Ce este monoglutamatul de sodiu si ce efecte are asupra sanatatii tale?
Ce este monoglutamatul de sodiu si ce efecte are asupra sanatatii tale?
Ce este monoglutamatul de sodiu si ce efecte are asupra sanatatii tale?
Monoglutamatul de sodiu sau glutamatul monosodic este o substanță care se găsește natural și în anumite alimente, însă este utilizat în forma artificială în industria alimentară pentru potențarea aromei. Este unul dintre cei mai frecvent întâlniți aminoacizi non-esențiali și se regăsește, printre altele, în roșii, lapte, ciuperci, peste sau brânză.
În industria alimentară, monoglutamatul de sodiu mai este cunoscut sub denumirea de MSG sau E621. Rolul său este de a intensifica savoarea preparatelor, fiindcă are capacitatea chimică de a pune în valoare aromele. De altfel, glutamatul monosodic în sine nu are niciun gust, însă se activează atunci când este combinat cu condimente sau alimente aromate.
Despre monoglutamatul de sodiu
MSG a fost creat inițial de biochimistul japonez Kikunae Ikeda și perfecționat ulterior în numeroase laboratoare. Ideea a pornit de la dorința lui Ikeda de a pune în valoare aroma de kombu, alge marine comestibile folosite în supele asiatice. El a reușit astfel să obțină o substanță care păcălește creierul și îl face să perceapă gustul mult mai puternic.
Deși agențiile de reglementare a siguranței alimentelor consideră că aportul de MSG este sigur, unele studii preclinice și clinice au contestat siguranța acestuia, în special după expunerea cronică. Controversa este probabil alimentată de cunoașterea faptului că glutamatul endogen joacă un rol atât în procesele fiziologice, cât și în cele patologice.
Glutamatul are diverse funcții fiziologice: este un substrat major pentru producerea de energie în enterocite, o substanță intermediară în metabolismul proteinelor, precursor al metaboliților semnificativi precum glutationul (GSH, modulator al stresului oxidativ) sau N-acetilglutamatul (regulator metabolic), precum și un neurotransmițător excitator al sistemului nervos central. O creștere a concentrației de glutamat din SNC este asociată cu leziuni cerebrale, similare cu statusul epileptic, ischemie cerebrală sau leziuni traumatice, precum și cu neurodegenerarea cronică analogă coreei Huntington.
În ce produse se găsește monoglutamatul de sodiu?
Monoglutamatul de sodiu este unul dintre acei aditivi alimentari utilizați pentru a spori gustul umami, care este un gust savuros și astringent, întâlnit în special în alimente precum carne, brânză, ciuperci și alge marine. Glutamatul monosodic poate fi adăugat și la alimente procesate, pentru a îmbunătăți gustul acestora.
În general, poate fi găsit într-o gamă largă de alimente procesate, cum ar fi supe la plic, diverse gustări din comerț (snacks), sosuri, dressing-uri pentru salate, mezeluri și carne procesată, în unele produse vegane, dar și în unele băuturi răcoritoare, în unele ceaiuri sau sortimente de amestecuri de cafele și chiar în unele medicamente. Aditivul poate fi identificat pe etichetele produselor sub diferite denumiri, cum ar fi glutamat monosodic, acid glutamic monosodic, E621 sau monosodium-L-glutamat.
Este monoglutamatul de sodiu periculos?
Unul dintre miturile care circulă, legat de glutamatul monosodic, este „sindromul restaurantului chinezesc”, care a apărut după ce un pacient a acuzat dureri de cap și senzație de disconfort după ce a consumat preparate de la un restaurant cu specific chinezesc, unde era folosită această substanță pentru a îmbunătăți gustul preparatelor. Cu toate acestea, niciun studiu nu a validat clar această ipoteză și utilizarea MSG în limite normale nu este considerată periculoasă pentru sănătate.
Există, însă, un număr redus de persoane care, în urma consumului de glutamat monosodic, acuză simptome precum:
- Dureri de cap
- Bufeuri
- Transpirații abundente
- Tahicardie
- Durere în piept
- Greață
- Slăbiciune
În Uniunea Europeană, glutamatul de sodiu este încadrat ca aditiv alimentar E621, autorizat în anumite alimente și supus unor limite cantitative.
Un studiu realizat în anul 1995 de Federația Societăților Americane de Biologie Experimentală (FASEB) pentru FDA a stabilit că MSG nu este periculos atunci când se consumă în limitele stabilite de lege. S-au observat anumite simptome deosebite în cazul unor pacienți care au fost expuși unei doze de 3 grame de glutamat monosodic în absența alimentelor, însă datele nu sunt considerate suficient de concludente pentru a cataloga MSG drept nociv. Aceste simptome nu au fost observate și atunci când monoglutamatul de sodiu a fost administrat împreună cu alimente. Potrivit raportului, nu există date care confirmă rolul glutamatului în apariția sau complicarea unor boli cronice.
Consumul de alimente care conțin glutamat monosodic este, însă, asociat cu acumularea de kilograme în plus, probabil și pentru că, având în vedere gustul potențat, persoana tinde să mănânce mai mult. Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că monoglutamatul de sodiu crește riscul de obezitate.
Glutamatul de sodiu influențează radical gustul și, nu de puține ori, cine consumă des alimente care conțin acest aditiv observă că alimentele gătite în acasă nu au aceeași savoare precum cele de la restaurant sau semipreparatele de la supermarket.
Cum te ferești de monoglutamatul de sodiu?
Dacă nu vrei să consumi produse cu monoglutamat de sodiu, citește cu atenție etichetele atunci când mergi la cumpărături și evită, de asemenea, preparatele de tip fast-food. În general, produsele precum cartofii prăjiți și chiar și băuturile carbogazoase servite la fast food conțin cantități mari de monoglutamat de sodiu.
Indiferent că ești sau nu de părere că glutamatul monosodic poate cauza probleme de sănătate, este important să știi că alimentele, cu cât sunt mai naturale, cu atât sunt mai sănătoase. Pentru a menține o stare cât mai bună de sănătate, e necesar ca alimentația să fie cât mai naturală, dacă este posibil chiar pe bază de alimente de proveniență organică.
Pentru a preveni consumul nedorit de potențatori de aromă sau alte substanțe nocive, cel mai simplu este să cumperi ingrediente atent alese și cât mai naturale și să gătești acasă. Pregătind mâncarea acasă, deții controlul asupra ingredientelor pe care le folosești, ceea ce înseamnă că nu oferi organismului substanțe de calitate îndoielnică, ale căror efecte sunt controversate.
Siguranța monoglutamatului de sodiu
Iată care este poziția autorităților de reglementare alimentară și a oamenilor de știință față de glutamatul monosodic.
Ce spun autoritățile de sănătate?
În general, MSG-ul este considerat sigur de către majoritatea autorităților de reglementare alimentară, cum ar fi Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). În ceea ce privește sindromul de sensibilitate la monoglutamatul de sodiu, EFSA a concluzionat că acesta nu este o entitate clinică și nu există dovezi care să sugereze că oamenii ar putea fi sensibili la MSG în afara unei reacții alergice.
Doze permise
EFSA a declarat că nu există o legătură între consumul de MSG și apariția simptomelor, cum ar fi dureri de cap, amețeli sau anxietate. Cu toate acestea, a stabilit o doză zilnică admisibilă pentru MSG, care este de 30 mg/kg de greutate corporală. Această doză a fost stabilită pentru a asigura siguranța consumatorilor, în special a celor mai sensibili, cum ar fi copiii și femeile însărcinate.
Conform legislației din Uniunea Europeană, limita maximă de utilizare pentru glutamatul monosodic este de 10 g/kg pentru anumite tipuri de produse, cum ar fi supele instant și snacks-urile, și de 5 g/kg pentru alte produse, cum ar fi mezelurile și produsele de patiserie. În plus, produsele care conțin MSG trebuie să aibă acest ingredient etichetat pe ambalaj.
Părerile cercetătorilor sunt împărțite
Unii cercetători sugerează că monoglutamatul de sodiu poate fi asociat cu simptome precum dureri de cap, greață, transpirații și palpitații, o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul de sensibilitate la monoglutamatul de sodiu. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice clare care să susțină aceste afirmații.
Alte studii sugerează că aportul excesiv de MSG poate fi asociat cu obezitatea și alte boli metabolice. Glutamatul monosodic poate stimula apetitul și poate duce la consumul excesiv de alimente bogate în calorii și zaharuri. Cu toate acestea, ar fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste afirmații.
Studiile clinice și cele preclinice
O revizuire recentă a analizat literatura disponibilă privind studiile preclinice și studiile clinice cu privire la presupusele efecte adverse ale MSG. Această revizuire a constatat că studiile preclinice au asociat administrarea de MSG cu cardiotoxicitate, hepatotoxicitate, neurotoxicitate, inflamație de grad scăzut, tulburări metabolice și modificări premaligne, împreună cu modificări comportamentale. În plus, au fost raportate legături între consumul de MSG și apariția și dezvoltarea tumorilor, creșterea stresului oxidativ și apoptoza în timocite, precum și efecte genotoxice în limfocite.
Cu toate acestea, spun oamenii de știință, au fost detectate de-a lungul analizei mai multe defecte metodologice, ceea ce i-a determinat pe autorii revizuirii să concluzioneze că aceste studii au o relevanță limitată și deci nu se poate preciza ferm că acest aditiv are cu siguranță aceste efecte dăunătoare asupra sănătății umane.
Studiile clinice, mai spun savanții în aceeași analiză, s-au concentrat în principal pe efectele MSG asupra aportului alimentar și a cheltuielilor energetice. Pe lângă impactul asupra sporirii aromei alimentelor, monoglutamatul de sodiu îmbunătățește secreția salivară și interferează cu metabolismul carbohidraților, în timp ce impactul asupra sațietății și refacerii senzației de foame după masă a variat în raport cu compoziția mesei. Cercetătorii spun că, pe baza literaturii disponibile, concluzia lor este că sunt necesare studii clinice și epidemiologice suplimentare, bine realizate, care să țină seama atât de monoglutamatul de sodiu alimentar creat în laborator, cât și de cel natural.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EFSA - EFSA reviews safety of glutamates added to food
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170712
FDA - Questions and Answers on Monosodium glutamate (MSG)
https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/questions-and-answers-monosodium-glutamate-msg
NCBI - A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952072/
Studiul „A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate”, apărut în Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019 Jul; 18(4): 1111–1134. Published online 2019 May 8. doi: 10.1111/1541-4337.12448, autori: Anca Zanfirescu, Anca Ungurianu et al.
Te-ar mai putea interesa și...