Raceala de vara: cum o previi, dar si cum o tratezi

Răceala sau gripa sunt neplăcute indiferent de sezon, însă simptomele sunt resimțite mai puternic când avem o răceala de vară, întrucât temperaturile crescute le acutizează. Să vedem de ce apare vara și ce tratament pentru răceală e mai potrivit, dar și cum poate fi prevenită această afecțiune.

Răceala de vară nu este neapărat mai gravă decât cea de iarnă, dar poate fi mai deranjantă atât din cauza căldurii, cât și pentru că este adesea neașteptată. La noi în țară, în contextul dezvoltării culturilor necontrolate de ambrozie, una dintre cele mai alergene plante existente, simptomatologia răcelii de vară este amplificată. Ambrozia generează polen în cantități mari la care foarte mulți oameni sunt sensibili sau chiar alergici. Mucoasa căilor respiratorii superioare este iritată, ampificând rinoreea și întreținând inflamația, mai ales când vorbim de rinovirusurile și virusurile parainfluenza umane care generează gripa de vară.

Restricțiile impuse de starea de sănătate precară, precum statul la pat sau limitarea accesului în apa din bazin sau mare fac din răceală de vară un inamic major care îți poate crea disconfort sporit - mai ales dacă ești în vacanță.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce și la cine se declanșează răceala de vară?

Experții în boli infecțioase spun că există o serie de factori care favorizează instalarea răcelilor pe timpul verii. Când blocările pandemice ne-au plasat într-un „glob de sticlă” pentru o perioadă lungă, sistemul nostru imunitar și-a ratat antrenamentul zilnic de a fi expus la o multitudine de microbi, așa cum se întâmpla în trecut, când eram expuși colectivității, mijloacelor de transport în comun, activităților de la birou, petrecerilor, iar copiii ne mergeau zi de zi la școală - așa cum, de altfel, se întâmplă din nou în prezent.

Deși sistemul imunitar este probabil la fel de puternic ca întotdeauna, dacă nu a fost alertat de un intrus microbian de ceva vreme, poate dura ceva mai mult pentru a fi revitalizat când este provocat din nou de un agent patogen, spun experții. Și în timp ce unele expuneri virale din trecutul nostru ne-au conferit imunitate durabilă, este posibil ca alte boli să ne fi dat doar imunitate tranzitorie, care a scăzut pe măsură ce ne-am izolat acasă. 

„Expunerea frecventă la diverși agenți patogeni stimulează sistemul imunitar pentru a fi gata să răspundă la acel agent patogen”, spune dr. Paul Skolnik, imunovirolog și profesor de medicină internă la Școala de Medicină Virginia Tech Carilion. „Dacă nu ați avut aceste expuneri, sistemul vostru imunitar poate răspunde puțin mai lent sau nu răspunde la fel de complet, ducând la o susceptibilitate mai mare la unele infecții respiratorii și uneori la simptome mai lungi sau mai prelungite”.

În acest context, persoanele care în prezent lucrează de acasă sau seniorii care sunt la pensie și nu prea ies din casă tind să fie mai des atacați de răceala de vară, dar și de alte virusuri. Trecerea de la aerul condiționat rece din casă la căldura puternică de afară și invers poate slăbi temporar sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții. Persoanele  cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile autoimune, sau cei care sunt sub tratamente imunosupresoare sunt mai expuse de asemenea răcelilor. În plus, în timpul verii, oamenii participă la festivaluri, merg în vacanțe sau petrec mult timp în locuri aglomerate, unde virusurile se pot răspândi rapid. 

Fenomenul de interferență virală sau competiție între virusuri este o altă explicație care susține competiția între rinovirusuri și alte virusuri și se referă la rezistența pe care celulele infectate o dezvoltă la alte virusuri. Teoria susține că este puțin probabil ca o persoană infectată cu un virus să fie infectată de altul în același timp și ar apărea o competiție pe mecanismul de invadare celulară.

Simptomele care apar odată cu răceala de vară

Când răcești, fie vară, fie iarnă, simptomele pe care le resimți sunt cam aceleași:

Strănut
Congestie nazală
Rinoree abundentă, greu de controlat
Tuse
Durere ascuțită în gât
Durere la nivelul rinofaringelui
Stare subfebrilă

Nu trebuie să intri în panică imediat ce simți durerea în gât și primele strănuturi. Răceala de vară se instalează în două-trei zile, nu sunt afectate mirosul și gustul, starea generală este relativ bună, durerile musculare și frisoanele sunt mai rar întâlnite. Dincolo de aceste aspecte, răceala de vară ar putea dura mai puțin la unele persoane, doar câteva zile, și mai mult la altele, adică până la 14 zile. Un tratament pentru răceală se poate face acasă, dar la un organism slăbit sau în prezența unor infecții bacteriene sau fungice însă, se pot instala complicații și atunci se impune vizita la medic.

Ce tratament e util pentru răceală?

În primul rând, indicat ar fi să îți faci un test antigen, PCR sau serologic pentru a decela cauza infecției respiratorii. Dacă testele sunt negative, este posibil să fie o viroză cauzată de rinovirus sau virusul sincițial.

Tratament clasic pentru răceală

Măsurile care se impun sunt următoarele:

tratament obișnuit pentru răceală, adică administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru descongestionarea căilor respiratorii inflamate și calmarea durerilor de cap;
tratament antihistaminic, dacă este cazul de alergii;
picături nazale;
administrarea de vitamina C, zinc, suplimente cu acetilcisteină și probiotice;
hidratare cu apă, ceaiuri călduțe, supe, fructe zemoase.

Remedii naturale: soluția salină

Soluția salină poate fi folosită pentru curățarea cailor nazale și pentru îndepărtarea mucoasei din interiorul nărilor.

Pentru a prepara această soluție ai nevoie de următoarele ingrediente:

1 cană de apă
½ linguriță de sare
½ praf de bicarbonat de sodiu
1 recipient cu pulverizator (de preferat de la picături de nas)

Încălzește apa, pune sarea și bicarbonatul de sodiu și amestecă bine. Pune soluția salină în recipientul cu pulverizator și folosește-o în loc de picături de nas.

Remedii naturale: ghimbirul, turmericul, uleiurile esențiale

Ghimbirul are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și proprietăți antivirale. Acesta reduce inflamația de la nivelul căilor nazale și încetinește formarea de mucus. Consumă ghimbirul sub formă de ceai, pe care îl prepari din următoarele ingrediente:

1 bucățică de rădăcină de ghimbir
1 cană de apă fierbinte
1 linguriță de miere

Zeamă de lămâie

Fierbe ghimbirul ras în apă preț de câteva minute, apoi strecoară ceaiul și consumă-l după ce storci jumătate de lămâie în cană și îndulcești cu miere.

Turmericul este un ingredient extrem de eficient în tratarea infecțiilor. Totodată, acesta este și în agent antimicrobian eficient și reduce inflamația. Pentru a te bucura de beneficiile acestuia, prepară un amestec dintr-o linguriță de turmeric, 1 linguriță de sare și un pahar de apă caldă. Dizolvă sarea și turmericul în apă caldă și fă gargară cu amestecul obținut.

Uleiurile esențiale precum uleiul de eucalipt și cel de conifere sunt eficiente ca tratament pentru răceală când le folosești pentru inhalații. Fierbe apă, pune-o într-un bol, apoi adăugă câteva picături de ulei esențial acoperă-ți capul cu un prosop, în timp ce stai cu capul deasupra bolului, astfel încât să inhalezi vaporii. Dacă faci inhalații preț de 7‑8 minute, vei observa imediat o îmbunătățire.

Siropurile de tuse naturale pot calma gâtul inflamat prin conținutul de miere, cimbrișor, ridiche neagră, pătlagină, cimbru, ciuboțica-cucului, ghimbir, iederă, extract din muguri de pin, ienupăr sau propolis.

Alimentele bogate în vitamina C scurtează durata răcelii, în sensul că reduc foarte mult intensitatea simptomelor. Dacă imediat ce simți că te prinde o răceală (sau așa te-ai trezit de dimineață) mănânci în ziua respectivă câteva fructe de kiwi și portocale și bei zeamă de lămâie în apă o să vezi că simptomele se diminuează semnificativ.

Ce complicații poate avea răceala de vară?

La unele persoane, îndeosebi copii sau vârstnici ori bolnavi cronici, răceala de vară, la fel ca aceea din alte anotimpuri, se poate complica generând suprainfecții bacteriene sau acutizarea unor boli preexistente precum sinuzită, crize de astm și bronșită astmatiformă. În acest caz trebuie contactat medicul de famile pentru recomandări suplimentare.

Cum previi răceala de vară?

Spălarea mâinilor este cea mai bună metodă de prevenire a răcelii de vară. Totodată, ar trebui să fii mai precaut când atingi obiecte des atinse de alții, fie că te afli în mijloacele de transport în comun, fie că te afli la birou sau în vacanță. Nu mânca niciodată înainte de a te spăla pe mâini, chiar dacă ți se pare că nu te-ai murdărit de ultima dată când ți-ai spălat mâinile, folosește în continuare dezinfectanți cu alcool dacă nu ai apă și săpun la îndemână, iar în spațiile comune aglomerate ar fi bine să porți mască de protecție dacă ai o vârstă înaintată sau o imunitate precară din cauza unor boli sau tratamente în desfășurare. 

Lipsa odihnei, care este mai frecventă pe timpul verii, însă și stresul, fumatul și consumul de alcool în exces îți slăbesc sistemul imunitar și te predispun răcelii de vară. Trebuie evitată și trecerea bruscă de la temperaturi foarte ridicate la medii foarte răcoroase și invers. Menținerea unei bune hidratări și a unui somn adecvat sunt și acestea necesare pentru a susține sistemul imunitar. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Summer Sniffles: Winter Isn’t the Only Time You Can Catch a Cold
https://health.clevelandclinic.org/summer-cold
NIH - Catching a Cold When It’s Warm
https://newsinhealth.nih.gov/2012/06/catching-cold-when-it-s-warm


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0