Lăcrimarea excesivă (epifora): ce trebuie să știi?
Lăcrimarea excesivă (epifora): ce trebuie să știi?
Lăcrimarea excesivă (epifora): ce trebuie să știi?
Lăcrimarea excesivă sau epifora poate să apară din mai multe cauze, printre care alergiile sau infecțiile. Cum se tratează această problemă oculară?
Epifora sau lăcrimarea excesivă apare atunci când există o producție prea mare de lacrimi, lucru care se poate întâmpla din mai multe motive. Afecțiunea poate fi însoțită și de alte simptome, precum roșeața ochilor și mărirea vaselor de sânge, umflarea pleoapelor, durere oculară sau senzație de arsură, vedere încețoșată și sensibilitate la lumină.
Din ce cauze apare epifora?
Lăcrimarea excesivă poate avea mai multe cauze:
Obiecte străine în ochi și leziuni
Când ai ceva în ochi, iritația rezultată poate declanșa clipirea bruscă și lăcrimarea pentru a curăța ochiul. Un fir de praf sau alt material poate provoca abraziune sau zgârieturi. O lentilă de contact murdară sau ruptă poate zgâria sau răni ochiul, ducând la epiforă. De asemenea, este posibil să simți durere sau disconfort în ochi.
Alergii
Febra fânului sau rinita alergică este o cauză frecventă a epiforei. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul reacționează exagerat la substanțe inofensive, cum ar fi polenul, praful și părul de animale. Sistemul imunitar produce anticorpi împotriva acestor alergeni, declanșând un răspuns inflamator care duce la ochi roșii, umflați și apoși.
O infecție
Infecțiile și inflamația ochilor și a pleoapelor pot duce la epiforă. Conjunctivita este o afecțiune frecventă care provoacă lăcrimare excesivă. Este de obicei cauzată de o infecție bacteriană sau virală la unul sau la ambii ochi, care face ca vasele de sânge din ochi să se inflameze. Și corneea se poate inflama și în acest caz apare cheratita, ale cărei simptomele includ durere, roșeață, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și o secreție albicioasă.
O infecție a glandelor lacrimale poate, de asemenea, să cauzeze umflături și epiforă, la fel și o geană încarnată. Orjeletul (urciorul) și șalazionul, două afecțiuni ale pleoapelor, pot provoca și ele lăcrimare excesivă.
Blefarita, apărută când glandele sebacee de la baza genelor se înfundă, duce la inflamarea pleoapelor și la epiforă. Trahomul, o infecție bacteriană gravă și contagioasă a ochiului, are printre simptome și epifora.
Obstrucția canalului lacrimal
Canalele nazolacrimale sunt canalele lacrimale din colțul interior al fiecărui ochi, prin care se scurg lacrimile pentru a preveni acumularea de apă în ochi. Aceste conducte se pot bloca sau îngusta, provocând epiforă severă. Acest lucru poate afecta doar unul sau ambii ochi. Această problemă poate afecta atât bebelușii și copiii, cât și adulții. Canalele se blochează din cauza umflării, a inflamației și a infecției. Unele tipuri de obstrucții sunt genetice. Stenoza punctuală este o afecțiune în care deschiderea canalului ocular este îngustată sau blocată.
Modificări ale pleoapelor
Clipirea ajută la curățarea uniformă a ochilor de lacrimi și orice modificare a structurii și funcției pleoapelor poate duce la lăcrimare excesivă. Acest lucru se poate întâmpla în mod natural sau din cauza unei leziuni. Pleoapele subțiri și ridate la adulții în vârstă pot acumula lacrimi, provocând roșeață și lăcrimare cronică. O pleoapă îndepărtată de globul ocular împiedică scurgerea corectă a lacrimilor. O pleoapă rotită spre interior poate provoca presiune și disconfort la nivelul ochiului, declanșând epifora.
Ectropion
Ectropionul este locul în care pleoapa inferioară coboară departe de ochi și se întoarce spre exterior. De obicei nu este grav, dar poate fi inconfortabil. Ectropionul afectează în principal pleoapa inferioară și poate apărea la unul sau ambii ochi. Poate fi cauzata de o disfunctie a nervilori care controlează pleoapa – aceasta este adesea observată într-un tip de paralizie facială numită paralizia lui Bell. un nodul, chist sau tumoare pe pleoapă. deteriorarea pielii din jurul pleoapei ca urmare a unei răni, a unei arsuri, a unei afecțiuni a pielii, cum ar fi dermatita de contact sau a unei intervenții chirurgicale anterioare.
Alte cauze ale lăcrimării excesive
O serie de alte afecțiuni pot provoca epiforă, inclusiv ochii uscați, răceala și gripa, soarele și vântul, utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale, rănirea feței, rănirea nasului, o infecție a sinusurilor. Unele medicamente pot provoca, de asemenea, epiforă: medicamente topice pentru tensiunea arterială, unele medicamente utilizate în chimioterapie, epinefrina, unele picături pentru ochi.
Cum se diagnostichează epifora?
Medicul oftalmolog examinează ochii și pleoapele superioare și inferioare pentru a depista cauza epiforei. De asemenea, medicul poate observa cu un aparat vasele de sânge din spatele ochiului și poate verifica presiunea oculară. Pasajele nazale și cavitățile sinusale pot fi, de asemenea, examinate. Medicul va analiza, în plus, simptomele și istoricul medical al persoanei afectate.
Dacă există secreții sau puroi în ochi, acestea pot fi testate pentru a afla dacă e vorba de o infecție bacteriană sau virală. Un alt test este utilizat pentru verificarea compoziției chimice a lacrimilor. Un studiu clinic a constatat că persoanele cu epiforă aveau un număr mai mic de particule în lacrimi.
Cum se tratează epifora?
Tratamentul epiforei depinde de cauza apariției acestei probleme.
Dacă în ochi au intrat obiecte străine
Ochiul se spală cu un flux ușor de apă curată. Dacă ai lentile de contact, întâi spală-te pe mâini cu apă și săpun și îndepărtează-le. Cere sfatul medicului dacă lăcrimezi în continuare, dacă simți durere sau orice alt simptom după îndepărtarea obiectului.
Dacă este vorba de o alergie
Epifora cauzată de alergii este de obicei sezonieră. Evită factorii declanșatori, cum ar fi polenul, în lunile de primăvară și ia în calcul unele medicamente împotriva alergiilor. Acestea contribuie la reducerea unui răspuns imun hiperactiv și la ușurarea simptomelor. Astfel de medicamente sunt antihistaminicele, descongestionantele, unele spray-urile nazale și unele picături de ochi.
Dacă epifora e cauzată de infecții și inflamații
Majoritatea infecțiilor virale ale ochilor se elimină fără tratament. Medicul poate trata o infecție bacteriană a ochiului sau a pleoapei cu picături antibiotice sau cu unguente. De asemenea, la domiciliu se va folosi o compresă caldă pentru a calma umflăturile și se va clăti ochiul cu apă sterilă pentru a îndepărta secrețiile și crustele formate.
Dacă este vorba despre canale blocate și modificări ale pleoapelor
Canalele lacrimale blocate se pot curăța singure sau cu tratament antibiotic pentru infecție oculară. De asemenea, se folosește o compresă caldă cu apă sterilă pentru a ajuta la curățarea resturilor din ochi.
În unele cazuri, un canal lacrimal blocat este tratat printr-o intervenție chirurgicală care ajută la drenajul ochilor. Modificările pleoapelor pot fi, de asemenea, reparate prin intervenție chirurgicală. Un studiu clinic a constatat că injectarea toxinei botulinice poate ajuta la relaxarea mușchilor care închid conductele lacrimale și poate trata epifora.
Tratamentul pentru ectropion
Acesta depinde de severitatea acestuia și de cauza de bază. Dacă este ușoară, este posibil să nu necesite niciun tratament. Dacă ectropionul cauzează probleme minore, un medic de familie sau un oftalmolog vă poate sfătui despre modalități de a vă ameliora simptomele și de a vă îngriji ochii acasă.
Ectropionul sever poate necesita o operație pentru a corecta problema.
Cum se tratează epifora apărută la nou-născuți?
Epifora la nou-născuți se rezolvă de obicei singură. Poate să dureze până la câteva luni ca deschiderea completă a canalelor lacrimale la sugari să aibă loc. Poate fi necesar ca părinții să curețe ochii bebelușului cu un tifon steril umezit de mai multe ori pe zi.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Epiphora
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557449/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/epiphora
Te-ar mai putea interesa și...