Hernia hiatala: cauze, simptome, tratament si remedii
Hernia hiatala: cauze, simptome, tratament si remedii
Hernia hiatala: cauze, simptome, tratament si remedii
Hernia hiatală apare când țesuturile din interiorul abdomenului se exteriorizează printr-un orificiu al musculaturii peretelui abdominal spre cavitatea toracică.
În cele mai multe cazuri, hernia hiatală nu cauzează probleme și e posibil chiar să fie trecută cu vederea. Hernia hiatală mare poate permite acidului gastric să se întoarcă în esofag, cauzând arsuri gastroesofagiene, probleme pulmonare sau pneumonie, deoarece conținutul stomacului pătrunde în esofag și poate fi aspirat în plămâni.
Deși poți avea acest tip de hernie fără niciun simptom, pericolul este că alimentarea cu sânge a stomacului să se sugrume sau să se întrerupă. În cazurile severe, e posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru tratarea herniei hiatale de mari dimensiuni.
Ce este hernia hiatală
Spre deosebire de herniile ventrale, care ies prin peretele abdominal, o hernie hiatală apare atunci când partea superioară a stomacului împinge în sus în piept printr-o mică deschidere a diafragmei, mușchiul care separă abdomenul de piept.
O hernie hiatală are ca rezultat reținerea acidului și a altor conținuturi, deoarece stomacul tinde să fie sugrumat de această deschidere a diafragmei. Acești acizi și alte substanțe pot reveni cu ușurință - reflux sau regurgitare - în esofag.
Tipuri de hernie hiatală
Există patru tipuri de hernii hiatale. Marea majoritate a herniilor hiatale sunt denumite tip I sau hernii hiatale glisante. În cazul acestui tip de hernie hiatală, stomacul alunecă intermitent în sus în piept printr-o mică deschidere a diafragmei. Herniile hiatale de tip II, III și IV se numesc hernii paraesofagiene. Acestea apar atunci când o porțiune a stomacului se împinge în sus în piept adiacent esofagului.
Simptomele herniei hiatale
Printre semnele acesteia se numără:
- Arsuri gastroesofagiene
- Râgâială
- Dificultăți la înghițire
- Durere în piept sau dureri abdominale
- Senzația de preaplin după masă
- Vărsături
- Scaun de culoare neagră
Dacă simptomele herniei hiatale apar și persistă, e recomandat să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului de care ai nevoie.
Cauze hernie hiatală
Cauza exactă a herniei la stomac nu este cunoscută. Afecțiunea se poate datora slăbiciunii țesutului de susținere. Riscul de a dezvolta această afecțiune crește odată cu vârsta, obezitatea și fumatul. Herniile hiatale sunt foarte frecvente. Acestea apar adesea la persoanele care au peste 50 de ani.
Diafragma este un mușchi care separă pieptul de cavitatea abdominală. În mod normal, esofagul ajunge la stomac printr-o deschizătură din diafragma care poartă denumirea de hiatus. Atunci când mușchiul hiatusului se slăbește, partea de sus a stomacului se umflă și pătrunde către diafragmă.
Cauzele posibile care pot determina apariția herniei hiatale sunt:
- Leziunile în zona pieptului
- Hiatus mărit din naștere
- Presiunea intensă și persistentă pusă pe mușchii din zona diafragmei. Această presiune poate să apară în următoarele situații: tuse, vărsături, ridicarea unor greutăți.
- O hernie la stomac apare adesea la femei în timpul sarcinii. Fătul în creștere împinge organele abdominale în sus, uneori determinându-le să se umfle prin diafragmă acolo unde se întâlnește cu stomacul.
- O anomalie congenitală a diafragmului este o altă cauză, dar acest tip de hernie hiatală este rară.
- Leziunile diafragmei, cum ar fi traumatisme de la o cădere sau un accident de circulație, pot duce, de asemenea, la o hernie hiatală. Unele proceduri chirurgicale care implică stomacul cresc, de asemenea, riscul unei persoane de a se confrunta cu hernia hiatală.
Testarea și diagnosticarea herniilor hiatale
În urma mai multor teste, medicul poate diagnostica o hernie hiatală.
Radiografia cu bariu
Este posibil ca medicul să-ți recomande bei un lichid cu bariu înainte de a face o radiografie. Această radiografie oferă o imagine clară a tractului digestiv superior. Imaginea permite medicului să vadă locația stomacului. Dacă iese prin diafragmă, înseamnă că ai o hernie hiatală.
Endoscopie
O altă investigație recomandată pentru diagnosticarea herniei la stomac este endoscopia. Aceasta presupune introducerea unui tub subțire cu o cameră la capăt în gât pentru a se vizualiza esofagul și stomacul. În felul acesta, medicul specialist va putea să vadă dacă stomacul se împinge prin diafragmă. Orice strangulare sau obstrucție va fi, de asemenea, vizibilă.
Tratament hernie hiatală
Multe persoane cu hernii hiatale nu au simptome și nu au nevoie de îngrijiri medicale. Dar pentru persoanele cu hernii mai severe, tratamentul cu medicamente, anumite modificări ale stilului de viață, și, în unele cazuri, intervenția chirurgicală pentru a repara hernia pot oferi ameliorarea simptomelor incomode precum arsurile la stomac și durerea în piept.
Este posibil ca o hernie hiatală să reapară după o intervenție chirurgicală. Într-un studiu din 2020, rata de recurență pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de fundoplicatură minim invazivă a fost de 18% 1.
Schimbările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, consumul de porții mai mici de alimente, limitarea anumitor alimente grase și acide și consumul de mese cu cel puțin 3 până la 4 ore înainte de a somn pot ajuta la gestionarea simptomelor herniei hiatale.
Tratamentul specific pentru o hernie la stomac va fi determinat de medicul curant pe baza mai multor factori, inclusiv sănătatea generală, anatomia, extinderea și localizarea herniei și severitatea simptomelor herniei precum refluxul acid. Orice situație în care stomacul sau organele abdominale se rotesc sau se răsucesc, provocând durere severă, blocaj și o posibilă strangulare în care aportul de sânge este afectat, este întotdeauna tratată cu o intervenție chirurgicală de urgență.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos reduce simptomele precum arsurile gastroesofagiene. În tratarea herniei hiatale se folosesc medicamente care reduc aciditatea sau care o neutralizează.
Tratament chirurgical
La un număr redus de pacienți se poate interveni chirurgical pentru tratarea herniei hiatale. De obicei, o hernie de dimensiuni medii nu va provoca durere. De fapt, problemele herniei hiatale sunt prezente de obicei doar în herniile mai mari de 6 cm. Atâta timp cât hernia ta este mai mică de 6 cm, ar trebui să poată fi gestionată cu autoîngrijire și medicamente.
Intervenția chirurgicală pentru a repara o hernie hiatală poate implica strângerea diafragmei și tragerea stomacului în jos din cavitatea toracică înapoi în abdomen.
Un chirurg va recomanda o intervenție chirurgicală în funcție de stadiul în care se află hernia hiatală.
Opțiunile chirurgicale comune includ:
Chirurgie de reparare a hiatusului
Această intervenție chirurgicală folosește suturi și plasă protetică pentru a strânge și a reduce dimensiunea hiatusului lărgit, care reprezintă deschiderea diafragmei prin care trece esofagul în drumul său către stomac. În felul acesta, împiedică stomacul să se umfle în sus prin hiatus. Această intervenție este utilizată pentru herniile hiatale în stadiu incipient.
Fundoplicatura Nissen
Această procedură implică utilizarea cusăturilor pentru a înfășura partea superioară a stomacului, numită fundus, în jurul porțiunii inferioare a esofagului pentru a ține stomacul sub hiatusul diafragmatic. Cusăturile creează presiune la capătul esofagului, ceea ce împiedică acidul din stomac și alimentele să curgă din stomac.
Gastroplastie Collis-Nissen
Această intervenție chirurgicală este utilizată pentru a prelungi esofagul la pacienții cu forme mai complexe de hernie hiatală din cauza scurtării esofagului. În această procedură, un chirurg va folosi țesut din partea superioară a stomacului pentru a extinde esofagul.
Tratarea simptomelor în hernia hiatală
Dacă ești diagnosticat cu hernie hiatală, pentru evitarea simptomatologiei neplăcute, disconfortului sau chiar agravarea acestei afecțiuni, trebuie să ții cont de câteva recomandări.
Unele alimente, cum ar fi băuturile carbogazoase, citricele și multe altele, pot crește simptomele la unele persoane diagnosticate cu hernie hiatală. Alte alimente, cum ar fi alimentele grase prăjite, sunt problematice pentru majoritatea oamenilor care prezintă simptome de reflux gastroesofagian.
Prin urmare, trebuie să respecți câteva reguli:
- Mănâncă puțin și des, nu te complace în mese abundente. Ar fi de preferat să ai cinci-șase mese/zi, reduse cantitativ, iar hrana trebuie mestecată îndelung.
- Sunt interzise cinele copioase și ai grijă să nu mergi la culcare imediat după cină, ba chiar ar trebui să treacă una-două ore de la ultima masa înainte de a te culca.
- Dormi pe una - două perne mari, pătrate, cu trunchiul și capul mai ridicat sau dacă ai un pat care permite, înclină-l cu 15º față de planul orizontal. Evită dormitul pe burtă sau complet pe spate.
- Încearcă să slăbești dacă ești supraponderal sau obez, simptomele fiind agravate de excesul ponderal.
- Evită constipația, fumatul și îmbolnăvirile respiratorii, hernia fiind agravată de tuse și constipație.
- Redu cantitatea de grăsimi din alimentație, dulciurile și evită și alcoolul.
- Exclude din alimentație condimentele, ciocolata, citricele, prăjelile și băuturile carbogazoase.
- Evită îmbrăcămintea prea strânsă pe trup.
- Evită antiinflamatoarele nesteroidiene și steroidiene, precum acestea, dar și acestea) și alte antireumatice, antitermice și antalgice care pot produce iritație, sângerare a sistemului digestiv.
- Monitorizează-ți hemoglobina și sideremia (valorile fierului din sânge) fiindcă hernia poate provoca sângerări, care dacă sunt neglijate pot duce la instalarea anemiei.
Herniile hiatale mari în jur de 5=6 cm și peste trebuie luate în considerare în diagnosticul diferențial ca o cauză rară intraabdominală a dispneei și anemiei feriprive persistente. Trebuie reținut că herniile hiatale mari pot duce la simptome și complicații cardiace cauzate de compresia inimii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Factors influencing recurrence after minimally invasive treatment of hiatal hernia—a single center experience”, laparoscopic Surgery, Vol 4 (October 2020), Monica Ortenzi, Andrea Balla, Giulia Fontana, Federica Marinucci, Angelica Reggiani, Perla Capomagi, Beatrice Bailetti, Giovanni Lezoche, Mario Guerrieri
https://ls.amegroups.com/article/view/6117/html
Johns Hopkings Medicine - Conditions We Treat: Hiatal Hernia
https://www.hopkinsmedicine.org/hernia_center/conditions_we_treat/hiatal_hernia.html
National Library of Medicine - The management of hiatal hernia: an update on diagnosis and treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6853045/
Te-ar mai putea interesa și...