Mit sau adevar: poti face o raceala pentru ca „te trage curentul”?

De câte ori ai auzit „închide ușa, că te trage curentul!”? Dacă ne luăm după credințele populare, curenții de aer ne pot provoca o răceală sau gripă, însă adevărul este altul. Discutăm în articolul de față despre acest mit extrem de răspândit în țara noastră, care ne spune că răcești dacă stai în curent sau ieși în frig.

Acest mit care spune că poți răci din căuză că „te trage curentul” vine la pachet cu alte câteva astfel de mituri. De exemplu, sunt persoane care cred că poți să faci o răceală sau o gripă atunci când ieși în frig fără o haină groasă, când ieși cu părul umed afară sau când stai lângă o fereastră deschisă.

Adevărul este că singura modalitate prin care poți să iei un virus de răceală sau un virus gripal și să te îmbolnăvești este atunci când îl iei de la o persoană bolnavă sau purtătoare. Dacă stai doar în casă și totuși te pomenești cu o răceală este pentru că un membru al familiei sau altcineva cu care ai petrecut ceva timp ți-a transmis acel virus, fie că persoana avea deja simptome, fie că părea perfect sănătoasă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Poți să faci o răceală sau gripă dacă stai în frig sau „te trage curentul”?

Sezonul gripal coincide cu vremea rece, așa că oamenii, adesea, asociază răceala și gripa cu un mediu rece sau cu „statul în curent”, dar acești factori nu provoacă, în sine, aceste boli. Simpla expunere la frig nu cauzează în mod direct răceala sau gripa. Aceste infecții respiratorii sunt provocate de virusuri de tip rinovirus pentru răceală și virusuri gripale pentru gripă, iar frigul în sine nu creează aceste virusuri. 

Și atunci, de ce cred unii oameni că frigul le provoacă răceli sau gripe? Pentru că temperaturile scăzute și stresul termic pot afecta temporar funcția imună, făcând organismul mai vulnerabil la infecțiile virale, dar numai dacă este expus în acest timp la virusuri. Curentul de aer poate duce la scăderea temperaturii corpului, iar un corp mai rece poate slăbi temporar sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la virusurile respiratorii dacă ești expus la ele. 

De asemenea, în sezonul rece, oamenii petrec mai mult timp în spații închise și aglomerate, unde virusurile se transmit mai ușor de la o persoană la alta. În plus, aerul rece și uscat (în special în spațiile încălzite) poate usca mucoasele nazale, ceea ce reduce protecția naturală a căilor respiratorii și crește riscul de infecții.

În concluzie, expunerea la frig și „statul în curent” pot slăbi puțin puțin bariera de apărare a organismului, dar pentru a te pomeni cu o răceală sau o gripă, e nevoie ca virusurile care provoacă aceste afecțiuni să fie prezente. Deși curentul de aer nu provoacă răceala, poate crea condiții în care organismul devine mai vulnerabil la infecțiile virale, dacă sunt prezente în mediul respectiv. 

Te poți trezi cu durere de gât dacă ai dormit cu fereastra deschisă?

Disconfortul pe care îl simți în gât, dimineața, sau durerea de gât poate avea diferite cauze, care nu sunt legate de tradiționalul „te trage curentul”. Ți s-a întâmplat și ție să te trezești cu o durere de gât, așa că probabil te-ai întrebat dacă principală cauza este faptul că ai dormit cu fereastra deschisă sau cu ventilatorul pornit. Există, însă, o paletă largă de motive pentru care poate să apară durerea de gât.

Deși multă lume poate să creadă că, dacă lăsăm o fereastră deschisă, aceasta va cauza durerea în gât, problema depinde mai mult de calitatea aerului: aerul rece, care intră pe o fereastră deschisă, poate să îi ajute pe oameni să respire mai bine, excepție făcând cazul în care aerul este foarte uscat.

Și ventilatoarele pot să usuce aerul din încăpere, dar zgomotul lor de fundal, calmant, poate duce la un somn mai bun. Specialiștii sugerează că, dacă optăm pentru un ventilator, ar trebui să îl întoarcem cu fața în direcția opusă, nu să ne bată direct. Chiar și așa, va fi eficient pentru că va face să circule aerul din incapare, în timp ce va face și acel zgomot pe fundal, care nu este deranjant.

Cele mai frecvente motive pentru care apar durerile în gât, dimineața, sunt aerul uscat (în special iarna) din încăperea în care dormi, respirația pe gură și boala de reflux gastroesofagian. Alți vinovați sunt deshidratarea, febra fânului (rinită alergică) sau începutul unei răceli - dacă ai luat de undeva un virus.

Așadar, dacă ai în vedere mediul în care dormi și simptomele cu care te confrunți, vei descoperi modalitățile prin care poți scăpa de acea senzație de gât iritat sau de usturime în gât. De exemplu, poți opta pentru un umidificator, dacă suspectezi că aerul este uscat în camera în care dormi, mai ales ca aceasta tinde să fie o problemă frecventă în timpul iernii. De ajutor poate fi și să bei mai multă apă de-a lungul zilei.

Dacă respiri pe gură, cere sfatul medicului, deoarece specialistul îți poate recomanda o serie de spray-uri nazale, care îți pot desfunda căile respiratorii. Iar dacă te confrunți cu boala de reflux gastroesofagian, există perne care te ajută să stai mai bine, însă cheia succesului sunt o alimentație potrivită și ținerea sub control a greutății corporale.

Cum te ferești de răceală și gripă?

Iată câteva metode eficiente pentru a scădea riscul de răceală și gripă:

Spală-te des pe mâini

Virusurile care provoacă răceala și gripa se răspândesc frecvent prin contact direct cu suprafețele contaminate sau prin strângerea mâinilor. Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde după ce ai fost pe afară, prin mijloace de transport și ai atins uși sau alte zone des atinse de mulți oameni. Dacă nu ai acces la apă și săpun, folosește un dezinfectant de mâini pe bază de alcool.

Evită să-ți pui mâinile pe față

Virusurile intră adesea în organism prin mucoasele ochilor, nasului și gurii. Încearcă să eviți să îți atingi fața cu mâinile când nu ești acasă, mai ales dacă nu sunt curate sau dezinfectate.

Evită contactul cu persoanele bolnave

Încearcă să te ții la distanță de oamenii care prezintă simptome de răceală sau gripă, la muncă, în mijloacele de transport etc. Virusurile gripale pot circula prin aer, mai ales prin picăturile eliminate prin tuse și strănut. Ideal ar fi ca oamenii bolnavi să stea acasă până când nu mai sunt contagioși, dar dacă acest lucru nu este posibil, ar fi bine să poarte o mască de protecție pentru a nu răspândi particule virale în jur.

Aerisește și igienizează spațiile închise

Deschide ferestrele pentru a permite aerului proaspăt să circule, atât acasă, cât și la birou sau în spații aglomerate, cum ar fi un autobuz. Acasă, șterge regulat suprafețele des atinse, precum clanța ușii de la intrare și întrerupătoarele din hol, dacă există mai mulți membri ai gospodăriei care ies frecvent din casă, deoarece virusurile pot supraviețui pe acestea câteva ore sau chiar zile.

Ai grijă la imunitate tot timpul anului!

Mulți oameni au impresia că dacă iau niște vitamine în sezonul rece, sistemul lor imunitar va fi mai capabil să lupte cu răceala și gripa. În realitate, e important ca pe tot parcursul anului să ai grijă la alimentație, mișcare și somn pentru a te asigura că sistemul imunitar funcționează optim.

Lipsa de somn poate slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai vulnerabil la infecții, deci bine ar fi să dormi măcar 6 ore pe noapte, dacă nu reușești 7 sau 8. Consumul generos de fructe și legume bogate în vitamina C, pește bogat în vitamina D, alimente pline de zinc și antioxidanți este de asemenea de folos pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Apa ajută la eliminarea toxinelor și menține mucoasele umede, o barieră naturală împotriva virusurilor. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația și susțin imunitatea.

Ia în calcul vaccinul antigripal

Vaccinarea antigripală anuală este una dintre cele mai bune metode de protecție împotriva gripei, mai ales pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și pacienții cu boli cronice.

Practică tehnici de reducere a stresului

Stresul cronic slăbește sistemul imunitar, deci tehnicile de relaxare, precum meditația, respirația profundă sau yoga, dar și sportul practicat regulat contribuie la menținerea unei mai bune sănătăți generale.

Suplimentele alimentare te ajută să scazi riscul de răceală și gripă iarna?

Unele suplimente alimentare pot ajuta la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea riscului de răceală și gripă iarna, dar este important să le utilizezi ca parte a unui stil de viață sănătos, nu să ai impresia că vor face minuni de unele singure.

De exemplu, suplimentarea cu vitamina C în sezonul rece poate reduce durata și severitatea răcelilor, dar nu previne complet infectarea. Zincul este esențial pentru sănătatea imunitară și, de asemenea, poate reduce durata simptomelor de răceală dacă este administrat la debutul lor.

Lipsa de vitamina D este des întâlnită în lunile de iarnă, deoarece expunerea la soare este mai redusă, dar această vitamină joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar, deci suplimentarea poate reduce riscul de infecții respiratorii. Unele cercetări sugerează că și probioticele pot reduce frecvența și severitatea infecțiilor respiratorii, susținând astfel sănătatea pe timp de iarnă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Common Cold
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/common-cold
Piedmont - 10 ways to prevent the cold and flu 
https://www.piedmont.org/living-real-change/10-ways-to-prevent-the-cold-and-flu


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0