FDA a aprobat primele picături de ochi pentru tratamentul prezbiopiei

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea de reglementare primelor picături pentru ochi care tratează prezbiopia – un produs numit Vuity, dezvoltat de compania Allergan.

După vârsta de 40 de ani, apare o scădere naturală si treptată a capacității ochilor de a se concentra asupra obiectelor din apropiere și anume prezbiopia. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni ajung să recurgă la ochelari de citit dupa vartsa de 40 de ani și continuă să se agraveze până la vârsta de 65 de ani.

Principala manifestare binecunoscuta este necesitatea de a indeparta foaia de citit la o oarecare distanta, ce creste pe masura ce prezbiopia se dezvolta. Ori necesitatea de a mari caracterele fonturilor de pe telefon, computer sau tableta, precum si dificultatea de a citi in lipsa unei surse de lumina puternica.

Se spune ca mana dreapta devine prea scurta dupa 40 de ani, insa este important ca sa admiti instalarea acestui defect si sa recurgi la ochelari, pentru ca multe etichete, anunturi sau detalii scrise marunt devin imposibil de descifrat dupa aceasta varsta, creand neplaceri.

Acum, pentru prima dată, ar putea exista încă o soluție la îndemână.

Picături de ochi pentru gestionarea prezbiopiei, aprobate de FDA

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea de reglementare pentru primele picături de ochi care tratează prezbiopia: un produs numit Vuity, dezvoltat de compania Allergan. Aceste picături, puse la dispoziție pe bază de rețetă, ar putea însemna că milioane de oameni pot renunța la ochelarii de citit, cel puțin o parte din timp.

În prezbiopie, cristalinul ochiului devine mai dur și mai puțin elastic odată cu vârsta, iar mușchii oculari își pierd puterea în timp. Astfel, devine mai dificil să te concentrezi asupra lucrurilor care sunt aproape, mai ales dacă sunt mici, de aceea oamenii se bazează pe ochelari de citit sau recurg la alte soluții pentru a vedea aproape, cum ar fi folosirea mai des a zoom-ului si aplicatiilor de tip "lupa"  de pe dispozitivele digitale.

Cum ajută aceste picături de ochi persoanele cu prezbiopie? 

Substanta activa din acest colir  este formulata din  1,25% pilocarpină, un medicament care aparține clasei de miotice - medicamente care micșorează pupila ochiului, utilizate pentru a reduce presiunea din ochi și în unele proceduri de diagnosticare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe măsură ce pilocarpina micșorează pupila, ochiul se poate concentra mai bine, îmbunătățind vederea la apropiere, în timp ce vederea la distanță nu este afectată. Odată ce tratamentul pentru prezbiopie a fost aprobat de un oftalmolog, picăturile sunt ușor de aplicat: pot avea efect în doar 15 minute și pot continua să funcționeze până la șase ore. 

Ce riscuri au picăturile de ochi cu pilocarpină?

Pilocarpina nu este lipsită de riscuri. Medicamentul există de ceva vreme și se află pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății, așa că oamenii de știință au o idee destul de clară despre profilul de siguranță; efectele secundare adverse includ riscul foarte rar de dezlipire de retină și, de asemenea, nu trebuie utilizată dacă persoana are inflamație a irisului.

În plus, deoarece picăturile pentru ochi micșorează pupilele, ele afectează în mod natural vederea în condiții de lumină slabă a unei persoane, așa că există și avertismente despre conducerea pe timp de noapte sau despre orice alte activități care pot fi periculoase în condiții de iluminare slabă.

Reacții adverse asociate cu utilizarea picăturilor de ochi pentru prezbiopie 

Pentru a testa Vuity în comparație cu alte picături de ochi placebo, au fost demarate două studii clinice de fază 3 – care urmează să fie publicate într-un jurnal evaluat de alți oameni de știință – care au implicat în total 750 de participanți. Tratamentul pentru prezbiopie cu Vuity a arătat o îmbunătățire semnificativă statistic a vederii la voluntari.

În studii nu au fost raportate reacții adverse grave. 14,9% dintre participanți au raportat dureri de cap ușoare și până la 5% au raportat alte reacții adverse, cum ar fi roșeață a ochilor, vedere încețoșată, dureri de ochi, tulburări de vedere, iritații oculare și o producție crescută de lacrimi. Și alte tipuri de tratamente se află în studii, dar acesta este primul care a fost aprobat de FDA.

Cât costă aceste picături de ochi pentru prezbiopie?

Picăturile pe o lună costă în jur de 80 de dolari și s-a dovedit că funcționează cel mai bine la persoanele cu vârste între 40 și 55 de ani cu prezbiopie ușoară sau moderată; este probabil ca persoanele cu vârste mai înaintate să nu beneficieze prea mult de pe urma folosirii acestor picături oftalmice.

În plus, acestea nu pot fi folosite continuu și nu pot înlocui, deci, complet ochelarii. Totuși, reprezintă un pas înainte în gestionarea prezbiopiei.

Alte picături de ochi aflate în studii, cum ar fi MicroLine de la Eyenovia și CSF-1 de la Orasis, folosesc și pilocarpină, dar alți cercetători optează pentru diferite ingrediente active sau combină pilocarpina cu alte substanțe pentru ca dozele să fie mai mici, să existe mai puține efecte secundare și profilul de siguranță generală să fie mai bun. 

Cum recunoști prezbiopia?

Prezbiopia se dezvoltă treptat, iar pirmele semne pot apărea după 40 de ani, și anume:

  • O tendință de a ține ziarul sau cartea mai departe de ochi, pentru ca literele să se vadă mai clare
  • Vedere încețoșată la distanța normală de citire
  • Oboseală oculară sau dureri de cap după citirea unui material

Aceste simptome pot fi mai intense dacă persoana este obosită sau se află într-o zonă cu iluminare slabă. Diabetul, scleroza multiplă sau bolile cardiovasculare pot crește riscul de prezbiopie prematură, adică apărută sub vârsta de 40 de ani.

În momentul în care această situație devine deranjantă și ajunge să strice calitatea vieții unei persoane, este important un consult oftalmologic pentru prescrierea unor ochelari sau a unor lentile de contact.

Se poate împiedica apariția prezbiopiei?

În tinerețe, cristalinul (numit și „lentila ochiului”) este moale și flexibil și își schimbă ușor forma, ceea ce permite concentrarea pe obiecte aflate atât la apropiere, cât și la distanță.

După vârsta de 40 de ani, însă, cristalinul devine mai rigid și nu își mai poate schimba forma la fel de ușor. Acest lucru face mai dificile operațiuni care presupun o vedere bună la apropiere, cum ar fi cititul, introducerea unui fir de ață într-un ac etc.

Nu există nicio modalitate de a opri sau de a inversa procesul normal de îmbătrânire care provoacă prezbiopie. Cu toate acestea, prezbiopia poate fi corectată cu ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenții chirurgicale. Dacă o persoană dezvoltă prezbiopie și nu o corectează, se poate confrunta cu dureri de cap și cu oboseală oculară. Persoanele care au probleme cu vederea atât la apropiere, cât și la depărtare pot beneficia de lentilele progresive. 

Potrivit oamenilor de știință, noi descoperi științifice vor face ca prezbiopia să fie tratată în viitor numai cu picături de ochi. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Abbvie - VUITY™ (pilocarpine HCI ophthalmic solution) 1.25%, the First and Only FDA-Approved Eye Drop to Treat Age-Related Blurry Near Vision (Presbyopia), is Now Available
https://news.abbvie.com/news/press-releases/vuity-pilocarpine-hci-ophthalmic-solution-125-first-and-only-fda-approved-eye-drop-to-treat-age-related-blurry-near-vision-presbyopia-is-now-available.htm
American Academy of Ophtalmology - What Is Presbyopia?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-presbyopia
Mayo Clinic – Presbyopia 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0