In ce afectiuni este recomandata traista-ciobanului

Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o plantă care crește și în țara noastră, preferând zonele cu climă blândă. Este folosită ca plantă medicinală pentru a trata mai multe afecțiuni, în special pe cele care implică sângerările excesive.

Poți folosi traista-ciobanului pe cale orală, sub formă de ceai sau tinctură ori o poți aplica pe piele, sub forma unei creme sau a unui unguent. Planta are multe beneficii, așa că din acest articol poți afla în ce afecțiuni este recomandată și cum să o folosești. Nu uita să ceri sfatul unui medic specialist înainte de a încerca remediile pe bază de traista-ciobanului, pentru că planta are și multe efecte adverse.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată în ce afecțiuni este recomandată traista-ciobanului!

De multă vreme, traista-ciobanului a fost folosită ca diuretic și pentru tratamentul dizenteriei, furunculului, gonoreei, tulburărilor menstruale și febrei. Aceasta conține niveluri ridicate de sulforafan, despre care oamenii de știință spun că nu este eficient doar în prevenirea cancerelor induse chimic la modelele animale, ci și că este eficient în inhibarea creșterii tumorilor. În plus, traista-ciobanului conține vitamina A, acid ascorbic, acid linoleic și acizi grași polinesaturați Omega-3, care sunt benefici pentru sănătate.

Ameliorează durerile menstruale

Traista-ciobanului este foarte cunoscută pentru proprietățile ei împotriva sângerărilor. Vreme de secole, femeile au apelat la această plantă pentru a reduce menstruațiile abundente sau cele care țineau perioade lungi de timp, precum și sângerările dintre menstruații. Unele femei folosesc această plantă pentru a reduce durerea cauzată de crampele menstruale. Se recomandă folosirea a două lingurițe de tinctură în 24 ore, în ultimele 10 zile înainte de apariția menstruației, pentru a limita fluxul menstrual și 6 lingurițe în tratamentul meno și metroragiilor.

Tot pentru ameliorarea durerilor menstruale, se poate apela și la acest remediu: se macină planta uscată cu ajutorul râșniței de cafea, după care se strecoară prin sită. Se va consuma 1 linguriță de 3 ori pe zi cu puțină apă ca să se poată înghiții. Cura trebuie urmată timp de trei luni. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să se macine o cantitate mică de plantă, suficientă pentru 2 zile, și să se păstreze în borcane închise la culoare. 

Deși este folosită în acest sens, pentru că ajută în cazul sângerărilor din timpul menstruației și în cazul crampelor, nu există încă studii care să susțină aceste proprietăți ale plantei. În plus, această plantă medicinală este utilă și în tratarea sângerării nazale prin aplicarea unei picături de tincturi de traista-ciobanului folosind un tampon din bumbac în nas.

Sângerările post-partum

Un studiu din 2017 a arătat că traista-ciobanului este eficientă în reducerea hemoragiilor post-partum, adică atunci când femeile pierd mai mult de 500 de mililitri de sânge după ce au dat naștere bebelușului lor. În timpul studiului menționat, femeile care au luat remedii din această plantă au sângerat mai puțin după ce au născut 1. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine care este cel mai eficient dozaj, cât și cea mai sigură doză pentru femeile care abia au născut.

Inflamația și infecția

Potrivit unui studiu mai vechi, traista-ciobanului conține un compus chimic numit sulforafan, care ar putea fi responsabil de proprietățile terapeutice ale plantei. Studiul acesta sugerează că sulforafanul poate să ajute în controlul inflamației și poate fi eficient împotriva bacteriilor care sunt rezistente la mai multe medicamente.

Răni minore, înțepături și arsuri

Proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale plantei traista-ciobanului scot la iveală alte beneficii, mai ales că planta este utilă în tratarea rănilor minore. De exemplu, un studiu mai vechi a arătat că traista-ciobanului ar putea fi un tratament eficient pentru rănile și leziunile animalelor vii, cum sunt vitele. Frunzele de traista-ciobanului pot fi folosite, de asemenea, și pentru a face o cataplasmă. Aceasta implică strângerea frunzelor tocate într-o pânză curată, caldă și umedă, și aplicarea acesteia direct pe o rană, pentru accelerarea vindecării. 

Menopauză

Dacă te confrunți cu simptomele menopauzei - bufeuri, transpirații nocturne etc.- încearcă acest remediu pe bază de traista-ciobanului. O linguriță de plantă mărunțită se va pune în 200 ml apă clocotită, după care se acoperă vasul pentru 10 minute. La final, amestecul se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Se va suplimenta și cu ceaiuri sau preparate din Mielarea (Vitex agnus castus), plantă care este de asemenea foarte indicată în această afecțiune.

Ulcer gastric și duodenal

Traista-ciobanului este utilă și în ulcerul gastric și duodenal. În ameliorarea acestor afecțiuni, se poate recurge la acest remediu naturist: se va măcina planta uscată cu ajutorul râșniței de cafea, iar praful obținut se cerne prin sită. Se va consuma câte 1 linguriță de 3 ori pe zi cu puțină apă ca să se poată înghiți. Este recomandat ca pacientul cu ulcer gastric sau duodenal să urmeze acest tratament naturist pentru cel puțin 3 luni. Praful obținut după măcinare se folosește în cel mult două zile, păstrându-se în recipiente din sticlă închise la culoare. Remediul obținut se poate suplimenta cu sucuri de varză, morcovi și cartofi câte 100 ml de 3 ori pe zi până la vindecare.

Leucoree (mai ales în infecția cu candida) 

În acest caz, sunt indicate spălăturile zilnice vaginale cu o infuzie concentrată de traista-ciobanului. Se recomandă și folosirea cojii de stejar (Quercus robur). 1-2 lingurițe de stejar se fierbe 5 minute în 250 ml de apă. La final amestecul se strecoară și se amestecă cu infuzia de traista-ciobanului. Spălăturile vaginale se fac zilnic. Intern se consumă 3 căni de infuzie de traista-ciobanului pe zi.

Mastită 

Mastita este inflamația (umflarea) sânului, cauzată de obicei de o infecție. Aceasta apare cu precădere la femeile care alăptează. Un canal de lapte înfundat care nu lasă laptele să se scurgă complet din sân poate duce la infecție. Acest lucru face ca globulele albe ale corpului să elibereze substanțe pentru a lupta împotriva infecției, ceea ce poate duce la umflare și creșterea fluxului sangvin. Partea infectată a sânului se poate umfla, devenind dureroasă, roșie și caldă la atingere. Mastita poate provoca, de asemenea, febră și dureri de cap sau simptome generale asemănătoare gripei.

În caz de mastită, se pot pune pe sân cataplasme cu infuzie din traista-ciobanului de 2-3 ori pe zi. Infuzia se prepară în felul următor: 1 linguriță de plantă mărunțită se va pune în 200 ml apă clocotită. Vasul se acoperă pentru 10 minute apoi se strecoară. 

Enterită

Enterita reprezintă inflamația intestinului subțire. Roșeața și umflarea intestinului subțire pot fi cauzate de infecție, anumite medicamente, tratamente cu radiații sau boli cronice, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă. Printre simptomele bolii se numără durerea, diareea, vărsăturile și sânge în scaun. În caz de enterită, se poate recurge la acest remediu pe bază de traista-ciobanului: planta uscată se va măcina cu ajutorul râșniței de cafea, după care se cerne și se consumă câte 1 linguriță de 3 ori pe zi cu puțină apă. Cura ar trebui urmată timp de trei luni.

Ce efecte adverse are traista-ciobanului

Chiar dacă este un remediu natural, traista-ciobanului poate să cauzeze efecte adverse, inclusiv o reacție alergică. Ea poate să interacționeze cu anumite medicamente, așa că mai bine ceri sfatul medicului înainte de a încerca remediile (ceaiuri, tincturi sau unguente).

Traista-ciobanului nu este o plantă toxică, motiv pentru care contraindicațiile ei trebuie privite sub aspectul unor posibile reacții adverse de altă natură decât toxicologică. Printre aceste reacții se numără:

  • dificultăți de respirație
  • durere în gât sau în piept
  • bășicuțe pe piele, urticarie sau iritație
  • piele înroșită, cu mâncărimi sau umflarea pielii
  • somnolență sau oboseală

Alte efecte adverse posibile sunt:

  • stomac deranjat,
  • modificări în funcționarea glandei tiroide,
  • modificări în tensiunea arterială,
  • modificări la nivelul pulsului (numărul de bătăi ale inimii pe minut) sau bătăilor inimii.

Contraindicații traista-ciobanului

Există anumite categorii de persoane care nu ar trebui să folosească traista-ciobanului. Aceasta este contraindicată celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui sau dacă au un istoric medical ce include un atac de cord.

Nu folosi remediile pe bază de traista-ciobanului dacă ești însărcinată, întrucât poate să stimuleaze contracțiile uterine și induce avort. De altfel, planta nu este recomandă nici dacă alăptezi. 
Ar trebui să eviți remediile din plantă cu două săptămâni înainte de orice tip de intervenție chirurgicală, deoarece modifică modul în care corpul tău coagulează sângele. Nu combina niciodată traista-ciobanului cu niciun fel de sedativ și cere sfatul medicului ca să fii sigur că ai voie să folosești remediile din plante.

Totodată, copiii mici care ingerează întâmplător această plantă pot să facă febră a cărei sursă este greu de depistat de către medicul pediatru. De altfel, consumul plantei în stare crudă poate duce la creșterea rapidă a leucocitelor în sânge. 

Un lucru important de menționat este că principiile active din compoziția aceste plante medicinale interacționează în mod negativ cu anticoagulantele, anticoncepționalele și cu corticoterapia. Așa că dacă iei un astfel de tratament, nu consuma remedii pe bază de traista-ciobanului. 

Remediile pe bază de traista-ciobanului sunt contraindicate și în caz de hipertiroidie sau hipocorticism și litiază oxalică. De altfel, acestea nu sunt recomandate nici în caz de insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală, epilepsie, boala Parkinson și depresie,  întrucât această plantă medicinală se comportă ca un excitant nervos. Iar dacă planta este administrată în doze mari poate să provoace palpitații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of Hydroalcoholic Extract of Capsella bursa pastoris on Early Postpartum Hemorrhage: A Clinical Trial Study”, J Altern Complement Med. 2017, Sahar Ghalandari, Nourossadat Kariman, Zohre Sheikhan, Faraz Mojab, Moghadameh Mirzaei, Hadis Shahrahmani
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28590768/
American Cancer Society - Mastitis
https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/mastitis.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0