Potențial vaccin pentru astm, eficient în studiile pe animale

Institutul Pasteur și compania franceză NEOVACS au dezvoltat un vaccin care ar putea induce protecție pe termen lung împotriva astmului alergic, reducând severitatea simptomelor și astfel îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului.

Astmul este o boală cronică de care sunt afectați aproximativ 340 de milioane de oameni în întreaga lume. Astmul alergic se caracterizează prin inflamația tuburilor bronșice și disconfort respirator cauzat de inhalarea alergenilor, vinovații fiind adesea acarienii de praf. 

Această expunere la acarieni și la alți alergeni duce la producerea de anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE) și citokine de tip 2 (cum ar fi interleukina-4 (IL-4) și IL-13) în căile respiratorii. În continuare, acest lucru declanșează o cascadă de reacții care duc la hiperreactivitate a tractului respirator, supraproducție de mucus și eozinofilie (atunci când există prea multe eozinofile, un tip de celule albe din sânge, în căile respiratorii).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Corticosteroizii inhalatori sunt standardul de aur pentru gestionarea astmului, însă, în cazul astmului sever, acest tratament nu este suficient. Este apoi necesară utilizarea anticorpilor monoclonali terapeutici care vizează IgE sau căile IL-4 și IL-13. Cu toate acestea, tratamentele sunt costisitoare, pentru că administrarea injecțiilor este pe termen lung sau chiar pe tot parcursul vieții.

Un posibil vaccin pentru astm a dat rezultate bune în studiile preclinice

Pentru a depăși această problemă, cercetătorii de la Centrul de cercetare Inserm, Institutul Pasteur și compania NEOVACS, au dezvoltat un vaccin conjugat, denumit kinoid, prin cuplarea citokinelor recombinate IL-4 și IL-13 cu o proteină purtătoare numită CRM197 (o formă mutată nepatogenă a toxinei difterice, utilizată în multe vaccinuri conjugate).

Rezultatele preclinice, în urma studiilor pe animale, arată că acest vaccin induce producția susținută de anticorpi direcționați în mod specific împotriva IL-4 și IL-13. Într-adevăr, la șase săptămâni după prima injecție a vaccinului conjugat, 90% dintre șoareci au prezentat niveluri ridicate de anticorpi. La peste un an de la imunizarea primară, 60% dintre ei aveau încă anticorpi capabili să neutralizeze activitatea IL-4 și IL-13.

Cercetătorii au observat, de asemenea, un efect asupra simptomelor astmului: vaccinul a reușit să scadă puternic nivelurile de IgE, eozinofilia, producția de mucus și hiperreactivitatea căilor respiratorii într-un model de astm alergic la acarieni.
Prin urmare, acest studiu sugerează atât eficacitatea profilactică, precum și eficacitatea terapeutică a vaccinului în acest model de astm. Cercetătorii precizează că nu au fost observate efecte adverse la animalele incluse în studiu. Constatările echipei de cercetare vor trebui acum testate într-un cadru de studii clinice.

Cum se tratează astmul în prezent?

Tratamentele pentru astm acționează în două moduri:

  • relaxează mușchii care se strâng în jurul căilor respiratorii. Pot fi cu acțiune scurtă sau lungă. Prin deschiderea căilor respiratorii, aceste medicamente (bronhodilatatoare sau agoniști beta) ajută la eliminarea și reducerea mucusului. 
  • reduc umflarea și mucusul. Aceste medicamente sunt antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene.

Există patru tipuri de medicamente pentru astm: 

Medicamente de ameliorare rapidă

Aceste medicamente acționează rapid pentru a ușura simptomele bruște. Se iau după cum este necesar, la primul semn al apariției simptomelor.

Medicamente de control

Aceste medicamente ajută la gestionarea astmului prin corectarea modificărilor care afectează căile respiratorii, cum ar fi umflarea și excesul de mucus. Pot fi unul sau o combinație de medicamente.

O combinație de medicamente de ameliorare rapidă și medicamente controlatoare

Aceste medicamente sunt utilizate atât pentru ușurarea simptomelor pe termen scurt, cât și pentru controlul afecțiunii. 

Tratament biologic

Acest tip de tratament vizează o celulă sau o proteină pentru a preveni inflamația în căile respiratorii. Sunt destinate persoanelor cu anumite tipuri de astm persistent și se administrează prin injecție sau perfuzie.

Învățarea modului de utilizare corectă a fiecărui tratament ajută persoana afectată să își controleze bine astmul. Terapiile trebuie urmate conform prescripției medicului. Medicamenele pentru astm se inspiră folosind un inhalator sau un nebulizator, care permite medicamentului să ajungă direct în plămâni. Unele medicamente pentru astm sunt sub formă de pilule, sub formă de perfuzie sau sub formă injectabilă.

Inhalatoarele

Există patru tipuri de dispozitive de inhalare a astmului care furnizează medicamente: inhalatoare cu doză măsurată, inhalatoare cu pulbere uscată, inhalatoare acționate prin respirație și inhalatoare cu ceață moale. Pentru ca inhalatoarele să funcționeze bine, trebuie utilizate corect, deoarece, în caz contrar, astmul rămâne necontrolat. De aceea este important ca pacientul să ceară sfatul medicului sau al asistentei dacă nu se descurcă să utilizeze corect dispozitivul.

Nebulizatoarele

Un aparat de nebulizare transformă medicamentul lichid pentru astm într-o ceață, iar pacientul respiră apoi medicamentul printr-o mască. Pentru unele persoane, nebulizatorul poate fi mai ușor de utilizat decât inhalatorul.

Injecțiile

Tratamentul injectabil cu substanțe biologice înseamnă vaccinuri sau perfuzii administrate la fiecare câteva săptămâni la cabinetul medicului sau autoadministrate acasă folosind un dispozitiv auto-injector, în funcție de tipul de tratament. Perfuziile se administrează intravenos la cabinetul medicului.

Astmul se poate gestiona și cu remedii naturale?

O persoană diagnosticată cu astm trebuie în primul rând să respecte indicațiile medicului curant în ceea ce privește tratamentul. Însă, pe lângă acest tratament, există măsuri pe care pacientul le poate lua pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

De exemplu, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate fi de ajutor persoanelor cu astm. Un studiu din 2013 a arătat că suplimentele de ghimbir administrate pe cale orală au fost legate de o ușurare a simptomelor astmului. Mierea este folosită frecvent în remedii reci pentru a ajuta la calmarea gâtului și la reducerea tusei, dar se poate amesteca și într-un ceai cald de plante pentru ușurarea simptomelor. Vitamina D, quercetina, acizii grasi omega 3 si -au dovedit prin studii clinice, posibilele efecte pozitive in ameliorarea simptomatologiei din astmul bronsic cronic iar studii clinice se desfasoara in toata lumea la ora actuala pentru a vedea daca si in ce cantitati reprezinta o solutie reala pentru pacienti.

 

 

Și o ceașcă de cafea poate fi utilă în gestionarea bolii. Cofeina este un bronhodilatator și poate reduce oboseala musculară respiratorie, un studiu sugerând că poate îmbunătăți funcția căilor respiratorii până la patru ore după consum.

Nu mai puțin important, yoga poate fi un tip de mișcare numai bun pentru astmatici. Yoga încorporează exerciții de întindere și respirație care contribuie la creșterea flexibilității și la sporirea sănătății fizice și mentale. Pentru mulți oameni, practicarea acestui gen de mișcare poate reduce stresul, un declanșator cunoscut al astmului. Deși nu există dovezi concludente care să demonstreze acest lucru, se pare că tehnicile de respirație utilizate în yoga pot ajuta, de asemenea, la reducerea frecvenței atacurilor de astm.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Dual vaccination against IL-4 and IL-13 protects against chronic allergic asthma in mice 
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22834-5
1. Studiul „Dual vaccination against IL-4 and IL-13 protects against chronic allergic asthma in mice”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22834-5, autori: Eva Conde et al.
AAFA - Asthma Medicines and Treatment
https://www.aafa.org/asthma-treatment/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0