Hipocalcemia – Ce este si cum o recunosti

Cea mai simpla definitie a hipocalcemiei se refera la scadere anormala a calciului din sange. Este extrem de important sa intelegem de ce apare aceasta scadere, care sunt cauzele hipocalcemiei si cum o recunoastem.

Calciul este un mineral vital pentru buna functionare a organismului. Corpul nostru il foloseste pentru a construi oase puternice si dinti sanatosi. De asemenea, calciul este necesar pentru ca inima si muschii sa functioneze in mod corespunzator. Atunci cand in organism nu exista o cantitate suficienta de calciu, creste riscul de aparitie a unor boli precum osteoporoza, osteopenia si deficienta de calciu (hipocalcemie). Copiii care nu au in organism o cantitate suficienta de calciu nu se pot dezvolta asa cum trebuie si pot sa nu atinga inaltimea corespunzatoare, la varsta adulta.

Care sunt cauzele hipocalcemiei?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe masura ce inainteaza in varsta, multe persoane prezinta un risc crescut de a suferi de pe urma carentei de calciu. Aceasta deficienta poate fi influentata de o paleta larga de factori, cum ar fi: un aport scazut de calciu, de-a lungul unei perioade lungi de timp, in special in copilarie; medicamentele care pot sa reduca absorbtia de calciu; intolerantele la anumite alimente bogate in calciu; schimbarile de natura hormonala, in special in cazul femeilor; anumiti factori genetici.

Importanta calciului in cazul femeilor

Specialistii subliniaza ca femeile trebuie sa creasca aportul de calciu mai devreme, comparativ cu barbatii, incepand cu varsta a doua. Respectarea necesarului zilnic de calciu este deosebit de importanta pe masura ce o femeie se apropie de instalarea menopauzei.

In plus, femeile aflate la menopauza ar trebui sa creasca aportul de calciu pentru a reduce riscul de osteoporoza si riscul de hipocalcemie, mai ales ca exista factori, precum declinul hormonului estrogen, care, in timpul menopauzei face ca oasele femeii sa se subtieze mult mai repede. Cu alte cuvinte, densitatea osoasa este afectata la menopauza.

O alta cauza a deficientei de calciu este hipoparatiroidismul. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu produc o cantitate suficienta dintr-un hormon (numit hormonul paratiroidian), cel care controleaza nivelul calciului din sange.

Alte cauze ale hipocalcemiei includ malnutritia si malabsorbtia. De exemplu, malnutritia se produce atunci cand organismul nu poate absorbi vitaminele si mineralele de care are nevoie, din alimentele pe care un individ le mananca.

Alte cauze ale hipocalcemiei: niveluri scazute ale vitaminei D, ceea ce face ca organismul sa absoarba mult mai greu calciul din alte surse; medicamentele cum ar fi phenytoin, fenobarbital, corticosteroizii si medicamentele folosite pentru a trata nivelurile mari ale calciului; pancreatita; hipermagnezemia si hipomagnezemia; hiperfosfatemia; socul septic; transfuziile masive de sange; insuficienta renala; anumite medicamente din cadrul chimioterapiei;

Ce simtome are hipocalcemia

Deficienta de calciu, in stadii incipiente, poate sa nu dea niciun fel de simptom. Cu toate acestea, simptomele pot sa apara pe masura ce afectiunea progreseaza.

Simptomele severe ale hipocalcemiei includ: confuzie sau pierderea memoriei; spasme musculare; amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si fetei; depresie; halucinatii; crampe musculare; unghii fragile si moi; fracturarea oaselor se produce cu usurinta.

Deficienta de calciu sau hipocalcemia poate afecta numeroase parti ale corpului, iar semnele se vad: unghii moi si casante, parul creste extrem de incet, iar pielea este subtire si fragila. Sa nu uitam ca acest mineral – calciul –  joaca un rol important atat in contractia muschilor, cat si in eliberarea neurotransmitatorilor, asa ca hipocalcemia poate provoca convulsii chiar si persoanelor sanatoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca incepi sa observi ca ai simptome neurologice, precum pierderea memoriei, amorteala si furnicaturi, halucinatii sau convulsii, este important sa mergi la medic cat mai curand posibil, pentru un consult de specialitate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0