O doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19 poate opri răspândirea variantei Delta?

Potrivit unui raport emis de Pfizer, primirea unei doze suplimentare de rapel din vaccinul COVID-19 după primele două doze crește de cinci ori cantitatea de anticorpi pentru varianta Delta la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani și de 11 ori la cele între 65-85 de ani. 

Varianta Delta a SARS-CoV-2 s-a răspândit pe scară largă în țările din întreaga lume, devenind tulpina dominantă în multe zone. Datele obținute din studii au arătat că varianta Delta este mai infecțioasă decât cele preexistente, cum ar fi varianta Beta, de exemplu, și că în unele cazuri ar putea reuși să ocolească protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19.

Profesorul Andrew Pollard, șeful Grupului de vaccinuri Oxford, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, chiar a comentat că, în opinia sa, varianta Delta a făcut din obținerea imunității de turmă o imposibilitate, fiind atât de ușor transmisibilă. În plus, datele științifice sugerează, de asemenea, că imunitatea oferită de vaccinurile anti-COVID-19 scade considerabil în timp, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate devin mai susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2.

Poate doza booster de vaccin anti-COVID-19 să protejeze împotriva variantei Delta?

Potrivit unui raport generat de compania Pfizer pentru al doilea trimestru al anului 2021, administrarea unei doze suplimentare de rapel din vaccinul anti-COVID-19 după ce s-au făcut primele două doze crește de cinci ori cantitatea de anticorpi pentru varianta Delta la persoanele cu vârste cuprinsă între 18 și 55 de ani și de 11 ori la cele cu vârste între 65-85 de ani.

Această a treia doză ar fi la fel cu cele două doze ale vaccinului de la Pfizer autorizat în prezent, însă compania investighează, de asemenea, dacă ar putea fi utilă o doză de vaccin „actualizată”, modificată pentru a viza în mod specific varianta Delta. 

Reprezentanții Pfizer au declarat că această doză booster de vaccin BNT162b2 are potențialul de a păstra cele mai înalte niveluri de eficacitate protectoare împotriva tuturor variantelor cunoscute în prezent, inclusiv Delta, însă compania dezvoltă, de asemenea, o versiune actualizată a vaccinului care vizează proteina Spike completă a variantei Delta.

Și reprezentanți ai companiei Moderna au declarat că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 va reuși să țină la distanță tulpina Delta. Într-un studiu de fază 2, vaccinarea cu 50 micrograme din trei candidați diferiți de booster de ARNm Moderna (unul fiind vaccinul actual, celelalte două fiind forme experimentale) a indus răspunsuri robuste de anticorpi împotriva unor variante importante de îngrijorare, inclusiv Beta, Gama și Delta.

Vaccinarea completă anti-COVID-19 reduce riscul de transmitere, dar o a treia doză este necesară

În acest context, următoarea întrebare care necesită un răspuns este dacă o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 chiar poate opri răspândirea variantei Delta.

Un articol din octombrie 2021 apărut în jurnalul științific Nature sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 reduc riscul transmiterii variantei Delta, dar nu pentru mult timp. Concret, un studiu care analizează direct cât de bine previn vaccinurile răspândirea variantei Delta a SARS-CoV-2 aduce vești bune și mai puțin bune.

Studiul arată că persoanele care se infectează cu varianta Delta sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusul către contactele strânse dacă au făcut deja un vaccin anti-COVID-19 decât dacă nu, însă acest efect protector este relativ mic și scade semnificativ la trei luni de la primirea celei de-a doua doze.

Unele lucrări științifice anterioare au descoperit că persoanele infectate cu Delta au aproximativ aceleași niveluri de material genetic virale în cavitatea nazală, indiferent dacă au fost sau nu vaccinate anterior, sugerând că persoanele vaccinate și nevaccinate ar putea fi la fel de infecțioase.

Dar cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele vaccinate sunt mai puțin susceptibile de a răspândi virusul dacă se infectează ulterior cu tulpina Delta, pentru că nivelurile lor de virus nazal scad mai repede decât cele ale persoanelor infectate nevaccinate.

Un alt studiu a analizat datele de testare de la 139.164 contacte apropiate de la 95.716 persoane infectate cu SARS-CoV-2 între lunile ianuarie și august 2021 în Marea Britanie, când variantele Alpha și Delta concurau pentru dominare. Autorii au descoperit că, deși vaccinurile oferă o anumită protecție împotriva infecției și transmiterii ulterioare, varianta Delta a diminuat acest efect. 

O persoană care a fost complet vaccinată și care a avut apoi o infecție cu varianta Delta a fost aproape de două ori mai susceptibilă să transmită virusul decât cineva care a fost infectat cu Alpha. Din păcate, efectul benefic al vaccinului asupra transmiterii Delta a scăzut la niveluri aproape neglijabile în timp. 

La persoanele infectate la 2 săptămâni după administrarea vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca, ambele în Marea Britanie, riscul ca un contact apropiat nevaccinat să fie pozitiv a fost de 57%, dar 3 luni mai târziu, riscul a crescut la 67%. Cea din urmă cifră este similară cu probabilitatea ca o persoană nevaccinată să răspândească virusul.

În același articol se subliniază că o doză booster menită să crească protecția împotriva infectării cu varianta Delta a SARS-CoV-2 poate avea și efect de reducere a transmiterii acestei tulpini.

Ce spun reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) despre a treia doză de vaccin-anti-COVID-19?

Reprezentanții OMS au declarat că există cel puțin trei motive pentru administrarea dozei booster. 

  • Primul este dacă persoana care dorește să se vaccineze se află într-o categorie care nu a răspuns în mod adecvat primelor două doze (persoanele imunocompromise). 
  • Al doilea motiv este dacă protecția oferită de primele două doze de vaccin anti-COVID-19 începe să se deterioreze în timp. 
  • Al treilea motiv pentru o a treia doză este dacă performanța vaccinurilor actuale este mai mică față de unele dintre variantele de îngrijorare apărute.

Concluzia oamenilor de știință este că, în general, vaccinurile anti-COVID-19 au performanțe foarte bune, dar imunitatea tinde să scadă după câteva luni, pe de o parte, iar pe de altă parte, varianta Delta aflată în discuție are potențialul de a evita „bariera” ridicată de vaccinurile anti-COVID-19, deci poate îmbolnăvi și persoanele vaccinate complet. De aceea, o a treia doză crește șansele unei mai bune protecții împotriva acestei tulpini și reduce riscul transmiterii de la o persoană la alta.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pfizer - Second Quarter 2021 Earnings Teleconference
https://s21.q4cdn.com/317678438/files/doc_financials/2021/q2/Q2-2021-Earnings-Charts-FINAL.pdf
BionTech - Pfizer and BioNTech Provide Update on Booster Program in Light of the Delta-Variant
https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/pfizer-and-biontech-provide-update-booster-program-light-delta/
Moderna - Moderna Reports Second Quarter Fiscal Year 2021 Financial Results and Provides Business Updates
https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-reports-second-quarter-fiscal-year-2021-financial
Nature - COVID vaccines cut the risk of transmitting Delta - but not for long 
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02689-y


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0