Polipii gastrici: cauze, simptome si tratament

Polipii gastrici sunt excrescente ce apar pe interiorul peretilor stomacului, in urma unei acumulari anormale de celule. Acestia nu cauzeaza, de regula, simptome si sunt descoperiti in timpul examinarii stomacului din alte motive.

In general, polipii gastrici nu devin cancerosi. Insa unii dintre acestia maresc riscul de cancer la stomac pe viitor. Unii polipi necesita indepartarea chirurgicala, in timp ce altii trebuie doar monitorizati.

Cauze polipi gastrici

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inflamatia cronica a stomacului – inflamatia cronica a stomacului, cunoscuta si sub denumirea de gastrita, poate determina formarea polipilor la nivelul stomacului. Acesti polipi sunt fie hiperplazici, fie adenomatosi. Cei adenomatosi sunt mai rar intalniti si sunt indepartati, intrucat exista posibilitatea sa devina cancerosi.

Polipoza adenomatoasa familiala – aceast sindrom mostenit genetic determina aparitia polipilor adenomatosi la nivel gastrointestinal.

Administrarea frecventa a anumitor medicamente – polipii glandelor fundice apar adesea in randul pacientilor care iau frecvent medicamente pentru reducerea aciditatii stomacului. Acestia au dimensiuni reduse si nu reprezinta un risc major pentru sanatate. Atunci cand depasesc diametrul de 1 cm, acesti polipi prezinta un risc redus de cancer gastric.

Infectia cu Helicobacter pylori – infectia indelungata cu H. pylori poate determina celulele de la nivelul mucoasei stomacului sa formeze polipi la nivelul acesteia.

Simptome polipi gastrici

De cele mai multe ori, polipii gastrici nu cauzeaza simptome. Insa daca polipii cresc si ating dimensiuni foarte mari, pot aparea ulceratii la nivelul acestora, iar astfel pot aparea si simptomele.

Semnele si simptomele polipilor gastrici sunt:

  • Durere si sensibilitate la atingerea abdomenului
  • Greata
  • Prezenta sangelui in scaun
  • Anemie.

 

 

Diagnosticare polipi gastrici

Polipii gastrici sunt, de cele mai multe ori, diagnosticati din intamplare, in timpul unor investigatii facute cu alt scop.

Testele si procedurile care pot indentifica prezenta polipilor gastrici sunt urmatoarele:

Endoscopia – aceasta presupune introducerea unui endoscop in cavitatea bucala, care este apoi impins de-a lungul intregului tract digestiv. Acest endoscop are o camera atasata, care permite medicului sa vada interiorul stomacului. In timpul acestei proceduri, medicul poate detecta prezenta polipilor.

Biopsia – biopsia presupune recoltarea unei mostre de tesut, cu scopul de a fi analizata la microscop. In acest fel, medicul poate stabili natura polipilor gastrici detectati in timpul endoscopiei.

Tratament polipi gastrici

In functie de tipul polipilor, dimensiunile acestora, localizare, forma si simptomele resimtite, medicul va stabili tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient.

Polipii glandelor fundice, de pilda, au sanse reduse de a se transforma in cancer. Daca medicul constata, in urma biopsiei, ca nu exista semne de cancer, polipul nu va fi indepartat. Insa daca dimensiunile polipului sunt foarte mari, va fi necesara eliminarea acestuia, in ciuda riscului redus de cancer.

Polipii de dimensiuni foarte mari, indiferent de natura acestora, vor fi indepartati. Eliminarea polipilor nu necesita o procedura separata, ci se poate face chiar in timpul endoscopiei.

Polipii adenomatosi prezinta risc crescut de a se transforma in cancer. Din aceasta cauza, medicii prefera sa ii indeparteze pe acestia.

Polipii cauzati de polipoza adenomatoasa familiala sunt, de asemenea, indepartati intrucat prezinta risc crescut de cancer.

Medicul va indeparta orice formatiune care se poate transforma in cancer de-a lungul timpului. In cazul in care medicul stabileste ca nu este necesara indepartarea polipilor gastrici, va recomanda monitorizarea lor. Monitorizarea este recomandata si dupa indepartarea polipilor gastrici, astfel incat sa se depisteze timpuriu daca polipii au revenit dupa ce au fost eliminati.

Daca suferi de gastrita pentru ca esti infectat cu bacteria Helicobacter pylori, medicul va recomanda un tratament pe baza de antibiotice pentru uciderea bacteriei. Altfel, sunt sanse mari ca polipii sa revina. Mai mult decat atat, tratarea acestei infectii poate face polipii hiperplazici sa dispara fara sa fie nevoie de vreo interventie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0