Ortokeratologia – procedura care stagneaza miopia si permite renuntarea la ochelari

Ortokeratologia este o procedura care presupune folosirea unor lentile de contact dure pe timpul noptii, care remodeleaza corneea, astfel incat sa reduca miopia.

 

Miopia este un viciu de refractie a ochiului, caracterizat de incapacitatea de a vedea clar la distanta. Persoanele care sufera de miopie vad fara probleme de aproape, insa atunci cand se uita in departare, vad in ceata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, miopia apare la copiii scolari, atunci cand globul ocular creste mai mult decat ar trebui, fapt ce afecteaza vederea la distanta. Odata instalata miopia, nu se mai amelioreaza, ba chiar progreseaza in unele cazuri. De regula, dupa depasirea pragului de varsta de 16-18 ani, miopia va stagna. Evolutia miopiei se realizeaza cu 0,25 – 0,50 dioptrii la jumatate de an, insa in situatiile in care evolutia este chiar mai rapida de atat, ortokeratologia poate fi o varianta de tratament care incetineste evolutia miopiei. Mai mult decat atat, aceasta procedura scapa pacientul de purtarea ochelarilor, asadar este potrivita pentru acei pacienti pentru care purtarea ochelarilor reprezinta un disconfort.

Ortokeratologia implica purtarea, pe timpul noptii, a unor lentile de contact dure, care permit a doua zi pacientului sa vada clar fara a purta ochelari. Seara insa, acesta trebuie sa poarte din nou lentilele de contact. Intrucat lentilele se poarta numai in timpul noptii, riscul de infectie din cauza acestora este redus.

Lentilele de remodelare a corneei pot fi folosite inca de la varsta de 7 ani.

 

 

Avantaje ortokeratologie

 
 

Avantajele ortokeratologiei in caz de miopie:

  • Nu mai e necesar ca pacientul sa poarte ochelarii de vedere
  • Miopia stagneaza
  • Este un proces reversibil, pacientul putand sa aleaga sa revina la purtarea ochelarilor de vedere in orice moment
  • Permite (mai ales in cazul copiilor) practicarea unor sporturi ce nu pot fi practicate de persoanele care poarta ochelari de vedere ori care sufera de miopie

Cum se procedeaza

In prima faza, medicul va face o evaluare initiala, care include si o topografie corneana. In functie de evaluare, se comanda lentilele de contact. In 2-3 saptamani de la consultatie, pacientul va primi lentilele de contact, dar va fi si instruit in ceea ce priveste aplicarea lentilelor.

Este necesar ca dupa prima noapte de utilizare a lentilelor, dar si dupa prima saptamana si prima luna, pacientul sa revina la medicul oftalmolog pentru un consult. In cazul in care medicul constata ca efectul de apasare asupra corneei nu este suficient, va reevalua situatia si va modifica lentilele de contact.  

Costurile acestei proceduri ajung la 2500 lei pe an, pret in care sunt incluse atat lentilele, cat si solutiile necesare pentru primele 6 saptamani. Consultatia la medicul oftalmolog este gratuita, cu trimitere de la medicul de familie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0