Omega 3 ar putea contribui la reducerea inflamatiei la varstnicii cu COVID-19 (studiu)

La adulții de vârsta a treia cu COVID-19, administrarea de acizi grași Omega 3 poate contribui  la îmbunătățirea răspunsurilor lipidice și poate contribui la scăderea nivelurilor mediatorilor lipidici proinflamatori, sugerează rezultatele unui mic studiu controlat, randomizat.

Despre acizii grași Omega 3 s-au făcut multe cercetări de-a lungul anilor, care au arătat că aceștia pot avea beneficii multiple, cum ar fi în sarcină, pentru stimularea dezvoltării creierului fătului sau la vârsta a treia, pentru reducerea durerilor articulare în cazul persoanelor cu poliartrită reumatoidă. Ar putea, însă, Omega 3 să ajute și în lupta contra bolii COVID-19?

De-a lungul pandemiei de COVID-19, oamenii de știință și medicii au lucrat împreună în încercarea de a le oferi pacienților tratamente cât mai adecvate. Unele s-au dovedit mai eficiente, în timp ce alte potențiale candidate au fost eliminate în urma efectelor negative observate sau a lipsei de efect pozitiv. Unul dintre numeroasele studii științifice a analizat și efectul acizilor grași Omega 3 asupra vârstnicilor cu COVID-19 care necesitau spitalizare.

Rezultatele studiului¹, care a inclus 22 de pacienți cu multiple comorbidități, au fost prezentate în timpul unei sesiuni a congresului anual al Societății Europene de Medicină Geriatrică, desfășurat în 2021 într-un format hibrid, cu participare fizică la Atena dar și online.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Participanții din cadrul studiului, care aveau vârsta medie de 81 de ani, au fost randomizați pentru a li se administra o perfuzie intravenoasă dintr-o emulsie de acizi grași polinesaturați Omega 3 (PUFA) care conținea 10 g de ulei de pește la 100 ml sau un placebo(ser fiziologic).

Acelor participanți cărora li s-a administrat perfuzia intravenoasă cu substanța activă de studiu au avut scăderi semnificative de la momentul inițial până la sfârșitul tratamentului în raportul neutrofile-limfocite (NLR), indicând reduceri marcate ale inflamației sistemice. În schimb, pacienții randomizați pentru a li se administra placebo nu au avut îmbunătățiri semnificative ale aceluiași raport, spun autorii studiului.

Potrivit acestora, analiza lipidomică a arătat și că administrarea de Omega 3 a denaturat răspunsul lipidic, cu niveluri reduse de mediatori lipidici pro-inflamatori și niveluri crescute de mediatori pro-rezolvare. Administrarea de Omega 3 nu a fost asociată în mod semnificativ cu reducerea nici a proteinei C reactive (PCR), nici a citokinei proinflamatorii numită interleukina-6.

Omega 3 a redus inflamația la vârstnicii cu COVID-19 ,din cadrul studiului, care aveau nevoie de internare 

Inflamația excesivă a fost raportată în formele grave de COVID-19 la pacienții cu insuficiență respiratorie și complicații cardiovasculare. Pe lângă eliberarea de citokine, denumită sindrom de eliberare de citokine sau „furtună de citokine”, mediatorii lipidici proinflamatori derivați din acidul arahidonic (acid gras polinesaturat Omega-6) crescuți pot provoca o „furtună eicosanoidă”, care contribuie la inflamația sistemică necontrolată.

Omega 3 este o categorie de substanțe care pot influența mediatorii ce pot limita reacțiile inflamatorii, sugerând posibilitatea unui beneficiu de combatere a inflamației la pacienții cu COVID-19 fără îngrijorări cu privire la imunosupresie, mai spun savanții.

Pentru acest studiu au fost înrolați pacienți cu diagnostic de COVID-19 care necesitau spitalizare. Persoanele cu alergie la uleiul de pește sau care aveau contraindicații pentru administrarea intravenoasă de PUFA (de exemplu, risc de sângerare, șoc sau embolie) au fost excluse din studiu.

Zece pacienți au fost desemnați aleatoriu pentru a primi perfuzii cu Omega 3, iar 12 pacienți au fost desemnați să primească perfuzii cu placebo, o dată pe zi, timp de 5 zile. Principala măsură a rezultatului a fost modificarea biomarkerilor inflamatori, inclusiv numărul de celule albe din sânge, CRP, citokinele și mediatorii lipidici.

Caracteristicile demografice și clinice inițiale au fost similare între cele două brațe ale studiului, cu o medie de aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor și 3,5 zile de la diagnosticul de COVID-19. Toți pacienții au avut răspunsuri limfocitare scăzute reflectate de un NLR ridicat, o măsură de prognostic pentru efecte mai slabe la pacienții bolnavi de COVID-19.

Inflamația a fost moderată, cu o valoare a PCR (proteinei C reactive) de 65 mg/L în grupul placebo și 62 mg/L în grupul Omega 3. Șapte pacienți din fiecare braț de studiu au primit tratament concomitent cu corticoizi. Doi pacienți din fiecare braț au decedat în spital, dar nu au existat evenimente adverse grave legate de tratamentul cu acizii grași Omega 3.

După cum spuneam, a existat o scădere semnificativă a NLR față de valoarea inițială în rândul pacienților randomizați la Omega 3, dar nicio scădere corespunzătoare la pacienții cu placebo. Scăderea semnificativă a fost determinată în mare măsură de o creștere a numărului de limfocite în grupul tratat cu Omega 3. După cum era de așteptat, pacienții din grupul Omega 3 au avut creșteri pronunțate ale acizilor grași Omega 3, inclusiv acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Acizii grași Omega 3 au dovedit beneficii pentru adulți în mai multe studii

Acizii grași Omega 3 sunt recunoscuți în general ca potențial benefici pentru funcționarea optimă a sistemului cardiovascular la adulți. Din cauza riscului tot mai mare de deteriorare a sănătății sistemului cardiovascular și a creierului odată cu înaintarea în vârstă, este important să se stabilească dacă îmbătrânirea sănătoasă este asociată cu modificări ale conținutului de acizi grași în plasmă sau cu răspunsul la suplimentare.

Devine din ce în ce mai evident că Omega 3 pare a avea rol neuroprotector și poate avea, de asemenea, proprietăți unice în influențarea neurobiologiei, ambele de interes critic în timpul procesului de îmbătrânire. Aportul de Omega 3 a fost, de asemenea, asociat cu potențiale beneficii în alte afecțiuni legate de vârstă, inclusiv poliartrita reumatoidă, depresia și degenerescența maculară. 

Unele cercetări au indicat faptul că majoritatea persoanelor în vârstă mănâncă mai puține alimente cu Omega 3 decât cantitățile recomandate (pentru că bătrânii tind să mănânce mai puțin, în general, și să se rezume doar la alimente care le plac mai mult), de aceea medicii pot recomanda suplimente de calitate cu ulei de pește de mare adâncime, care să le crească aportul de Omega 3 persoanelor care au nevoie. Doza medie de acizi grași Omega 3 recomandată pentru adulți ar fi de aproximativ 1 gram pe zi.

Cea mai bună sursă de Omega 3 este peștele gras, dar și alte alimente conțin acești acizi esențiali. Surse alimentare bogate în Omega 3 sunt macroul, somonul, uleiul de ficat de cod, heringul, sardinele, anșoa, semințele de in și cele de chia, nucile și boabele de soia.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Physiology - Stimulating the Resolution of Inflammation Through Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in COVID-19: Rationale for the COVID-Omega-F Trial
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.624657/full
1. Studiul „Stimulating the Resolution of Inflammation Through Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in COVID-19: Rationale for the COVID-Omega-F Trial”, apărut în Front. Physiol., 2021, https://doi.org/10.3389/fphys.2020.624657, autori: Ulf Öhlund Wistbacka et al.
Clinical Trials - Resolving Inflammatory Storm in COVID-19 Patients by Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids
https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04647604
Cambridge University Press - Omega 3 fatty acids in the elderly
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/omega-3-fatty-acids-in-the-elderly/7F39F0A262107FC3CDCA6BEAC6148E30


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0