Perforația timpanului: ce este, cauze și simptome

Perforația membranei timpanice reprezintă o ruptură în țesutul subțire care separă canalul urechii de urechea medie. Un timpan rupt poate duce la pierderea auzului. Vorbim in continuare si depsre efuziunea otica sau  lichid acumulat sub timpan, o problema care de asemenea poate genera durere, disconfort si pierderea auzului si intelegerii vorbirii.

Un timpan perforat sau rupt înseamnă că s-a creat un orificiu în timpan. De obicei, acesta se va vindeca în câteva săptămâni și este posibil să nu mai aibă nevoie de tratament. Dar este o idee bună să mergi la medicul de familie dacă ai impresia că timpanul tău e perforat, deoarece acest lucru poate duce la probleme precum infecții ale urechii sau chiar la pierderea auzului. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara timpanul deteriorat. În general, dacă urechea este protejată, un timpan rupt se va vindeca de la sine, fără tratament, în câteva luni.

Si in cazul in care exista lichid acumulat sub timpan, acesta se poate resorbi de la sine,in cateva saptamani, de regula, insa in cazul in care persista,medicii sunt nevoiti sa intervina. La finalul articolului regasiti cateva dintre optiunile de tratament.

Ce cauzează perforația timpanului

Una dintre cele mai frecvente cauze ale timpanului spart este o infecție a urechii. Când urechea medie este infectată, presiunea se acumulează și se împinge în timpan. Dacă este prea mare, poate determina perforarea timpanului. Când se întâmplă acest lucru, persoana observă că durerea și presiunea pe care le-a simțit în urma infecției se opresc brusc și puroiul se scurge din ureche.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O altă cauză obișnuită a unui timpan spart este împingerea timpanului cu un obiect străin, cum ar fi bețigaș cu vată folosit pentru a curăța ceara din canalul urechii. Uneori, copiii își pot perfora timpanul prin introducerea în ureche a unor jucării mici sau a unor fragmente de jucării.

Simptomele timpanului perforat

Unele persoane care își sparg timpanul nu observă niciun simptom. Altele se duc la medic după numai câteva zile de disconfort general la ureche, deoarece simt că ceva nu este chiar în regulă cu urechea respectivă. Unii oameni sunt surprinși să observe că le iese aer din ureche atunci când își suflă nasul.

Semnele unui timpan perforat sau ale unei infecții a urechii cauzată de timpanul perforat includ:

 

  • pierderea bruscă a auzului (persoana nu mai aude nimic sau aude foarte puțin cu urechea respectivă)
  • durere de durere, uneori ascuțită
  • mâncărime în ureche
  • scurgeri de fluid din ureche
  • o temperatură mare
  • un țiuit sau un zumzăit în ureche (tinitus).

Simptomele dispar, de obicei, odată cu vindecarea timpanului sau după tratarea eventualei infecții.

Cum este diagnosticat un timpan spart

Pentru a diasgnostica perforația de timpan, medicul face un examen otoscopic (va privi în interiorul urechii cu un instrument care face lumină). În cele mai multe cazuri, dacă există o perforație în timpan, aceasta poate fi observată.

 
 

Uneori poate exista prea multă ceară în ureche pentru ca medicul să vadă clar timpanul, astfel încât acesta va curăța mai întâi canalul urechii. Uneori, medicul folosește un balon de cauciuc atașat la otoscop pentru a sufla un puf de aer în ureche. Dacă timpanul nu este rupt, acesta se va mișca atunci când aerul îl lovește.

De asemenea, medicul poate testa auzul pentru a determina ce efect a avut timpanul rupt asupra acestui simț. De asemenea, medicul poate solicita un test de audiologie, care folosește o serie de tonuri pe care persoana le ascultă cu căști pentru a se stabili care este nivelul auzului. Majoritatea pierderilor de auz din cauza unui timpan rupt sunt temporare. Auzul normal revine, de obicei, după vindecarea timpanului.

Cum se tratează perforația timpanului

Timpanul perforat nu trebuie întotdeauna tratat, deoarece adeseori își revine de la sine în câteva săptămâni. În timpul vindecării, câteva sfaturi te pot ajuta să atenuezi simptomele și să reduci riscul ca urechea să se infecteze:

  • Nu pune nimic în ureche, decât dacă medicul îți recomandă ceva anume.
  • Nu introduce apă la ureche (nu merge la înot și fii atent când faci duș sau îți speli părul).
  • Încearcă să nu îți sufli prea tare nasul, deoarece acest lucru poate întârzia vindecarea timpanului perforat.
  • Ține un prosop cald pe ureche pentru a ajuta la reducerea eventualelor dureri.
  • Ia calmante precum paracetamol sau ibuprofen pentru a calma durerea, dacă simți nevoia.
  • Dacă ai o infecție a urechii cauzată de un timpan perforat, medicul de familie îți poate prescrie antibiotice

Dacă orificiul din timpanul tău este prea mare sau nu se vindecă în câteva săptămâni, medicul curant poate să îți dea trimitere la un medic ORL, care ți-ar putea recomanda o intervenție chirurgicală pentru repararea timpanului perforat.

Lichid sub timpan

Acumularea de lichid sub timpan, cunoscută și sub numele de efuziune otică, poate fi cauzată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără:

  • Infecții ale urechii medii: Acestea pot provoca acumularea de lichid sub timpan prin obstrucționarea trompei lui Eustachio, care leagă urechea medie de nas și gât. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid în urechea medie și sub timpan.

  • Alergii: Alergiile pot provoca inflamație în zona urechii medii, care poate duce la acumularea de lichid.

  • Probleme cu trompa lui Eustachio: Unele persoane pot avea probleme cu deschiderea și închiderea trompei lui Eustachio, ceea ce poate duce la acumularea de lichid sub timpan.

  • Traumatisme: Traumatismele la nivelul urechii sau capului pot provoca acumularea de lichid sub timpan.

  • Factori genetici: Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la acumularea de lichid sub timpan.

Tratamentul pentru acumularea de lichid sub timpan depinde de cauza subiacentă. În multe cazuri, efuziunea otică se va rezolva de la sine în câteva săptămâni sau luni. În timp ce persoana așteaptă ca lichidul să se reabsoarbă în mod natural, medicul poate recomanda utilizarea de antiinflamatoare sau decongestionante pentru a ajuta la reducerea inflamației și a deschiderii trompei lui Eustachio.

În cazurile mai severe sau persistente de acumulare de lichid sub timpan, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală numită timpanostomie.

Timpanostomie

Interventia de  timpanostomie implică plasarea unui tub mic în timpan pentru a ajuta la drenarea lichidului acumulat.

Timpanostomia este o procedură chirurgicală care ajuta la drenarea lichidului acumulat în urechea medie. Această procedură este de obicei efectuată sub anestezie generală sau anestezie locală, în funcție de caz.

În timpul timpanostomiei, chirurgul va face o mică incizie în timpan pentru a permite plasarea tubului. Acesta va aplica o suflare ușoară în ureche pentru a ajuta la eliminarea lichidului acumulat înainte de a plasa tubul. După plasarea tubului, incizia în timpan se va vindeca de obicei în câteva zile.

Tubul de timpanostomie va rămâne în ureche timp de câteva luni sau ani, în funcție de nevoile pacientului și de gravitatea cazului. Tubul ajută la menținerea unei ventilații adecvate în urechea medie și la drenarea lichidului acumulat.

După ce tubul este îndepărtat, incizia se va vindeca în câteva zile și pacientul va trebui să aibă grijă să evite scufundarea capului în apă timp de o săptămână sau două pentru a preveni infectarea.

Perioada de recuperare după timpanostomie poate varia în funcție de fiecare pacient în parte. În general, pacienții pot fi capabili să se întoarcă la activitățile lor normale în decurs de câteva zile după procedură, dar ar trebui să evite activitățile fizice intense timp de câteva săptămâni și să urmeze recomandările medicului în ceea ce privește îngrijirea urechii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Ruptured Eardrum: Symptoms and Treatments
https://www.webmd.com/pain-management/ruptured-eardrum-symptoms-and-treatments#1
NHS - Perforated eardrum
https://www.nhs.uk/conditions/perforated-eardrum/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0