Polipii biliari: simptome, cauze și tratament

Un polip al vezicii biliare este o excrescență mică, anormală a țesutului, care are o tulpină ce iese din mucoasa din interiorul vezicii biliare. Din ce cauze apar polipii biliari, ce simptome are persoana afectată și ce tratament se recomandă?

Vezica biliară este un organ mic care stochează bila și o transportă de la ficat la intestinul subțire. Deși polipii vezicii biliare pot fi canceroși, aproximativ 95% dintre aceștia sunt necanceroși. Prevalența polipilor biliari este între 0.3% și 9.5%. Dimensiunea mare a polipului vezicii biliare este adesea un indiciu al prezenței cancerului:

  • Polipii vezicii biliare de dimensiuni mici - cu diametrul mai mic de 1.2 cm - sunt de obicei benigni și, în majoritatea cazurilor, nu trebuie să fie tratați.
  • Polipii vezicii biliare cu diametrul mai mare de 1.2 cm au o probabilitate sporită de a fi sau de a deveni maligni.
  • Polipii vezicii biliare mai mari de 2 cm au o mare probabilitate de a fi maligni.

Cauze și factori de risc polipi biliari

Nu se cunosc cauzele precise ale apariției polipilor biliari. S-ar putea să existe o asociere cu metabolismul grăsimilor și genetica familiei, dar acest lucru nu este dovedit. Factorii de risc pentru apariția acestora sunt vârsta, genul sau altă afecțiune, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Tipuri de polipi ai vezicii biliare

Polipii vezicii biliare sunt clasificați ca benigni sau maligni. Benign înseamnă că polipul este necanceros sau nu este dăunător în sine. Malign înseamnă că este canceros. Există mai multe tipuri de polipi biliari:

Pseudopolipi

Pseudopolipii sunt cel mai frecvent tip de polip al vezicii biliare. Nu sunt periculoși și nu se dezvoltă în cancer. Sunt depozite de colesterol cauzate de o afecțiune numită colesteroloză. Pseudopolipii pot indica o boală a vezicii biliare, cum ar fi colecistita cronică. Colecistita este o inflamație a vezicii biliare.

Polipi inflamatori

Polipii inflamatori sunt adesea asociați cu inflamația peretelui vezicii biliare. Aceștia se găsesc adesea la persoanele care au avut episoade repetate de colecistită și colici biliare acute. Acest lucru se întâmplă atunci când o piatră biliară blochează o conductă biliară. Polipii inflamatori nu evoluează în cancer.

Polipi adenomatoși

Acești polipi biliari sunt adevărate tumori. Sunt rari și apar adesea la persoanele care au avut calculi biliari. Pot varia în mărime de la 5 la 20 de milimetri. Polipii mai mari de 1 centimetru prezintă un risc de a se dezvolta în cancer. 

Adenomiomatoza

Acest tip de polip este mai frecvent la persoanele mai vârstnice. Este considerat o leziune precanceroasă.

Polipi maligni

Acest tip de polip are adesea mai mult de 2 centimetri în diametru. Este foarte rar întâlnit.

Simptome polipi biliari

Polipii vezicii biliare apar adesea fără simptome. Aceștia se descoperă de obicei atunci când medicul face o tomografie computerizată (CT) sau o examinare cu ultrasunete din alt motiv. Nu există nicio diferență între simptomele polipilor benigni și maligni. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Dureri abdominale superioare în partea dreaptă
  • Indigestie

Unii dintre pacienți au simptome specifice, cum ar fi durerea în cadranul superior drept sau durerea epigastrică, în timp ce alții se plâng de dureri abdominale vagi, dispepsie, oboseală sau pierderea în greutate. Cofeina ar putea declanșa contracția vezicii biliare, sugerează unele dovezi.

Diagnostic polipi biliari

Majoritatea polipilor vezicii biliare sunt diagnosticați în timp ce medicul examinează pacientul pentru o altă boală, fără legătură. Poate exista o legătură între polipii biliari și modul în care corpul unei persoane descompune grăsimea. Este posibil să existe o predispoziție de a dezvolta polipi ai vezicii biliare dacă organismul nu descompune bine grăsimile.

Dacă suspectează existența polipilor vezicii biliare, ar putea face un test pentru a diagnostica polipul și dimensiunea acestuia. Testele posibile includ:

  • ecografie abdominală, care este neinvazivă
  • ecografie endoscopică, minim invazivă

Tratament polipii biliari

Tratarea polipilor vezicii biliare are legătură cu dimensiunea acestora. Pentru polipii cu diametrul mai mic de 1.2 cm, medicul ar putea programa ecografii abdominale pentru a monitoriza apariția oricăror modificări care ar putea indica un cancer. Ecografiile se pot face la 6 luni, apoi anual timp de 5 ani. Cum majoritatea polipilor vezicii biliare sunt mai mici și benigni, aceștia pot dispărea singuri fără tratament. 

Polipii mai mari pot duce la dureri abdominale severe și trebuie îndepărtați chirurgical. Pentru polipii cu diametrul mai mare de 1.2 cm, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare. În prezent, singurul tratament pentru polipii vezicii biliare care cresc in dimensiuni și pot obtura ductul biliar, generând complicații, este îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare. Această procedură se numește colecistectomie. Mulți medici recomandă acest tratament dacă pacientul are atât calculi biliari cât și polipi ai vezicii biliare.

Dacă ductul biliar se blochează, apar simptome precum durere abdominală în partea dreaptă sus, urină închisă la culoare, febră, mâncărime, icter (culoare galbenă a pielii), greață și vărsături, scaune decolorate.

Remedii naturale pentru polipii vezicii biliare

Deși remediile naturale nu sunt susținute de comunitatea medicală sau de cercetările clinice, mulți oameni caută surse naturale pentru a trata polipii benigni ai vezicii biliare. Unele dintre aceste remedii la domiciliu includ:

  • clisme cu apă caldă
  • aplicarea unor comprese calde
  • un aport mai mare de fructe și legume 
  • consumul de pere sau suc de pere, suc de sfeclă, ulei de măsline nerafinat pe stomacul gol
  • creșterea aportului de acizi grași Omega-3
  • creșterea aportului de ghimbir și curcuma 
  • evitarea alimentelor prăjite sau prea grase

Cunoaște-te mai bine
  • evitarea alimentelor cu conținut ridicat de colesterol și a alimentelor gata preparate din comerț
  • evitarea produselor lactate grase
  • evitarea băuturilor carbogazoase

E bine să se ceară sfatul medicului legat de stilul de viață și alimentație în caz de polipi biliari.

În concluzie, polipii vezicii biliare sunt întâlniți mai frecvent la bărbați decât la femei, 95% dintre ei sunt necanceroși și majoritatea acestor polipi sunt diagnosticați în timpul unui examen efectuat pentru o boală fără legătură cu aceștia. 

Dacă ai polipi ai vezicii biliare, este posibil să nu ai niciun simptom și dacă ești diagnosticat cu polipi biliari, medicul îți poate recomanda monitorizarea acestora cu ajutorul ecografiilor. Dacă există un risc de cancer sau dacă ai avut calculi biliari, ți se poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cureus - Surveillance of Gallbladder Polyps: A Literature Review
https://www.cureus.com/articles/52692-surveillance-of-gallbladder-polyps-a-literature-review#references
Studiul „Surveillance of Gallbladder Polyps: A Literature Review”, apărut în Cureus 13(7): e16113, 2021, doi:10.7759/cureus.16113, autori: Kalbi D P, Bapatla A, Chaudhary A J et al.
MSD - Tumors of the gallbladder and bile ducts
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/tumors-of-the-gallbladder-and-bile-ducts


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0