De ce după vaccinarea anti-COVID-19 ganglionii limfatici se pot mări?

Un efect secundar care poate să apară în urma vaccinării împotriva COVID-19 și anume umflarea ganglionilor limfatici creează teamă nejustificată în rândul femeilor, care se gândesc că ar putea avea cancer la sân.

Pe măsură ce vaccinurile anti-COVID-19 ajung la din ce în ce mai multe populații la nivel mondial și numărul persoanelor imunizate crește zilnic, medicii văd tot mai multe cazuri de ganglioni axilari inflamați la persoane care tocmai s-au vaccinat. Revistele medicale au început să publice rapoarte menite să calmeze temerile și să ajute pacienții să evite testarea inutilă pentru o problemă inofensivă care va dispărea în câteva săptămâni.

Umflarea ganglionilor limfatici este temporară și inofensivă

Atât vaccinul de la Pfizer, cât și cel de la Moderna pot provoca umflarea ganglionilor limfatici, în special a celor din zona axilei de pe partea unde a avut loc injectarea (dacă persoana a fost vaccinată în brațul stâng, ganglionii pot apărea pe partea stângă). Se pare că unele femei își simt inflamați acești ganglioni limfatici ai axilei și îi confundă cu nodulii la sân.

Mai mult, chiar dacă femeile nu îi simt diferit, acești ganglioni umflați pot apărea la o mamografie programată după vaccinare, motiv pentru care autoritățile sanitare le recomandă femeilor să amâne orice mamografie programată în termen de cel puțin patru săptămâni după a doua doză de vaccin împotriva COVID-19.

Experții afirmă că umflarea ganglionilor limfatici după vaccin este frecventă și inofensivă, dar medicii sunt îngrijorați de faptul că acest efect temporar ar putea provoca teamă nejustificată în rândul femeilor. De asemenea, declanșând un fals pozitiv pe o mamografie, sporesc necesitatea unor teste suplimentare inutile. 

De obicei, când medicii descoperă acest tip de umflare a ganglionilor, recomandă și alte investigații, cum ar fi o biopsie, deoarece în multe cazuri poate fi vorba de un cancer de sân metastatic care a trecut de la sân la ganglionul limfatic sau de leucemie ori limfom.

Potrivit rapoartelor, aproximativ 16% dintre participanții la studii clinice (inclusiv bărbați) au observat că ganglionii limfatici s-au umflat după a doua doză de vaccin Moderna, iar vaccinul Pfizer a produs un efect similar în cazul altora. O serie de rapoarte de caz publicate online în jurnalul științific Clinical Imaging au oferit informații despre câteva femei care au făcut vaccinul anti-COVID-19 și apoi au făcut teste imagistice pentru sâni, deoarece erau îngrijorate că ar putea avea cancer - dar îngrijorarea s-a dovedit nefondată.

Pe baza acestor cazuri și a recomandării autorităților sanitare, medicii le solicită femeilor să-și amâne mamografia cu cel puțin o lună după vaccinare, când umflarea dispare. Așadar, e bine ca femeile care descoperă un ganglion limfatic umflat în axila brațului în care au fost injectate cu vaccinul anti-COVID-19 să rețină că acesta poate fi doar un efect secundar temporar al vaccinului și deci nu ar trebui să suspecteze automat că au cancer de sân.

Umflarea este o reacție normală a sistemului imunitar la vaccin și apare pe aceeași parte a brațului în care a fost administrată injecția. E bine de știut că această neplăcere poate apărea și după alte vaccinări, inclusiv cele pentru gripă și virusul papiloma uman (HPV). 

Această inflamare a ganglionilor din zona axilei a fost un efect secundar recunoscut în studiile mari ale vaccinurilor Moderna și Pfizer-BioNTech. În studiul Moderna, 11,6% dintre pacienți au raportat umflarea ganglionilor limfatici după prima doză și 16% după a doua doză. Pfizer-BioNTech pare să aibă o incidență mai mică, 0.3% dintre pacienți raportând această problemă. Aceste cifre reflectă doar ceea ce au observat pacienții și medicii lor, iar radiologii spun că rata reală este probabil mai mare și că este posibil ca multe alte cazuri să apară la teste imagistice, cum ar fi mamografii, RMN sau scanări CT.

În ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson, se pare că acesta nu are printre efectele secundare umflarea ganglionilor. Problema nu a fost enumerată printre efectele secundare raportate într-un document de informare de la Adminsitrația Americană pentur Alimente și Medicamnte (FDA).

Experții spun că este important ca centrele de imagistică să întrebe pacienții cărora li se descoperă acești glanglioni inflamați dacă au fost vaccinați de curând anti-COVID-19, la ce dată și în care dintre brațe. Ganglionii limfatici din zona axilei care se văd pe mamografie sunt mai mari pe partea în care a avut loc injecția, însă, dacă o persoană are la axilă un nodul care care durează mai mult de șase săptămâni¹ după vaccinare, trebuie să meargă la un consult medical.

Așadar, dacă o persoană dorește să-și facă un test imagistic pentru sâni în perioada cu vaccinarea împotriva COVID-19, e indicat fie să și-l programeze înainte de vaccinare, fie la 5-6 săptămâni după vaccinare. 

În cazul persoanelor vaccinate recent, care știu că au cancer și se întâmplă să li se umfle ganglionii limfatici după imunizare, poate fi necesar să se efectueze mai multe teste, inclusiv o biopsie a ganglionilor. Pentru femeile care se află în tratament pentru cancer la un sân, e recomandat ca vaccinul-anti-COVID-19 să fie administrat în brațul opus. Vaccinul poate fi, de asemenea, injectat în coapsă, pentru a preveni orice problemă cu umflarea ganglionilor limfatici.

Care sunt semnele de atenționare pentru cancerul de sân?

Studiile au arătat că riscul de cancer mamar se datorează unei combinații de factori, principalii fiind sexul feminin și vârsta înaintată (majoritatea cancerelor de sân apar la femeile cu vârste de 50 de ani sau mai mult). Alți factori care cresc riscul de cancer mamar sunt mutațiile genetice moștenite de la părinți, menstruația apărută înainte de vârsta de 12 ani, menopauza instalată după 55 de ani, sânii denși, antecedentele de boli canceroase sau necanceroase la sâni (cum ar fi hiperplazia atipică), istoricul familial de cancer mamar sau ovarian, tratamentul anterior cu radioterapie sau cu dietilstilbestrol.

De asemenea, există și factori de risc care pot fi modificați, cum ar fi sedentarismul, obezitatea, terapia de substituție hormonală, lipsa sarcinilor sau sarcinile după 30 de ani, consumul excesiv de alcool.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, semnalele de alarmă pentru cancerul la sân includ:

  • îngroșarea sau umflarea unei părți a sânului;
  • iritarea pielii sânilor;
  • roșeață sau piele descuamată în zona mamelonului;
  • „scufundarea” mamelonului spre interior;
  • scurgere mamelonară, alta decât laptele matern;
  • orice modificare a dimensiunii sau formei sânului;
  • durere în orice zonă a sânului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Why Lymph Nodes May Swell after COVID-19 Vaccine
https://newsroom.clevelandclinic.org/2021/03/03/why-lymph-nodes-may-swell-after-covid-19-vaccine/
American Journal of Roentgenology - Mitigating the Impact of Coronavirus Disease (COVID-19) Vaccinations on Patients Undergoing Breast Imaging Examinations: A Pragmatic Approach
https://www.ajronline.org/doi/10.2214/AJR.21.25688
1. Studiul „Mitigating the Impact of Coronavirus Disease (COVID-19) Vaccinations on Patients Undergoing Breast Imaging Examinations: A Pragmatic Approach”, apărut în American Journal of Roentgenology feb 2021, doi/10.2214/AJR.21.25688, autori: Constance D. Lehman et al.
CDC - Breast Cancer
https://www.cdc.gov/cancer/breast/index.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2