Sunt aditivii alimentari artificiali nocivi pentru sănătate?

Aditivii alimentari artificiali pot fi controversați, dar nu sunt atât de nocivi pe cât pot părea. Iată tot ce trebuie să știi despre aditivii alimentari artificiali, inclusiv siguranța, utilizările și riscurile potențiale pentru sănătate, precum și sfaturi utile pentru a reduce consumul.

Ce sunt aditivii alimentari artificiali?

Aditivii alimentari artificiali sunt ingrediente sintetice, ceea ce înseamnă că nu sunt derivați în mod natural, adăugați la alimente pentru a le îmbunătăți aspectul, textura, gustul și prospețimea. Food and Drug Administration (FDA) se asigură că toți aditivii alimentari de pe piață sunt siguri pentru utilizare. Totuși, te poți întreba dacă este mai bine să limitezi consumul acestor ingrediente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de aditivi alimentari

FDA utilizează următoarele două categorii de aditivi alimentari:

Direcți - adăugați pentru un scop specific, cum ar fi textura, dospirea, omogenitatea sau culoarea. De exemplu, aspartamul este un îndulcitor artificial folosit pentru îmbunătățirea gustului băuturilor răcoritoare și a alimentelor cu conținut scăzut de calorii sau fără zahăr.
Indirecți - pot deveni parte a alimentelor în cantități mici din cauza  ambalării, depozitării sau altor practici de manipulare. În acest caz, producătorii trebuie să se asigure că toate materialele de ambalare sunt sigure pentru utilizare.

În cea mai mare parte, aditivii alimentari direcți sunt preocuparea consumatorilor. Ei pot fi clasificați în continuare în următoarele două categorii:

Naturali. Aditivii naturali provin dintr-o sursă naturală de hrană. De exemplu, sfecla roșie este folosită pentru a produce coloranți alimentari roșii naturali, în timp ce soia și porumbul sunt folosite pentru a produce lecitină - un tip de emulgator - pentru a lega ingredientele.

Artificiali. Aditivii artificiali nu sunt derivați din natură. De exemplu, majoritatea extractelor de vanilie sunt fabricate din vanilină, care este produsă într-un laborator.

Atât aditivii alimentari naturali, cât și cei artificiali trebuie să îndeplinească liniile directoare stricte de reglementare și siguranță pentru a fi aprobați pentru utilizare în alimente.

Tipuri de alimente în care se găsesc frecvent

Aditivii alimentari artificiali se găsesc în multe alimente populare, cum ar fi iaurturile, pâinea, sosurile pentru salate, băuturile răcoritoare, produsele coapte, chipsurile, batoanele cu proteine și alte alimente procesate.

De fapt, multe alimente de pe rafturile magazinelor alimentare conțin aditivi alimentari naturali sau artificiali sub o anumită formă. Unele alimente pot conține emulgatori, în timp ce altele pot conține îndulcitori sau coloranți alimentari.

Cu excepția cazului în care un aliment este complet neprelucrat, cum ar fi un măr, citește eticheta dacă ești îngrijorat de aditivii alimentari.

De ce sunt adăugați în alimente

Multe produse alimentare conțin emulgatori, stabilizatori sau agenți de îngroșare pentru a îmbunătăți calitatea produsului. Acești aditivi ajută la legarea ingredientelor, cum ar fi uleiul și apa, pentru a produce o textură și un aspect mai uniform.

Un aliment poate avea, de asemenea, aditivi artificiali pentru a-și îmbunătăți compoziția nutrițională. De exemplu, acidul ascorbic sintetic (vitamina C) și acidul folic (o formă sintetică de folat) sunt adăugate în mod obișnuit la alimente, deoarece sunt mai stabile decât omologii lor naturali.

Efectele potențiale ale consumului de ingrediente artificiale

În ciuda protocoalelor stricte de siguranță aplicate aditivilor alimentari artificiali, consumatorii se pot îngrijora de efectele pe termen lung ale acestor ingrediente asupra sănătății.

Sănătatea intestinelor

Până în prezent, există puține dovezi că aditivii alimentari artificiali aprobați pentru a fi folosiți de FDA afectează sănătatea intestinului sau digestia.

Acestea fiind spuse, tulburările intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și disbioza intestinală, asociate cu consumul alimentelor foarte procesate, i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă există o legătură între sănătatea intestinului și alimentele cu aditivi artificiali.

Unele cercetări preliminare efectuate la șoareci sugerează că consumul de îndulcitori artificiali poate reduce diversitatea bacteriilor intestinale și poate duce teoretic la probleme digestive - deși nici o cercetare nu leagă în mod direct aditivii alimentari artificiali de afectarea sănătății intestinale la om. Reține că microbiomul uman diferă foarte mult de cel al animalelor, ceea ce poate duce la diferențe în modul în care sunt metabolizați îndulcitorii artificiali.

Dacă crezi că ai putea fi sensibil la anumiți aditivi alimentari, cel mai bine este să consulți un profesionist din domeniul sănătății, specializat în tulburări digestive.

Creșterea în greutate

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari populari, dar în timp ce unii îi folosesc ca soluție la diete pentru slăbire, alții cred că pot face mai mult rău decât bine.

Cunoscuți și sub numele de îndulcitori non-nutritivi, îndulcitorii artificiali conțin zero calorii, dar adaugă dulceață alimentelor și băuturilor. Cei mai populari sunt aspartam, acesulfam K, zaharină și sucraloză.

Deși conțin zero calorii, se pare că îndulcitorii artificiali pot contribui la creșterea în greutate prin modificarea microbiomului intestinal, ducând la modificări ale metabolismului și dereglării hormonilor. 

Cu toate acestea, majoritatea îndulcitorilor artificiali nu ajung în intestinul inferior unde există microbiomul intestinal. Prin urmare, este puțin probabil ca îndulcitorii artificiali să schimbe microbiomul intestinal și niciun studiu nu a arătat că îndulcitorii artificiali determină creșterea în greutate.

În multe cazuri, alți factori care pot produce confuzie (de exemplu, aportul alimentar total, istoricul dietelor și activitatea fizică) pot influența creșterea în greutate sau slăbirea.

Cancer

Unii aditivi alimentari artificiali pot fi asociați cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer.

În special, o dietă bogată în nitriți și nitrați, care se găsesc frecvent în carnea procesată, a fost legată de un risc crescut de cancer colorectal. 

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni din cauza cercetărilor care arată o relație între consumul de carne procesată și riscul de cancer colorectal.

Bisfenolul A (BPA), un aditiv care se găsește în mod obișnuit în ambalajul alimentelor, a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de cancer și perturbări endocrine. Deși acum este interzis în produsele pentru copii, acesta poate fi găsit în unele sticle de apă, cutii și alte ambalaje. 

Cercetări limitate conectează direct alți aditivi alimentari la un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, o dietă foarte procesată este asociată cu un risc mai mare de cancer în general, deși nu este clar dacă aditivii alimentari joacă un rol în acest sens.

Cele mai eficiente strategii pentru reducerea riscului de cancer includ evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, menținerea unui stil de viață activ și adoptarea unei diete hrănitoare bogate în fibre, fructe și legume.

Sănătatea copiilor

Unii consumatori se întreabă dacă anumiți aditivi alimentari artificiali, cum ar fi coloranții alimentari, duc la hiperactivitate, tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) sau autism la copii.

Coloranții și aromele alimentare artificiale sunt folosite pentru a spori aspectul și gustul multor produse alimentare, în special cele destinate copiilor. Deși există opțiuni naturale, culorile și aromele artificiale sunt de obicei utilizate datorită cantității mici necesare și costului redus.

Deși multe grupuri și diete, cum ar fi dieta Feingold, susțin că aditivii alimentari artificiali provoacă probleme de comportament sau tulburări de neurodezvoltare la copii, puține cercetări susțin acest lucru. 

Ar trebui să limitezi ingredientele artificiale?

Pentru majoritatea oamenilor, este aproape imposibil să se evite complet ingredientele artificiale, deoarece majoritatea produselor alimentare le conțin. Din fericire, nu trebuie să le eviți complet pentru a trăi un stil de viață sănătos.

Majoritatea aditivilor alimentari artificiali nu sunt dăunători sănătății umane, iar cei care prezintă riscuri pentru sănătate sunt interziși sau limitați de FDA.

În loc să încerci să elimini complet aditivii alimentari artificiali din dietă, axează-te pe consumul unei diete cu alimente întregi, minim procesate, care va reduce în mod natural aportul.

Dacă simți că anumiți aditivi alimentari artificiali îți provoacă efecte secundare nedorite, discută acest lucru cu un profesionist din domeniul sănătății. Aceștia pot recomanda reducerea sau eliminarea anumitor ingrediente. 

Sfaturi pentru reducerea aportului de aditivi

Dacă vrei să reduci aportul de aditivi alimentari artificiali, iată câteva sfaturi utile:

Citește eticheta. Conform legii, producătorii de alimente sunt obligați să enumere toți aditivii alimentari direcți (naturali și artificiali).
Fii conștient de nume și termeni. Unii aditivi alimentari au mai multe denumiri. De exemplu, Splenda este numele de marcă pentru sucraloză, un îndulcitor artificial.
Mănâncă alimente întregi, minim procesate. Cel mai bun mod de a reduce aportul este să mănânci alimente întregi, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe și carne slabă.
Bea apă. Alegerea apei este o modalitate ușoară de a reduce aportul de îndulcitori artificiali care se găsesc frecvent în băuturi răcoritoare, băuturi energizante și alte băuturi.
Evită o abordare de tipul ”totul sau nimic”. Eliminarea completă a aditivilor alimentari artificiali este dificilă și poate să nu fie durabilă. În schimb, modificările mici din dietă te pot ajuta să îți reduci aportul într-un mod mai ușor de gestionat.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Overview of Food Ingredients, Additives & Colors

Food additives: Assessing the impact of exposure to permitted emulsifiers on bowel and metabolic health – introducing the FADiets study

The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0