Operatia pentru deviatie de sept (septoplastie): ce presupune si cat dureaza recuperarea

In cazul in care un pacient are deviatie de sept, medicul poate recomanda o operatie numita septoplastie. Aceasta este o procedura chirurgicala folosita pentru a corecta deviatia de sept. Cu ajutorul septoplastiei, septul nazal este indreptat, permitand o mai buna circulatie a aerului prin nas.

Ce presupune operatia de septoplastie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O astfel de procedura chirurgicala pentru corectarea deviatiei de sept poate dura intre 30 si 90 de minute pana la rezolvarea acestei probleme, in functie de complexitatea conditiei. Pacientului i se va face anestezie locala sau generala, in functie de ceea ce decid el si medicul sau ca este cel mai bine.

In cadrul unei proceduri normale pentru deviatia de sept, medicul chirurg face o incizie pe o parte a nasului, pentru a avea acces la septul nazal. El ridica apoi membrana mucoasa, care este stratul protector al septului nazal, apoi septul deviat este asezat in pozitia corecta. Orice fel de "obstacole", cum ar fi bucati suplimentare de os sau cartilaj, sunt indepartate. Ultimul pas al septoplastiei este repozitionarea membranei mucoase.

Este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de cusaturi, care sa fixeze septul nazal si membrana.

Ce trebuie sa mai stii despre operatia menita sa corecteze septul nazal deviat? In timpul septoplastiei, septul nazal este indreptat si repozitionat pentru a sta in centrul nasului. Procedura presupune ca medicul chirurg sa taie si sa indeparteze parti din saptul nazal, inainte de a le reintroduce in pozitia corecta.

Nivelul imbunatatirilor in urma acestei operatii depinde de severitatea deviatiei de sept. Simptomele cauzate de un sept nazal deviat, in special obstructia nazala, se rezolva de cele mai multe ori complet in urma procedurii. Cu toate acestea, conditiile care afecteaza tesuturile care captusesc nasul, cum ar fi alergiile, nu pot fi vindecate doar printr-o operatie de acest gen.

Care sunt potentialele riscuri ale septoplastiei?

Unii pacienti vor avea nevoie de o a doua interventie chirurgicala, daca sunt nemultumiti de rezultatele primei operatii pentru deviatia de sept. Alte riscuri asociate cu septoplastia sunt destul de rare, insa acestea pot fi:

  • sangerari
  • formarea de tesut cicatricial
  • perforarea septului nazal (se intampla cand se formeaza o gaura in septul nazal)
  • forma nasului este afectata
  • decolorarea nasului
  • simtul olfactiv este redus.


Sangerarile excesive si infectia sunt riscuri posibile ce pot sa apara la orice fel de interventie chirurgicala. Asadar, pentru a reduce acest riscuri, este important ca pacientul sa isi mentina nasul curat si sa isi spele mainile cat mai des.

Recuperare pacientului dupa septoplastie

Septoplastia este o procedura care se realizeaza intr-un cadru ambulatoriu, fara ca pacientul sa fie internat peste noapte in spital, cu exceptia situatiilor in care apar complicatii majore la unele persoane.

Ce inseamna "intr-un cadru ambulatoriu"? Ca pacientul va putea sa mearga acasa in aceeasi zi in care a avut procedura, odata ce efectele anesteziei au disparut. Nasul pacientului va fi umflat, zona va fi dureroasa, iar narile vor fi umplute cu fase bumbac ori cu bureti absorbanti, pentru a controla sangerarea.

Fasele de bumbac pot fi indepartate dupa o zi sau dupa doua zile de la operatie. Daca este nevoie, medicul va prescrie medicamentele necesare pentru a calma durerile post-operatorii.

Medicul va recomanda pacientului, dupa operatia de septoplastie, sa evite medicamente precum aspirina, ibuprofenul si alte substante medicamentoase care subtiaza sangele. Aceasta recomandare se face pentru a reduce riscul de aparitie a unor probleme, precum hemoragia, dupa operatia de corectare a deviatiei de sept.

Tot in perioada de recuperare, pacientul ar trebui sa limiteze activitatea fizica pe o perioada de cateva saptamani de la operatia de septoplastie, pentru a reduce la minimum edemul (umflarea) nasului si pentru a se grabi vindecarea. Asta inseamna ca anumite exercitii fizice intense, cum ar fi alergarea, ridicarea greutatilor si practicarea sporturilor de contact sunt interzise. Aceste activitati pot creste tensiunea arteriala si pot duce la sangerari masive.

Ce poti face pentru ca recuperarea sa fie mai rapida:

  • Tine capul pe o perna mai mare (capul sa fie mai ridicat) in timpul noptii, pentru a reduce edemul
  • Nu iti sufla nasul pe o perioada de cel putin 3 zile de la septoplastie sau chiar timp de o saptamana.
  • Poarta camasi sau bluze care au nasturi in fata, astfel incat nu va trebui sa tragi hainele peste cap.

Cat dureaza vindecarea completa?

Rana de la nivelul nasului se va vindeca destul de rapid, iar respiratia cel mai probabil se va imbunatati la scurt timp dupa procedura chirurgicala, insa pacientul trebuie sa retina ca procesul de vindecare poate fi unul lent. Cartilajul si alte tesuturi nazale pot avea nevoie de o perioada de pana la un an pentru a se aseza pe deplin in noua forma.

Cel mai probabil, pacientul va putea reveni la serviciu sau la scoala/facultate in cateva zile de la operatie si isi va relua activitatea obisnuita in aproximativ 3 saptamani. Acest interval variaza, insa, in functie de jobul pacientului si de complexitatea operatiei pentru repararea deviatiei de sept. Majoritatea pacientilor se recupereaza complet intr-o luna sau in doua luni. Pacientul va merge la medic in mod regulat, in primele 3-4 luni de la operatie, pentru ca acesta sa vada daca nasul se vindeca bine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/diagnosis-treatment/drc-20351716

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0