Cancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor? [studiu]

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge care poate detecta dacă o persoană are unul dintre cele cinci tipuri mai frecvente de cancer, cu patru ani înainte ca afecțiunea să poată fi diagnosticată prin metodele actuale.

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge non-invaziv care poate detecta cancerul cu mai mulți ani înainte ca acesta să se instaleze. Analiza de sânge detectează cancerul de stomac, pe cel esofagian, cancerul colorectal, pulmonar și hepatic.

Un test de sânge care detectează probabilitatea de cancer 

Numit PanSeer, testul a detectat cancerul în 91% dintre eșantioanele prelevate de la persoane care au fost asimptomatice atunci când s-au recoltat probele și care au fost ulterior diagnosticate cu cancer, într-o perioadă de unu până la patru ani. În plus, testul a detectat cu exactitate cancerul în 88% dintre eșantioanele de la 113 pacienți care fuseseră deja diagnosticați la recoltarea probelor. Analiza a recunoscut, de asemenea, eșantioanele fără cancer cu o precizie de 95%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul¹ în urma căruia s-au obținut aceste rezultate este unic prin faptul că cercetătorii au avut acces la probe de sânge de la pacienți care erau asimptomatici și nu fuseseră încă diagnosticați. Acest lucru a permis echipei să dezvolte un test care să poată să detecteze markerii de cancer cu mult mai devreme decât metodele de diagnostic convenționale. Probele au fost colectate ca parte a unui studiu longitudinal de 10 ani lansat în 2007 de Universitatea Fudan din China.

Scopul cel mai important al acestui studiu, afirmă oamenii de știință, ar fi efectuarea unor analize de sânge ca aceasta în mod obișnuit, în timpul controalelor de sănătate anuale. Dar accentul imediat ar trebui pus pe testarea persoanelor cu risc crescut de cancer, pe baza istoricului familial, a vârstei sau a altor factori de risc cunoscuți, mai spun aceștia.

Detectarea precoce a cancerului este importantă pentru că supraviețuirea pacienților cu această boală crește semnificativ atunci când este identificată în stadii incipiente, deoarece tumora poate fi îndepărtată chirurgical sau tratată cu medicamente adecvate. Cu toate acestea, în prezent există un număr limitat de teste de screening timpuriu pentru doar câteva tipuri de cancer.

Autorii studiului subliniază faptul că, în ceea ce privește testul PanSeer, este puțin probabil ca această analiză să prezică exact care pacienți vor dezvolta în cele din urmă un tip de cancer. În schimb, cel mai probabil este să fie identificați, cu ajutorul testului, pacienții asimptomatici care au deja formațiuni canceroase, dar care rămân nedetectate prin metodele de screening actuale. Echipa a ajuns la concluzia că sunt necesare și alte studii longitudinale pe scară largă pentru a confirma potențialul testului pentru depistarea precoce a cancerului la persoanele pre-diagnosticate.

Peste 1,6 milioane de eșantioane au fost analizate

Eșantioanele de sânge au fost colectate ca parte a studiului longitudinal Taizhou, care a colectat probe de plasmă de la peste 120.000 de persoane între anii 2007 și 2017. Fiecare persoană a dat probe de sânge pe o perioadă de 10 ani și a fost supusă verificărilor medicale periodice. În total, peste 1,6 milioane de eșantioane au fost colectate și arhivate până în prezent.

Odată ce anumite persoane dintre participanții la studiu au fost diagnosticate cu cancer, cercetătorii au avut acces la probe de sânge luate cu unul până la patru ani înainte ca acești pacienți chiar să înceapă să prezinte simptome.

Echipa de cercetare a putut examina probe de la persoane sănătoase și bolnave din aceeași cohortă. Autorii studiului au efectuat o analiză pe probe de plasmă obținute de la 605 persoane asimptomatice, dintre care 191 au fost diagnosticate ulterior cu cancer. De asemenea, au avut probe de plasmă de la un număr suplimentar de 223 pacienți diagnosticați cu cancer, precum și 200 de probe tumorale primare și țesut normal.

Metoda de diagnostic este bazată pe metilarea ADN-ului

Oamenii de știință implicați în studiu dezvoltă de peste un deceniu metode de detectare a cancerului bazate pe un proces biologic numit analiză de metilare a ADN-ului. Metoda caută, practic, o anumită semnătură ADN numită metilare CpG, care este adăugarea grupărilor metil la mai multe secvențe CG adiacente într-o moleculă de ADN. Fiecare țesut din corp poate fi identificat prin semnătura sa unică de haplotipuri de metilare. Un studiu anterior de dovadă a conceptului fusese deja publicat de echipa de cercetare în jurnalul științific Nature Genetics, în 2017.

În ultimii ani, compania biotehnologică Singlera Genomics a lucrat pentru a îmbunătăți și a comercializa în cele din urmă testele pentru detectarea precoce a cancerului, inclusiv testul PanSeer, care a fost utilizat în acest studiu apărut în Nature Communications. 

Ce metode de screening sunt recomandate pentru depistarea cancerului

Screening-ul înseamnă diverse metode de testare pentru a afla dacă o persoană are sau nu cancer înainte ca aceasta să dezvolte simptome. Screening-ul este util deoarece tratarea cancerului este cu atât mai eficientă cu cât boala este descoperită mai devreme. Ce teste sunt recomandate în prezent pentru detectarea cancerului?

  • Mamografiile reprezintă cea mai bună modalitatate de a depista cancerul mamar. Acestea sunt recomandate femeilor începând cu vârsta de 40 de ani (dar pot fi recomandate și mai devreme, doar la sfatul specialistului).
  • Testul Papanicolau poate detecta celulele anormale de la nivelul colului uterin, care se pot transforma în cancer de col uterin. Testul HPV detectează virusul papilloma uman (HPV) care poate provoca aceste modificări celulare. Aceste teste se recomandă a fi făcute după începerea vieții sexuale.
  • Colonoscopia și colonografia CT pot detecta polipii rectali și cancerul colorectal. E bine ca screening-ul să fie făcut începând cu vârsta de 50 de ani (sau chiar mai devreme, la sfatul medicului, dacă există un istoric familial de cancer colorectal).
  • Scanarea CT este recomandată ca test de screening pentru marii fumători sau pentru cei care au renunțat după mulți ani de fumat, cu vârste de peste 55 de ani.
  • În ceea ce privește cancerul de prostată, unele societăți medicale recomandă testul PSA ca metodă de screening, după vârsta de 50 de ani. E bine ca fiecare pacient să ceară sfatul medicului legat de dacă și când ar trebui să facă acest test.

Pentru alte forme de cancer nu sunt suficiente dovezi legate de beneficiul vreunui tip de screening.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Non-invasive early detection of cancer four years before conventional diagnosis using a blood test
https://www.nature.com/articles/s41467-020-17316-z
1. Studiul „Non-invasive early detection of cancer four years before conventional diagnosis using a blood test”, apărut în Nature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-020-17316-z, autori: Chen, X., Gole, J., Gore, A. et al.
CDC - Screening Tests
https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/prevention/screening.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0