Riscul Coronavirus: importanța unui sistem imunitar puternic și a analizelor periodice

Pe fondul unei imunități scăzute, există riscul să ne îmbolnăvim, mai ales acum în această perioadă când noul coronavirus se răspândește cu rapiditate. Corpul nostru și, implicit, sistemul nostru imunitar, este expus la multe potențiale „amenințări”, sub influenta unor factori trigger precum alergenii (praful, polenul) sau agenții infecțioși (virusuri, bacterii, paraziți, fungi și alte microorganisme patogene). Răspunzând constant la agresiunile din mediul nostru extern, organismul nostru  poate ajusta și menține diferitele constante ale mediului interior (ansamblul lichidelor organismului) între limitele valorilor normale, care ne permit să ne „simțim bine în corpul nostru”. Acest proces este cunoscut sub denumirea de homeostază.

Ce este sistemul imunitar

Sistemul imunitar reprezintă un ansamblu de interacţiuni între diferite organe, structuri şi substanţe. Este vorba despre interacțiunile dintre globulele albe, măduva hematogenă, vasele limfatice şi organele, anumite celule din  ţesuturi sau substanţe prezente în sânge.

Cea mai importantă funcție a sistemului nostru imunitar este să distingă tot ce este străin (microbi, bacterii etc.). În timpul investigației sale, sistemul imunitar decide dacă îi expulzează pe invadatorii străini din corp, îi distruge și îi îndepărtează sau îi separă pentru a reduce impactul lor dăunător asupra organismului. Odată identificată amenințarea potențială, un sistem imunitar sănătos se mobilizează în zona afectată. Prin eliberarea mediatorilor chimici sau a neurotransmițătorilor, inflamația apare în zona locală. Deși aceste mecanisme sunt importante pentru a combate infecțiile, ele sunt, de asemenea, cauza din spatele simptomelor neplăcute, cum ar fi dureri în gât și secreții nazale care apar când ne confruntăm cu anumite infecții virale, precum gripa sau infecția cu SARS-CoV-2. 

Modul în care reacționează sistemul imunitar când un virus sau o bacterie pătrund în corp diferă, de la caz la caz. Răspunsul sistemului imunitar poate fi echilibrat (răspunsul este eficient și proporțional cu amenințarea), hipersensibil (ca în cazul alergiilor alimentare și de mediu, inclusiv alergii sezoniere), inactiv (ca la o răceală persistentă), prea reactiv (ca în complicațiile infecției cu H1N1 în cazul în care inflamația scapă de sub control) sau se supraactivează (ca în cazul bolilor autoimune, când sistemul imunitar începe să atace propriile tesuturi).

Semne care arată că sistemul imunitar este slăbit

Există multe afecțiuni și simptome care anunță când sistemul nostru imunitar este slăbit, de exemplu:

  • Răceli frecvente și gripa;
  • Răcelile și gripa care se complica si se extind la nivelul aparatului respirator, generand bronsite, bronsiolite, pneumonii sau chiar  emfizem sau infecții  ale sinusurilor sau ale urechii;
  • Alergii (alimente, de sezon, de mediu);
  • Aparitia de vezicule herpetice sau leziuni de tip zona zoster;
  • Oboseală persistentă;
  • Infecții persistente  cu ciuperca Candida Albicans- bucale, vaginale, digestive.
  • Tulburări digestive persistente cu modificari ale tranzitului
  • Tulburări inflamatorii acutizate  (de exemplu, colită ulcerativă, artrită reumatoidă, boala Crohn etc.).

Deoarece funcționalitatea optimă a tractului digestiv și sistemul nostru imunitar sunt strâns legate, tulburările digestive si ale microbiotei pot fi printre cauzele principale ale disfuncției imune. Una dintre cele mai importante rețele limfatice include țesutul limfoid asociat cu mucoasele (inclusiv plăcile Peyer) în abdomen. Plăcile Peyer se dezvoltă în copilărie. Din acest motiv, alergiile alimentare și iritația intestinală (adesea observată la copiii cu colici) pot afecta dezvoltarea acestui organ limfoid. 

Mai târziu în viață se menține o sănătate imunitară intestinală datorită prezenței bacteriilor bune de la nivelul intestinului. Bacteriile „bune”, provenite din sursele alimentare, ajung în sistemul digestiv, ajutând la o mai bună absorbție a alimentelor. Bacteriile bune funcționează deseori în tandem cu sistemul imunitar. Căptușeala tractului nostru digestiv (de la gură la anus), cunoscută sub numele de mucoasă conține anticorpi care ajută la identificarea și neutralizarea virusurilor și bacteriilor.

De ce este important să se diagnosticheze și să se trateze cauzele sistemului imunitar disfuncțional

În cazul în care sistemul imunitar este disfuncțional, există riscul apariției: 

  • constipației cronice sau diareii;
  • afecțiunilor inflamatorii (de exemplu, boala Crohn, colită ulcerativă, boală autoimună, cancer, etc.). 
  • infecțiilor cronice virale (HIV, herpes, COVID-19);
  • deficiențe de vitamine, minerale și proteine;
  • stresului, insomniei.

Care este legătura dintre sistemul imunitar slăbit și infecția cu noul coronavirus

Toți suntem susceptibili la infecțiile respiratorii virale, inclusiv infecția cu SARS-CoV-2. Virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, conform Organizația Mondială a Sănătății. Când virusul pătrunde în organism, se atașează de o celulă gazdă situată în epiteliul pseudostratificat care îmbracă bronhiile, format din foarte mulți cili și celule calciforme. Cilii sunt proiecții celulare similare firelor de păr, care împiedică plămânii să se umple cu resturi și lichide, cum ar fi virusuri, bacterii și particule de praf și polen, pe când celulele caliciforme sunt celule care secretă mucus, căptușind învelișul bronhiilor. 

Noul coronavirus atacă aceste celule și începe să le distrugă - astfel încât sistemul respirator si plămânii încep să se umple cu lichid, îngreunând respirația. Această fază a bolii durează aproximativ o săptămână. În acest moment, sistemul imunitar începe să lupte împotriva invadatorilor. Astfel apare febră, iar temperatura corporală ridicată crează un mediu ostil pentru virus. Organismul va încerca să scape de mucus sub formă de tuse și secreții nazale.

Dar la unii pacienți diagnosticați cu COVID-19 - în special la persoanele în vârstă și la cele cu alte afecțiuni de sănătate (diabet, hipertensiune, boli de inimă)- sistemul imunitar, pe lângă faptul că încearcă să ucidă virusul, începe să distrugă și celule sănătoase.

Acest răspuns imunitar crescut poate declanșa o „furtună de citokine” - globulele albe din sânge activează o varietate de substanțe chimice care ajung în plămâni, care împreună cu atacul asupra celulelor dăunează și mai mult organismului. Acest răspuns imun crescut poate duce la cedarea organelor și chiar la deces. 

De ce este important să ne monitorizăm periodic sănătatea

Prevenția este cea mai bună armă împotriva infecțiilor virale. Medicul îți poate recomanda o serie de teste simple pentru a identifica eventualele probleme de sănătate. Printre acestea se numără:

  • Măsurarea greutății. O greutate prea mare favorizează apariția multor boli mai târziu în viață.
  • Măsurarea tensiunii arteriale: De regulă, valoarea optimă a tensiunii arteriale ar trebuie să fie sub 120/80 mmHg. O valoare mai mică de 90/60 mmHg se încadrează la hipotensiune (sau tensiune mică), pe când valorile care depășesc 140 mmHg semnalează hipertensiunea (tensiune mare). 
  • Profilul lipidic. Persoanele cu antecedente familiale de boli de inimă și copiii cu obezitate și diabet ar trebui să își verifice colesterolul mai des, ținând cont de recomandările medicilor.
  • Investigații de rutină recomandate femeilor: examenul clinic pelvin, mamografia și frotiul Papanicolau. Aceste investigații sunt recomandate în prevenirea cancerului și a bolilor care pot provoca infertilitate. Testarea Papanicolau trebuie să înceapă la vârsta de 21 de ani. Screeningul de rutină este recomandat la fiecare trei ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani. Femeile active din punct de vedere sexual trebuie să se testeze și pentru bolie cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia și screening HIV). Pentru femeile cu risc mediu de cancer de sân care nu prezintă simptome, se recomandă efectuarea unei mamografii la fiecare 1-3 ani, dacă au între 25 și 39 de ani, și în fiecare an, pentru femeile care au peste 40 de ani.
  • Hemoleucograma, imunograma și deficitul de vitamine sau minerale: sunt analize prin care se poate stabili dacă sistemul imunitar funcționează corespunzător. 

Moduri sănătoase prin care-ți poți întări sistemul imunitar

Ca să fii ferit de infecții este important să ai un stil de viață sănătos. Prin urmare:

  • Nu fuma.
  • Menține o alimentație echilibrată, în care să se regăsească proteine de calitate, dar și grăsimi sănătoase, alături de carbohidratț buni, bogați în fibre, vitamine, minerale și enzime (leguminoase, legume, salate, condimente și ierburi proaspete).
  • Consumă fructe și legume de sezon, cât mai puțin preparate termic.
  • Renunță la fast food, junk food, prăjeli, mâncăruri ambalate și preparate industrial, excesul de sare, zahăr și făină.
  • Fă regulat sport - cel puțin 20 de minute pe zi - și minimum 5.000 de pași zilnic, preferabil în aer liber.
  • Menține-ți greutatea normală, constant. Evită oscilațiile mari de greutate.
  • Consumă alcool rar si cu moderație.
  • Dormi cel puțin 7-8 ore în fiecare noapte. 
  • Spălă-te frecvent pe mâini cu apă și săpun, pentru cel puțin 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 secunde și gătește curat alimentele. 
  • Dacă nu ai acces la apă, curăță mâinile cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95%, precum Guard X
  • Menține curățenia în zonele de lucru, la birou, acasă, folosește substanțe dezinfectante pe toate suprafețele plane, dar și telefon, tabletă.
  • Gestionează stresul pe cât posibil, evită situații generatoare de conflicte.
  • Evită deplasările inutile, zonele aglomerate - poți face cumpărături online, mai ales pentru curățenie (detergenți, dezinfectanți etc.) pentru produsele de îngrjire și cosmetice, evită vizita la farmacii dacă nu ai rețete speciale. Astăzi poți comanda foarte ușor suplimente, vitamine și produse cosmetice online.

Când și cum ar trebui să folosești dezinfectant pentru mâini?

Dacă nu ai acces la apă, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini.

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, se observă că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Moncton Naturopathic - A cold can be a sign of a healthy immune system
https://www.monctonnaturopathic.com/cold-can-sign-healthy-immune-system/
Harvard Health Publishing - How to boost your immune system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
WebMD- Milestone medical tests in your 20s and 30s
https://www.webmd.com/women/guide/milestone-medical-tests-20-30
The Telegraph - Coronavirus: what does Covid-19 do to the body?
https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/coronavirus-does-covid-19-do-body/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0