Efectele periculoase ale schimbarilor climatice si incalzirii globale asupra sanatatii

Un nou studiu releva faptul ca numarul de decese datorate temperaturilor ridicate va fi in continua crestere in ciuda faptului ca majoritatea natiunilor lumii se lupta cu mentinerea incalzirii globale la cote agreate.

Natiunile care au decis sa sustina Acordul de la Paris semnat in anul 2015 si-au luat angajamentul sa limiteze incalzirea globala cu 2 grade Celsius peste cotele preindustriale. Cu toate acestea se asteapta ca astfel de evenimente datorate temperaturilor ridicate sa se intample din ce in ce mai des deoarece ne apropiem de limita celor 2 grade Celsius, au spus cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O analiza a 44 din cele 101 cele mai populate metropole arata ca numarul oraselor care sufera de temperaturi extrem de crescute s-a dublat cu 1,5 grade Celsius, au raportat cei implicati in studiu. Acest trend va expune mai mult de 350 de milioane de oameni stresului datorat incalzirii globale pana in 2050 daca populatia va creste in ritmul preconizat, a declarat autorul studiului.

“O data cu incalzirea climatului numarul si intensitatea valurilor de caldura va creste” a spus conducatorul studiului Tom Matthews. El este climatolog la Universitatea John Moores din Liverpool, Marea Britanie. “Studiul ne arata ca acesta este efectul incalzirii globale experimentata pana in prezent, studiul fiind ultimul de acest gen care atesta ca ne putem astepta la si mai multe valuri de caldura pe msaura ce clima continua sa se incalzeasca” a spus Matthews.

 

 

Valurile de caldura ameninta in special orasele mari cu mult asfalt, beton si populatii enorme, a spus Dr. Georges Benjamin. El este director executiv al Asociatiei Americane de Sanatate Publica. “Cele mai multe orase din Statele Unite ale Americii au elaborat planuri pentru a se adresa valurilor de caldura.” a explicat Benjamin. “Cu toate acestea avem inca un numar destul de mare de decese datorat temperaturilor ridicate”.

Pentru a examina impactul incalzirii globale asupra stresului termic uman cercetatorii au folosit modele climatice si au analizatcmodul in care schimbarile temperaturii globale afecteaza factorul de stres termic in marile orase. Cercetatorii au concluzionat ca cel mai probabil vor mai fi si alte arii expuse factorului de stres termic. De asemenea au punctat faptul ca zonele deja expuse vor suferi valuri de caldura mai frecvente si de durata mai mare.

“Studiul nu s-a focusat explicit pe Statele Unite dar in general daca clima continua sa se incalzeasca, America de Nord va trebui sa se astepte la valuri de caldura mai frecvente si mai intense:” a spus Matthews. “De asemenea si numarul deceselor va continua sa creasca” a adaugat el.

 

 

In 2015, 45 de Americani au decedat datorita valurilor de caldura, dupa spusele Institutului American al Vremii. In total mai mult de 9000 de Americani au murit din cauza problemelor legate de caldura din 1979 pana in prezent, in conformitate cu Agentia Americana de Protectie a Mediului. Institutul American al Vremii defineste ca “periculos” un indice de temperatura de 40 de grade Celsius, a spus Jennifer Li, directorul sanatatii mediului din cadrul Asociatiei Nationale de Sanatate a Oraselor si Judetelor.

Pentru a proteja populatia de caldura vor trebui luate masuri de la infrastructura pana la ajutorul comunitar, au spus atat Li cat si Benjamin. “Pregatirea pentru temperaturile extreme include revizuirea designului cladirilor noi sau renovarea cladirilor existente pentru a creste eficienta energiei si de a descreste temperaturile interioare” a spus Li. “Adaptarea la schimbarile climatice poate face referire si la modernizarea retelei electrice pentru a face fata perioadelor de varf in timpul celor mai frecvente, intense si durabile valuri de caldura” a spus ea.

Marile orase ar trebui sa puna la dispozitie populatiei “centre de racorire” unde oamenii se pot adaposti in cele mai aride zile la fel cum iarna sunt puse la dispozitie “centrele de incalzire” cand temperaturile scad drastic, a spus Benjamin. Oficialii din sanatate pot de asemenea distribui ventilatoare persoanelor care nu au instalate aparate de aer conditionat iar primavara sa lanseze notificari pentru a le aduce aminte oamenilor sa isi verifice aparatele de aer conditionat si sa le pregateasca pentru folosire indelungata pe perioada verii. Pe plan international acest studiu ar trebui sa lanseze semnale de alarma si sa transmita un mesaj clar asupra problemei incalzirii globale care trebuie confruntata prin actiuni ferme, a adaugat Li.

De asemenea studiul releva faptul ca limitele de incalzire globala setate de Acordul Climatic de la Paris nu mai sunt considerate sigure, a spus Li. “Mai mult, interventiile ar trebui prioritizate sa incetineasca incalzirea globala si in acelasi timp sa accelereze eforturile de instruire si adaptare. Populatia va fi impactata disproportional iar pe cei mai vulnerabili ii poate prinde nepregatiti sa faca fata riscurilor valurilor de caldura” a adaugat ea.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0