Hipocalcemia – Ce este si cum o recunosti
Ce funcții are calciul în organism
Care sunt cauzele hipocalcemiei
Importanța calciului în cazul femeilor
Ce simptome are hipocalcemia
Cum se pune diagnosticul de hipocalcemie
Ce tratament este indicat în hipocalcemie
Cea mai simplă definiție a hipocalcemiei se referă la scăderea normală a calciului din sânge. Este extrem de important să înțelegem de ce apare această scădere, care sunt cauzele hipocalcemiei și cum o recunoaștem.
Ce funcții are calciul în organism
Calciul este un mineral vital pentru buna funcționare a organismului. Corpul nostru îl folosește pentru a construi oase puternice și dinți sănătoși. De asemenea, calciul este necesar pentru ca inima și mușchii să funcționeze în mod corespunzător. Atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de calciu, crește riscul de apariție a unor boli precum osteoporoza, osteopenia și deficiența de calciu (hipocalcemia).
Copiii care nu au în organism o cantitate suficientă de calciu nu se pot dezvolta așa cum trebuie și pot să nu atingă înălțimea corespunzătoare la vârstă adultă, atrag atenția specialiștii.
Care sunt cauzele hipocalcemiei?
Pe măsură ce înaintează în vârstă, multe persoane prezintă un risc crescut de a suferi de pe urma carenței de calciu. Această deficiență poate fi influențată de o paletă largă de factori, cum ar fi: un aport scăzut de calciu, de-a lungul unei perioade lungi de timp, în special în copilărie; medicamentele care pot să reducă absorbția de calciu; intoleranțele la anumite alimente bogate în calciu; schimbările de natură hormonală, în special în cazul femeilor; anumiți factori genetici.
O cauză a deficienței de calciu este hipoparatiroidismul. Persoanele care suferă de această afecțiune nu produc o cantitate suficientă dintr-un hormon (numit hormonul paratiroidian), cel care controlează nivelul calciului din sânge.
Alte cauze ale hipocalcemiei includ malnutriția și malabsorbția. De exemplu, malnutriția se produce atunci când organismul nu poate absorbi vitaminele și mineralele de care are nevoie, din alimentele pe care le consumăm.
Alte cauze ale hipocalcemiei: niveluri scăzute ale vitaminei D, ceea ce face că organismul să absoarbă mult mai greu calciul din alte surse; anumite medicamente, corticosteroizii și medicamentele folosite pentru a trata nivelurile mari ale calciului; pancreatita; hipermagnezemia și hipomagnezemia; hiperfosfatemia; șocul septic; transfuziile masive de sânge; insuficiența renală; anumite medicamente din cadrul chimioterapiei.
Anumite persoane se pot confrunta cu un nivel scăzut de vitamina D din mai multe cauze, cum ar fi:
- Aportul alimentar scăzut de vitamina D
- Expunere redusă la soare (deoarece lumina soarelui este o altă sursă de vitamina D)
- Absorbție slabă a vitaminei D (de exemplu, ca efect secundar al intervenției chirurgicale de bypass gastric)
- Boală renală avansată
- Boală hepatică avansată
- Beneficiile versus efectele secundare ale vitaminei D
Însă și anumite probleme cu electroliții din sânge pot duce uneori la hipocalcemie.
De exemplu, nivelurile anormale ale electroliților de magneziu și fosfat pot provoca indirect hipocalcemie. Alte cauze mai puțin frecvente ale hipocalcemiei includ pancreatita și cancerul care s-a răspândit la oase.
Așa cum am menționat mai sus, și anumite medicamente pot provoaca uneori hipocalcemie ca efect secundar. Printre acestea se numără:
- Anumite medicamente pentru osteoporoză;
- Unele medicamente antiepileptice;
- Anumite medicamente pentru chimioterapie;
- Medicamentele diuretice;
- Inhibitori ai pompei de protoni.
Din mai multe motive, persoanele care sunt grav bolnave au un risc mai mare de hipocalcemie. Acest lucru se poate datora unor probleme medicale subiacente, sepsis, probleme electrolitice, anumite tipuri de transfuzii de sânge care afectează calciul sau alți factori.
Importanța calciului în cazul femeilor
Specialiștii subliniază că femeile trebuie să crească aportul de calciu mai devreme, comparativ cu bărbații, începând cu vârsta a doua. Respectarea necesarului zilnic de calciu este deosebit de importantă pe măsură ce o femeie se apropie de instalarea menopauzei.
În plus, femeile aflate la menopauză ar trebui să crească aportul de calciu pentru a reduce riscul de osteoporoză și riscul de hipocalcemie, mai ales că există factori, precum declinul hormonului estrogen, care, în timpul menopauzei determină ca oasele femeii să se subțieze mult mai repede. Cu alte cuvinte, densitatea osoasă este afectată la menopauză.
Ce simptome are hipocalcemia
Deficiența de calciu, în stadii incipiente, poate să nu dea niciun fel de simptom. Cu toate acestea, simptomele pot să apară pe măsură ce afecțiunea progresează.
Simptomele severe ale hipocalcemiei includ: confuzie sau pierderea memoriei; spasme musculare; amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor și feței; depresie; halucinații; crampe musculare; unghii fragile și moi; fracturarea oaselor se produce cu ușurință.
Deficiența de calciu sau hipocalcemia poate afecta numeroase părți ale corpului, iar semnele se văd: unghii moi și casante, părul crește extrem de încet, iar pielea este subțire și fragilă. Să nu uităm că acest mineral – calciul – joacă un rol important atât în contracția mușchilor, cât și în eliberarea neurotransmițătorilor, așa că hipocalcemia poate provoca convulsii chiar și persoanelor sănătoase.
Dacă începi să observi că ai simptome neurologice, precum pierderea memoriei, amorțeală și furnicături, halucinații sau convulsii, este important să mergi la medic cât mai curând posibil, pentru un consult de specialitate.
Cum se pune diagnosticul de hipocalcemie
Pe lângă istoricul medical, medicul îți va pune întrebări și despre simptomele cu care te confrunți. Dacă te confrunți cu crampe musculare sau durere și furnicături în degete este posibil ca specialistul să îți recomande anumite analize.
Teste de sânge
Diagnosticul de hipocalcemie se poate pune după ce pacientul face un test de sânge pentru calciu. Calciul este un test de sânge uzual, adesea efectuat împreună cu alte analize, ca parte a unui panou metabolic de bază (BMP) sau a unui panou metabolic complet (CMP).
Calciul este de obicei evaluat mai întâi printr-un test de sânge de calciu total. Aceasta măsoară calciul care este liber în sânge, precum și calciul care este legat de o proteină comună din sânge (numită albumină).
În cazul în care acest test arată că nivelul calciului este scăzut, este posibil să fie nevoie de un test al albuminei.
Hipocalcemia este de obicei definită ca având un calciu seric total corectat mai mic de 2,12 mmol/L.7 „Corectat” se referă la un anumit mod de măsurare a calciului care ține cont de albumină.
Medicul îți poate recomand și alte teste de sânge, printre care:
- Fosfat
- Magneziu
- Creatinină
- Fosfataza alcalină
- Teste pentru diferite forme de vitamina D
- Hormonul paratiroidian
- Calciu „ionizat” (măsoară calciul nelegat de albumină)
- Hemoleucograma completă
În funcție de context, este posibil să fie nevoie și de alte teste, cum ar fi teste de urină pentru calciu, fosfat sau alți electroliți. Există și situații când pacienții pot să aibă nevoie de teste suplimentare de monitorizare, cum ar fi un EKG pentru a verifica dacă ritmul cardiac este în regulă.
Ce tratament este indicat în hipocalcemie
Tratamentul hipocalcemiei depinde de severitatea simptomelor și de gradul și etiologia hipocalcemiei. Managementul hipocalcemiei poate fi împărțit în diferite categorii, precum:
Calciu intravenos: acesta este recomandat pacienților cu simptome severe, cât și la cei care sunt asimptomatici și dezvoltă acut hipocalcemie. Gluconatul de calciu este în general preferat față de clorură de calciu, deoarece este mai puțin probabil să provoace necroză tisulară dacă apare extravazarea.
- Calciu oral: Dacă simptomele sunt ușoare, se poate administra calciu oral. Carbonatul de calciu (40% calciu elementar) sau citratul de calciu (21% calciu elementar) sunt cele mai utilizate preparate de calciu. Carbonatul de calciu are nevoie de un mediu acid pentru a fi absorbit, de aceea trebuie evitat la pacienții care urmează un tratament cu inhibitori de pompă de protoni. Suplimentarea cu vitamina D este adesea recomandată cu calciu pentru a susține o mai bună absorbție și pentru că deficiența de vitamina D este frecvent întâlnită în scenariile clinice care conduc la hipocalcemie.
- Hormon paratiroidian uman recombinant: Pentru tratamentul hipoparatiroidismului cronic și al anumitor boli genetice legate de niveluri scăzute de PTH, hormonul paratiroidian uman recombinant a fost aprobat de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA).
Tratament specific bolii
Hipoparatiroidism postchirurgical: Majoritatea pacienților vor dezvolta hipocalcemie după intervenția de tiroidectomie sau paratiroidectomie din cauza hipoparatiroidismului.
Din acest motiv, tratamentul profilactic cu calciu după aceste intervenții chirurgicale este uneori recomandat. Acest lucru previne de obicei hipocalcemia simptomatică severă. Nivelurile de calciu trebuie monitorizate îndeaproape după intervenția chirurgicală, iar calciul de substituție trebuie redus treptat.
- Hipomagnezemie: magneziul seric trebuie corectat înainte de corectarea hipocalcemiei.
- Deficit de vitamina D: hipocalcemia care apare din cauza deficienței de vitamina D nu poate fi corectată decât dacă vitamina D este mai întâi completată.
- Boala cronică de rinichi: Hipocalcemia în boala cronică de rinichi este de obicei rezultatul deficienței de vitamina D. De regulă, aceasta se corectează în urma unui tratament cu vitamina D activată (calcitriol). Pacienților cu deficit semnificativ de vitamina D li se administrează 50.000 de unități de ergocalciferol pe săptămână timp de 8 până la 12 săptămâni, urmat de colecalciferol în doze mai mici de 1000 până la 5000 de unități pe zi. Pacienții cu antecedente de nefrolitiază trebuie să fie informați de către specialiști cu privire la riscul crescut de nefrolitiază și metodele de reducere a acestui risc (de exemplu, creșterea consumului de apă, scăderea sodiului și a proteinelor animale în dietă).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Hypocalcemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430912/
Medscape - Hypocalcemia
https://emedicine.medscape.com/
Te-ar mai putea interesa și...