Homeopatia: principii si controverse

Majoritatea oamenilor de știință din lume consideră homeopatia la fel de eficientă ca un tratament cu efecte placebo. Și asta fiindcă ideile acesteia nu au o bază științifică și medicală suficient de solidă, încât să nu poată fi contestate.

Originile și principiile homeopatiei

Bazele homeopatiei au fost puse de medicul saxon Samuel Haknemann în anul 1796. Ulterior, acesta și-a extins studiile și a publicat în 1810 o lucrare considerată și astăzi temelia activității specialiștilor homeopați. El a administrat unor persoane sănătoase anumite substanțe care să declanșeze simptome similare anumitor afecțiuni. Apoi a stipulat ideea conform căreia administrarea acestor substanțe unor persoane deja bolnave va ajuta la vindecarea lor.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Ca multe alte terapii alternative, homeopatia se bazează pe ideea că organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur, dacă este stimulat prin diferite mijloace. Pornind de la conceptele implementate de Haknermann, esența homeopatiei este principiul similitudinii, sau, așa cum spune o veche vorbă românească, „cui pe cui se scoate”.

Homeopații folosesc soluții foarte diluate care conțin principii active și care în timp, pot diminua efectele unei afecțiuni și chiar o pot trata. Practic, tratează o afecțiune cu substanțe care pot induce aceleași simptome unui om sănătos. Organismul este astfel stimulat să lupte cu toate forțele împotriva acelui simptom.

Care sunt remediile homeopate

Principalele remedii homeopate se prezintă sub formă de granule sau picături, care se administrează în special prin topire sub limbă. Există însă și alte forme de substanțe active, ca tincturile primare, soluțiile simple, soluțiile oftalmice, soluțiile injectabile, unguentele, supozitoarele, triturațiile și tabletele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate aceste remedii sunt obținute prin anumite procese chimice de diluare repetată și dinamizate astfel încât substanța rezultată să conțină doar foarte puține molecule active. Specialiștii homeopați susțin că aceste remedii sunt atât de slabe, încât nu vor afecta starea de sănătate a pacientului, iar efectele benefice se vor vedea în timp, prin ameliorarea și chiar dispariția afecțiunii. În plus, spun ei, majoritatea substanțelor folosite provin din plante, iar faptul că sunt naturale le atestă beneficiile asupra sănătății.

Riscuri și semne de întrebare

Când vine vorba despre riscuri, niciun studiu nu a dovedit până în prezent că remediile homeopate ar induce complicații în cazul pacienților bolnavi. Așadar, ele nu sunt periculoase decât în sensul ignorării unor alte forme de tratament, care pot avea rezultate reale. Medicii din întreaga lume susțin cu tărie că alegerea unui tratament homeopat, în special în cazul unor boli grave, este ca și cum ai alege să nu te tratezi deloc.

Dacă discutăm despre forța de auto-vindecare a organismului, atunci ne putem baza pe capacitatea psihicului de a regla procesele sistemului imunitar. Dacă pornim de la ideea că remediile homeopate acționează cu efect placebo, faptul că suntem convinși că vor funționa, ne poate ajuta cu adevărat să ne vindecăm. Însă, mai departe de această idee, nu există dovezi concrete ale efectelor pe care le au aceste remedii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0