Polipi laringe (polipi corzi vocale): simptome, cauze, tratament

Polipul laringian sau polipii corzilor vocale reprezintă una dintre leziunile din corzilor vocale alături de noduli și chisturi. Polipii corzilor vocale sunt creșteri benigne (necanceroase) și pot provoca răgușeală. Traumatismele vocale sau suprautilizarea vocii sunt unele dintre cauzele acestor leziuni ale corzilor vocale. Dar polipii pot apărea după o singură situație de abuz vocal, cum ar fi țipatul la un concert. Fumatul de țigări pentru o perioadă lungă de timp, problemele cu tiroida și refluxul pot provoca, de asemenea, polipi.

Polipii corzilor vocale sunt diferiți de noduli, deoarece pot apărea fie pe una, fie pe ambele corzi vocale. Acestea tind să fie mai vascularizate decât nodulii, ceea ce înseamnă că au mai multe vase de sânge și par de culoare roșiatică. 

Aceste creșteri pot varia ca dimensiune și formă, dar sunt de obicei mai mari decât nodulii și seamănă cu veziculele. 

Cauze polipi laringe

Corzile voastre, numite și pliuri vocale, sunt benzi de țesut în formă de V care trec pe mijlocul casetei vocale (laringe). Când vorbești sau cânți, aerul din plămâni se repede prin corzile vocale și le face să vibreze.

Dacă îți suprasoliciți vocea sau o utilizezi incorect, îți poți irita corzile vocale. De-a lungul timpului, zonele iritate se întăresc până când au textura unor mici calusuri, care vor continua să crească, dacă nu îți odihnești vocea. Aceste creșteri pot împiedica corzile vocale să vibreze normal. Lipsa vibrațiilor îți va schimba tonul vocii.

În fapt, polipii corzilor vocale pot apărea din cauza oboselii sau a utilizării excesive a vocii, în special din cântat, țipat sau vorbind cu voce tare sau pentru o perioadă lungă de timp. Folosirea excesivă sau greșită a vocii, chiar și un singur episod de abuz vocal, cum ar fi țipetele la un eveniment sportiv, poate duce la apariția polipului laringian. 

Suprasolicitarea nu este singurul motiv pentru care oamenii primesc noduli vocali. Alte câteva cauze posibile includ:

•    încordarea mușchilor (tensiunea musculară suplimentară) atunci când vorbești; 
•    fumatul; 
•    consumul regulat de alcool;
•    sinuzita;
•    alergiile;
•    rareori, hipotiroidismul;
•    efectele secundare ale medicamentelor;
•    consumul de cofeină și alcool, care usucă gâtul și pliurile vocale.

Un tip de polip al corzilor vocale denumit cordita polipoidă sau edemul lui Reinke este asociat aproape exclusiv cu fumatul. Refluxul laringofaringian, cunoscut și sub denumirea de „reflux silentios”, este un tip de reflux acid care inflamează corzile vocale. Simptomele includ răgușeală, simțirea unui nod în gât și o nevoie excesivă de a vă curăța gâtul.

Factori de risc polipi laringe

Oricine se poate confrunta cu polipii corzilor vocale, inclusiv copii, dar aceste creșteri este mai probabil să se formeze la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și la băieți. Riscul crescut la aceste categorii de pacienți poate avea legătură cu dimensiunea laringelui.

Polipul laringian afectează, de obicei, persoanele care cântă sau își folosesc mult vocea, cum ar fi: cântăreții profesioniști, profesorii, antrenorii, agenții de vânzări, personalitățile radio.

Simptome polipi laringe

Sunt adesea nedureroase și provoacă răgușeală. Nodulii vocali pot, de asemenea, să vă facă vocea întreruptă și oprită atunci când vorbiți. Nodulii locali sunt de obicei asociați cu o constelație de simptome, inclusiv agravarea progresivă a răgușeală, respirație, voce aspră sau scăderea intervalului de ton. În plus, pacienții se plâng uneori de strângerea sau disconfortul gâtului, scăderea calității vocii odată cu utilizarea și epuizarea vocală. Leziunile corzilor vocale pot duce la: 

•    răgușeală;
•    pierderea vocii;
•    durere de gât;
•    tuse seacă persistentă;
•    pierderea gamei vocale (e.g. imposibiltatea de a atinge sunete de tonalitate înaltă sau joasă);
•    oboseala vocii;
•    senzaţia de corp străin (nod în gât);
•   necesitate de "dregere a vocii" si  limpezirea frecventă a gâtului;
•    efort suplimentar pentru a vorbi sau a cânta;
•    voce joasă;
•    ton scăzut;
•    pauze vocale la începutul frazelor;
•    stare generală de oboseală.

Pacienții cu noduli sau polipi ai corzii vocale își pot descrie vocea ca fiind aspră, ascuțită sau zgâriată. 

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca umflături și inflamații suplimentare, agravând simptomele nodulilor corzilor vocale.

Diagnostic polipi laringe

Când trebuie să mergi la medic? 

Diagnosticul în cazul polipului laringian este stabilit prin laringoscopie și uneori, biopsie.

Dacă ai vocea răgușită mai mult de 2-3 săptămâni, ar trebui să îți programezi o consultație la un cabinet ORL. S-ar putea să fie necesar să discuți și cu un medic alergolog, dacă consideri că alergiile îți pot pune probleme de acest fel.

Spre deosebire de polipii din alte părți ale corpului, un polip al corzii vocale nu este o leziune precanceroasă sau canceroasă și nici nu va deveni vreodată una. Trebuie remarcat totuși că o examinare în cabinet nu este întotdeauna o dovadă suficientă pentru a distinge o leziune benignă de una malignă.

Medicul de la ORL va dori să știe istoricul tău în privința utilizării vocii, dacă ai cântat, ai țipat sau ai făcut alte activități care îți încordează vocea.  Specialistul îți va examina capul, gâtul și va privi partea din spate a gâtului cu o oglindă specială. Corzile tale vocale vor fi evaluate mai îndeaproape. Doctorul poate plasa în laringe un obiect luminos special, prin nas sau gură și folosind o lumină intermitentă numită stroboscop, care va vedea vibrațiile pliurilor vocale.  

Totodată, în timpul consultație ți se poate recolta o mică probă de țesut pentru biopsie, pentru a te asigura că nu este o formațiune canceroasă. 

Tratament polipi laringe

Tratamentul depinde de cauza polipilor laringieni, de cât de mari sunt și de alte probleme medicale pe care le are pacientul. Polipii mici, adesea cauzați de iritanți precum fumul de tutun, pot răspunde numai la renunțarea la fumat.

Spre deosebire de noduli, polipii corzilor vocale nu răspund, de obicei, la terapia vocală și sunt cel mai bine gestionate printr-o intervenție chirurgicală. Poți face o operație pentru a elimina polipii laringieni. Acest lucru se face, de obicei, atunci când sunt mari sau când sunt acolo de mult timp. Copiii nu sunt, de regulă, operați.

Tratamentul implică, de asemenea, repaus vocal. Medicul îți va spune cât timp să te odihnești. În multe cazuri, nodulii vocali se vor micșora și vor dispărea în mod natural – presupunând că urmați ordinele medicului dumneavoastră și vă odihniți vocea pentru perioada de timp recomandată. Aceasta înseamnă să nu țipi, să cânți, să vorbești (chiar și să șoptești), astfel încât nodulii tăi vocali au timp să se micșoreze și să se vindece în mod natural.

Mai mult decât atât, este necesar tratamentul problemelor medicale care afectează vocea, cum ar fi refluxul gastroesofagian, alergiile, sinuzita etc. pentru a permite vindecarea polipilor corzilor vocale.

Prevenire polipi laringe

Cum pot preveni o leziune a corzilor vocale?

Iată câteva recomandări specifice de care să ții cont, dacă ai o tulburare a corzilor vocale:

•    evită fumatul; 
•    evită să stai în încăperi pline de fum;
•    dacă te confrunți cu hipotiroidism, sinuzită, alergii sau reflux gastroesofagian, ia tratament pentru afecțiune de care suferi;
•    evită consumul excesiv de alcool; 
•    limitează consumul de cofeină;
•    bea multă apă;
•    dormi bine;
•    evită să vorbești excesiv sau tare, fără odihnă vocală adecvată;
•    folosește un umidificator în casă;
•    încălzește-ți vocea înainte de a cânta sau de a vorbi îndelung;
•    evită să cânți sau să vorbești în exces, dacă ai o infecție a căilor respiratorii superioare;
•    spală-ți mâinile des;
•    apelează la tehnici de reducere a stresului, terapie cognitivă sau yoga pentru a reduce tensiunea musculară. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:  
Cleveland Clinic: „Vocal Cord Lesions (Nodules, Polyps and Cysts)”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15424-vocal-cord-lesions-nodules-polyps-and-cysts 
Msd Manuals: „Vocal Cord Polyps, Nodules, and Granulomas”, https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/laryngeal-disorders/vocal-cord-polyps-nodules-and-granulomas
American Speech Language Hearing Association: „Vocal Cord Nodules and Polyps”,  https://www.asha.org/public/speech/disorders/Vocal-Cord-Nodules-and-Polyps/ 
University of Michigan Health: „Vocal Fold Lesions, Nodules, Cysts and Polyps”, https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/ear-nose-throat/vocal-fold-lesions-nodules-cysts-and-polyps 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0