Osteoporoza - evaluare, diagnosticare si tratament

Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente patologii ale osului. Este caracterizata prin scaderea masei osoase, deteriorarea tesutului osos si distrugerea arhitecturii osoase, cu compromiterea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza afecteaza pacienti de ambele sexe si de toate rasele, prevalenta bolii creste odata cu inaintarea in varsta si cu statusul de postmenopauza.

Osteoporoza este factor de risc pentru fractura, asa cum hipertensiunea este factor de risc pentru accident vascular. Cele mai obisnuite fracturi osteoporotice sunt cele vertebrale (tasarile vertebrale), la nivelul soldului si la nivelul antebratului distal.  Fractura de fragilitate/osteoporotica se produce la un traumatism care in conditiile unui os sanatos nu s-ar solda cu fractura sau a carei intensitate nu o depaseste pe cea a unui traumatism prin cadere de la inaltimea corpului. Chiar daca majoritatea fracturilor/tasarilor vertebrale nu determina in fazele initiale semne si simptome, odata cu trecerea timpului, acestea determina durere vertebrala, dizabilitate, scadere in inaltime, deformare a coloanei vertebrale (cifoza).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sediile obisnuite ale fracturilor osteoporotice sunt: coloana vertebrala, soldul, radiusul distal, humerusul proximal. Fractura de fragilitate se produce la un traumatism care în conditiile unui os sanatos nu s-ar solda cu fractura sau a carui intensitate nu o depaseste pe cea a unui traumatism prin cadere de la inaltimea corpului.

Recomandari pentru femeile aflate la menopauza:

- evaluare medicala si consiliere in ceea ce priveste riscul de osteoporoza si de fracturi ce se pot produce pe oase fragile (osteoporotice)

- toate femeile aflate la menopauza ar trebui evaluate privind riscul de osteoporoza pentru a determina daca este necesara efectuarea densitometriei osoase (DXA)

- alimentatie bogata in produse ce contin calciu, in asa fel incat aportul de calciu sa fie de aproximativ 1000 mg/zi (in cazul in care regimul alimentar nu acopera acest deficit de calciu, se recomanda supliment medicamentos)

- aportul de vitamin D trebuie sa fie de aproximativ 800-1000 ui/zi (din alimente si din suplimentele medicamentoase)

- exercitiile fizice regulate cresc forta musculara, imbunatatesc mobilitatea, postura si echilibrul, reduc riscul de caderi si fracturi

- evaluarea factorilor de risc pentru cadere  si masuri corective (exercitii fizice de mentinere a echilibrului, monitorizarea atenta a medicatiei antihipertensive, evitarea medicatiei ce deprima sistemul nervos central, corectie vizuala atunci cand este nevoie)

Evaluarea pacientilor se face prin:

- masurarea anuala a inaltimii (stiut fiind faptul ca unul din factorii ce contribuie la scaderea in inaltime este tasarea vertebrala)

- evaluarea densitatii minerale osoase prin osteodensitometrie osoasa duala cu raze X (DXA).

Evaluarea DXA la nivelul soldului si coloanei lombare este utilizata pentru a stabili sau confirma diagnosticul de osteoporoza, arata riscul predictiv pentru viitoarele fracturi si monitorizeaza raspunsul pacientilor la tratamentul antiosteoporotic. Se compara densitatea mineral osoasa a unei persoane cu cea a unui adult tanar de acelasi sex din populatia de referinta (si rezulta scorul T) si cu cea a unui adult de aceesi varsta, sex si etnie din populatia de referinta (scorul Z).

 Cui ii este recomandat sa faca aceasta investigatie (DXA)?

- femeilor cu varsta peste 65 ani si barbatilor peste 70 ani

- femeilor aflate la menopauza care au factori de risc suplimentari pentru osteoporoza

Factorii de risc specifici pentru osteoporoza sunt:

- fractura produsa la varsta adulta (dupa 50 ani) ca si consecinta a unui traumatism minor

- istoric de scadere in inaltime (diferenta mai mare de 4 cm intre inaltimea actuala si cea pe care o avea la 20 ani)

 -tratament cortizonic prelungit recent sau aflat acum in perioada de administrare

Monitorizarea pacientilor se face dupa urmatorul model:

  • Evaluarea DXA la 1-2 ani dupa initierea tratamentului antiosteoporotic si apoi la fiecare 2 ani
  • Intervalul dintre evaluarile DXA poate fi mai mare pentru pacientii fara factori de risc majori sau care au un rezultat normal initial

Tratamentul antiosteoporotic se recomanda pacientilor care:

- au avut fractura de sold sau fracturi vertebrale (clinice sau asimtomatice).

Fracturile vertebrale oseoporotice clinice sunt cele care se produc ca urmarea a unui traumatism minor si radiografia de coloana facuta ca urmare a acestui traumatism vizualizeaza tasarea/fractura vertebrala. Fracturile/tasarile vertebrale osteoporotice asimtomatice sunt cele descoperite intamplator cu ocazia unei radiografii de coloana, pacientul nu-si aduce aminte sa fi avut un traumatism minor care sa explice tasarile/fracturile vertebrale

- au un scor T ≤ -2.5 la nivelul colului femoral, soldului total sau coloanei lombare la evaluarea DXA

- femeilor aflate la menopauza care un scot T intre -1 si -2.5 la evaluarea DXA la nivelul colului femoral, soldului total sau coloanei lombare (adica densitate minerala scazuta sau osteopenie) si la care evaluarea FRAX (Fracture Risk Algorithm) a aratat probabilitate de fractura de sold sau de alta fractura osteoporotica

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Osteoporoza este o boala ce poate fi prevenita si tratata, dar pentru ca nu sunt semne de alarma inainte de aparitia unei fracturi osteoporotice, multi pacienti nu sunt diagnosticati la timp si nu primesc tratament in fazele precoce ale bolii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0