Consumul de alcool a fost asociat cu hepatita alcoolică, infiltrarea grasă a ficatului, progresia accelerată a bolii hepatice, o frecvență mai mare a cirozei, o incidență mai mare a carcinomului hepatocelular și deces. Consumul zilnic a mai mult de patru băuturi alcoolice (48 g) crește riscul de ciroză, precum și deces din alte cauze 1.

Abuzul de alcool și infecția cu virusul hepatitei C coexistă frecvent la pacienții cu boală hepatică cronică. Se crede pe scară largă că alcoolul și virusul hepatitei C acționează împreună pentru a susține dezvoltarea și progresia leziunilor hepatice. 

Cercetătorii dintr-un studiu au descoperit că efectul alcoolului la pacienții cu infecție cu virusul hepatitei C nu este doar aditiv, ci sinergetic și că chiar și utilizarea moderată a alcoolului poate grăbi dezvoltarea cirozei 2

Mecanismul efectului sinergic al alcoolului și al virusului hepatitei C nu este pe deplin înțeles, dar a fost atribuit efectelor alcoolului asupra replicării virale și asupra sistemului imunitar, conținutului de fier hepatic și regenerării hepatice. Alți cercetători au descoperit că abuzul de alcool la pacienții cu infecție cu virusul hepatitei C este asociat cu un răspuns scăzut la terapia cu interferon.

Abstinența poate inversa unele dintre efectele nocive ale alcoolului la pacienții cu boală hepatică cronică. De asemenea, poate îmbunătăți răspunsul final la tratament. Ceea ce constituie un nivel sigur de consum de alcool la pacienții cu boală hepatică cronică rămâne neclar. Se recomandă ca pacienții cu infecție cu virusul hepatitei C sau alte boli hepatice cronice să nu consume alcool. Abstinența este cea mai importantă măsură în prevenirea progresiei bolii hepatice cronice la ciroză.


Nutriție

Este timpul să găsiți un nutriționist dedicat să ajute persoanele cu boli hepatice. Acesta vă poate ajuta să găsiți alimente care vă plac și care vă pot ajuta corpul să obțină nutrienții de care are nevoie.  

Vaccinuri

Suprainfecția cu virusuri hepatitice la pacienții cu infecție cronică cu virusul hepatitei C poate duce la morbiditate și mortalitate semnificativă. Atât hepatita A cât și hepatita B sunt asociate cu infecții acute mai virulente decât hepatita C. La unii pacienți cu boală hepatică cronică, suprainfectia cu virusul hepatitei A sau B poate duce la insuficiență hepatică acută. 
Unele forme de boli hepatice, cum ar fi hepatita B, pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin. Dacă sunteți expus riscului de hepatită B și nu ați fost diagnosticat, vaccinul vă împiedica să vă îmbolnăviți.

Medicamente

Pacienții cu boală hepatică cronică pot avea funcția hepatică afectată. În dozele recomandate, majoritatea medicamentelor sunt sigure la acești pacienți, în ciuda metabolismului și funcției hepatice alterate. Cu toate acestea, pacienții cu boală hepatică cronică pot prezenta un risc crescut de reacții medicamentoase idiosincratice și mai puțin capabili să tolereze hepatotoxicitatea atunci când aceasta apare.

Clasele obișnuite de medicamente cu hepatotoxicitate cunoscută includ antidepresive, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, inclusiv inhibitori de ciclooxigenază-2), relaxante musculare, psihotrope, anticonvulsivante, medicamente pentru scăderea lipidelor, agenți antidiabetici orali, estrogeni, steroizi anabolizanți și agenți antituberculoși. Medicamentele cu un potențial cunoscut pentru reacții idiosincratice includ antibiotice, antifungice, antivirale, antiprotozoare și antiinflamatoare nesteroidiene.

Toate medicamentele trebuie evaluate pentru efectele toxice asupra ficatului. Dacă datele indică faptul că un medicament poate fi hepatotoxic, trebuie identificat un medicament alternativ cu hepatotoxicitate mai mică sau deloc. Atunci când tratamentul cu un medicament potențial hepatotoxic este considerat necesar, medicamentul trebuie utilizat cu prudență și sub supraveghere atentă.

Pacienții trebuie să fie conștienți de simptomele leziunilor hepatice, cum ar fi icter, anorexie, greață, prurit, oboseală și dureri abdominale în cadranul superior drept.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Health Care -Liver Disease Prevention
https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/l/liver-disease-prevention/procedure.html
1 Studiul „Alcohol consumption and mortality among middle-aged and elderly U.S. adults”. N Engl J Med. 1997;337:1705–14, autori:Thun MJ, Peto R, Lopez AD, Monaco JH, Henley SJ, Heath CW, et al. 
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199712113372401
2 Studiul „Independent and combined action of hepatitis C virus infection and alcohol consumption on the risk of symptomatic liver cirrhosis”. Hepatology. 1998;27:914–9, autori:Corrao G, Arico S. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9537428/#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0