Ienibahar: beneficii&contraindicatii

Ienibaharul, cunoscut și sub denumirea de piper jamaican, pimienta sau piper, este folosit astăzi mai ales drept condiment pentru carne, deserturi și chiar lichioruri. Cercetari avansate arata ca pimienta poate avea efecte benefice foarte interesante, inclusiv in tratamentul bolilor metabolice si diabetului.

Ienibaharul are o istorie de utilizare ca remediu la domiciliu pentru răceli, crampe menstruale, indigestie, dureri de cap, oboseală și congestie nazală. Extractele din condimentele utilizate în mod obișnuit Pimenta dioica - PdioE au potentialul de a  creste semnificativ activitatea TGR5, receptorul de acid biliar TGR5 (Takeda G protein-coupled receptor 5) care este un regulator major al proceselor metabolice. 

Activarea TGR5 ar putea juca un rol în mai multe dintre aceste activitățile sanogene raportate si demonstrate de cercetatori pana in prezent. 

De exemplu, acest receptor membranar cuplat cu proteina G poate fi găsit predominant în intestin, unde este responsabil în principal pentru secreția incretinelor, peptida 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) și peptida YY (PYY).  Extractul de ienibar are acest potential de activare a TGR5, fiind efect benefic pentru tulburările gastro-intestinale și metabolice, deoarece este utilizat pentru dispepsie și diabet, pentru a calma indigestia și ca purgativ în diferite medicamente populare (Zhang și Lokeshwar, 2012).  Activarea TGR5 ar putea juca un rol în mai multe dintre aceste activități raportate.

S-a raportat  si că extractele din P. dioica au activitate hipotensivă (Suarez et al., 1997). 

Ce este ienibaharul?

Ienibaharul reprezintă boabele uscate, necoapte de Pimenta dioica, o plantă care aparține familiei Myrtaceae.

Ienibaharul este originar din Jamaica, pădurile tropicale din America de Sud și Centrală și sudul Mexicului, dar este cultivat comercial și în Honduras, Cuba și Trinidad. Numele „ienibahar” vine de la britanici, care au spus că aroma lui seamănă cu cea a cuișoarelor, piperului, scorțișoarei și nucșoarei combinate.

Ienibahar, arborele tropical veșnic verde (Pimenta diocia, fost P. officinalis), este apreciat pentru fructele de pădure, sursa unui condiment foarte aromat. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Arborele de ienibahar atinge o înălțime de aproximativ 9 m. Fructele sunt culese înainte de a fi complet coapte și apoi uscate la soare. În timpul uscării, boabele îți schimbă culoare din verde în maro roșcat, tern. Fructul de ienibahar aproape globular, de aproximativ 5 mm în diametru, conține două semințe în formă de rinichi, de culoare maro închis. 

Primii exploratori spanioli, au confundat ienibaharul cu un tip de ardei, numindu-l pimenta, de unde și numele său botanic și termenii precum pimenta și piper de Jamaica. Prima înregistrare a importului de ienibahar în Europa datează din 1601.

Ienibaharul poate fi vândut atât măcinat, cât și întreg. Uleiul său esențial de ienibahar este, de asemenea, folosit în producția de cosmetice, parfumerie și lumânări datorită aromei sale plăcute.

Compuși vegetali ienibahar

Datorită utilizărilor sale multiple în medicina populară, compușii din ienibahar au fost studiați pe scară largă.

Cele mai multe dintre beneficiile ienibaharului includ:

•    Eugenolul, derivat din fenilpropenă, este lăudat pentru potențialele sale proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și de combatere a cancerului.
•    Quercetina, un tip de flavonoid, un antioxidant puternic care poate lupta împotriva moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. Capacitatea sa antioxidantă poate avea proprietăți de combatere a cancerului și este, de asemenea, cunoscută pentru potențialele sale efecte antivirale și antiinflamatorii.
•    Acidul galic, încă un alt antioxidant puternic, ce poate avea efecte antivirale și de combatere a cancerului. De asemenea, a fost studiat pentru potențiale efecte de susținere a sănătății creierului, în special în prevenirea bolilor Alzheimer și Parkinson.
•    Ericifolinul, un compus fenolic care poate avea proprietăți antibacteriene și de combatere a cancerului.

Beneficii ienibahar

Ienibaharul este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii potențiale pentru sănătate. 

Tratament pentru menopauză

Menopauza reprezintă sfârșitul ciclului menstrual la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 52 de ani.

Menopauza se caracterizează prin modificări hormonale, și anume o scădere a nivelurilor de estrogen și progesteron, care duc la simptome precum bufeuri, transpirații nocturne, tulburări de somn, tulburări de dispoziție și creștere în greutate.

În timp ce terapia hormonală a fost în mod tradițional tratamentul principal pentru simptomele menopauzei, terapiile complementare devin din ce în ce mai populare, în special remediile pe bază de plante.

Studiile1,2 arată că extractul de ienibahar se leagă de receptorii de estrogeni. Drept urmare, îți poate păcăli corpul să creadă că nivelul său de estrogen este crescut, ajutând astfel la gestionarea simptomelor.

Proprietăți de combatere a cancerului

Majoritatea compușilor vegetali benefici ai ienibaharului au potențiale proprietăți de combatere a cancerului.

De exemplu, studiile1,2,3,4 în eprubetă și pe animale arată că eugenolul, quercetina, acidul galic și ericifolinul pot preveni răspândirea tumorilor, pot reduce creșterea tumorii și pot promova apoptoza - moartea programată a celulelor canceroase. 

Efectele anticancer ale ienibaharului au fost studiate asupra cancerului de sân, prostată, gastric, duodenal și de colon. Efectul pe care îl are ienibaharul variază în funcție de tipul de cancer.

De exemplu, studiile asupra celulare de cancer de sân sugerează că extractul de ienibahar duce la autofagie. Autofagia este modalitatea corpului tău de a curăța celulele inutile sau deteriorate, inclusiv celulele canceroase, prin degradarea lor.

Celulele canceroase de prostată au avut tendința de a fi, de asemenea, eliminate prin apoptoză, în timp ce celulelr canceroase gastrice au fost afectate de capacitatea extractelor de ienibahar de a inhiba creșterea Helicobacter pylori, o bacterie care este considerată cancerigenă.

Deși cercetările sunt promițătoare, studiile pe oameni lipsesc. De aceea, este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Efecte antimicrobiene și antifungice

Eugenolul și ericifolinul din ienibahar pot să aibă, de asemenea, efecte antimicrobiene și antifungice.

Studiile5,6 asupra uleiurilor esențiale extrase din boabele de ienibahar arată proprietăți antifungice împotriva Candida albicans, o ciupercă care este rezistentă la anumite medicamente antifungice.

În mod similar, uleiul esențial de ienibahar prezintă proprietăți antibacteriene împotriva E. coli, Listeria monocytogenes, S. aureus și Salmonella. Efectele sale sunt datorate, în principal, conținutului său de eugenol, care poate deteriora membranele bacteriene.

Alte beneficii ienibahar

Ienibaharul este un tratament popular la domiciliu pentru mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:

•    dureri: ienibaharul este folosit pentru a combate durerile de cap, crampele musculare și durerile de dinți. Cercetările4,5 sugerează că acest lucru se poate datora conținutului său de eugenol, care este un analgezic sau un agent de calmare a durerii, utilizat în mod obișnuit în stomatologie. În plus, uleiul esențial de ienibahar poate atenua durerile și tensiunile musculare prin susținerea circulației.
•    inflamații: având efecte antiinflamatorii6 ienibaharul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea markerilor inflamatori; 
•    controlul greutății: cercetările7,8 arată că extractul de ienibahar poate activa receptorul 5 cuplat cu proteina Takeda G, o proteină responsabilă pentru secreția hormonilor care reduc foamea, peptida 1 și peptida YY asemănătoare glucagonului. Acești hormoni îți reduc apetitul prin creșterea senzației de sațietate.
•    flatulență și balonare: eugenolul din ienibahar poate ajuta la tratarea indigestiei prin stimularea enzimelor digestive și inhibarea H. pylori, bacteria responsabilă de indigestie. Eugenolul este, de asemenea, asociat cu ulcerul gastric1,2.
•    gestionarea glicemiei: întocmai cum arată sudiile9,10 , eugenolul din ienibahar poate proteja insulele pancreatice – celulele responsabile de producția de insulină – și poate îmbunătăți funcția acestora, ajutând astfel la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și a stadiilor incipiente ale diabetului de tip 2.

Contraindicații ienibahar

Când este folosit, în cantități mici, drept condiment, ienibaharul este considerat sigur. Totuși, cercetările mai vechi sugerează că persoanele cu dermatită pot dezvolta reacții alergice atunci când gătesc cu ienibahar.

În timp ce dovezile anecdotice sugerează că cantități mai mari de ienibahar pot declanșa potențiale probleme gastro-intestinale, cum ar fi greața sau vărsăturile, nicio dovadă nu susține aceste afirmații.

În mod similar, interacțiunile medicamentoase ale ienibaharului nu sunt bine documentate. Cu toate acestea, dovezile anecdotice indică un efect potențial negativ atunci când sunt consumate cantități mari de ienibahar în timp ce iei medicamente pentru coagularea sângelui.

Având în vedere lipsa studiilor umane privind beneficiile pentru sănătate ale ienibaharului, nu a fost încă determinată care este cantitata recomandată de ienibahar în privința consumului acestuia.

Boabele de ienibahar, atât întregi, cât și măcinate, trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi o cămară.

Rețete ienibahar

Ienibaharul este un ingredient extrem de versatil, care oferă o aromă plăcută și piperată diverselor feluri de mâncare.

Boabele întregi de ienibahar pot fi folosite la gătit în același mod în care se folosesc cuișoarele întregi, iar ienibaharul măcinat este folosit mai ales la copt sau pe post de condiment pentru carne, legume și tocane.

O modalitate de a adăuga ienibahar în mesele tale de zi cu zi este încorporarea acestuia în fructe de mare sau pește. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul autori: Doyle, Brian J., et al. "Isolation and identification of three new chromones from the leaves of Pimenta dioica with cytotoxic, oestrogenic and anti-oestrogenic effects." Pharmaceutical biology 56.1 (2018): 235-244.
2.Studiul autori: Zhang, Lei, and Bal L Lokeshwar. "Medicinal properties of the Jamaican pepper plant Pimenta dioica and Allspice." Current drug targets 13.14 (2012): 1900-1906.
3.Studiul autori: Kallifatidis, Georgios, James J. Hoy, and Bal L. Lokeshwar. "Bioactive natural products for chemoprevention and treatment of castration-resistant prostate cancer." Seminars in cancer biology. Vol. 40. Academic Press, 2016.
4.Studiul autori: Nejad, Solmaz Mohammadi, Hilal Özgüneş, and Nursen Başaran. "Pharmacological and toxicological properties of eugenol." Turkish journal of pharmaceutical sciences 14.2 (2017): 201.
5.Studiul autori: Zhang, Lei, and Bal L Lokeshwar. "Medicinal properties of the Jamaican pepper plant Pimenta dioica and Allspice." Current drug targets 13.14 (2012): 1900-1906.
6.Studiul autori: Lorenzo-Leal, Ana Cecilia, et al. "Antimicrobial, cytotoxic, and anti-inflammatory activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis essential oils." BioMed research international 2019 (2019).
7.Studiul autori: Ladurner, Angela, et al. "Allspice and clove as source of triterpene acids activating the G protein-coupled bile acid receptor TGR5." Frontiers in pharmacology 8 (2017): 468.
8.Studiul autori: Farhadipour, Mona, and Inge Depoortere. "The Function of Gastrointestinal Hormones in Obesity—Implications for the Regulation of Energy Intake." Nutrients 13.6 (2021): 1839.
9.Studiul autori: Oroojan, Ali Akbar. "Eugenol Improves Insulin Secretion and Content of Pancreatic Islets from Male Mouse." International Journal of Endocrinology 2020 (2020).
10.Studiul autori: Oroojan, Ali Akbar, Narges Chenani, and Marzieh An’aam. "Antioxidant effects of eugenol on oxidative stress induced by hydrogen peroxide in islets of langerhans isolated from male mouse." International journal of hepatology 2020 (2020).

Britannica: "allspice, tree and spice", https://www.britannica.com/plant/allspice

Allspice and Clove As Source of Triterpene Acids Activating the G Protein-Coupled Bile Acid Receptor TGR5, 2017, Angela Ladurner,Martin Zehl, Ulrike Grienke,Christoph Hofstadler,Nadina Faur,Fátima C. Pereira

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0