Degetul COVID - ce este și cum poate fi tratat?

Oamenii de știință implicați într-un nou studiu important au cercetat de ce unele persoane care contractă COVID-19 dezvoltă leziuni pe degetele de la picioare și mâini, asemănătoare degerăturilor, afecțiune cunoscută sub numele de „degetul COVID”.

Cercetătorii susțin că au identificat părțile sistemului imunitar care par a fi implicate. Constatările lor, publicate în British Journal of Dermatology, pot ajuta la tratamente pentru ameliorarea simptomelor.

În cadrul studiului, au fost examinați 50 de participanți cu această afecțiune și 13 cu leziuni similare la degete, care însă le-au apărut înainte de pandemie, deci nu aveau legătură cu virusul.

Autorul principal al studiului, Dr. Charles Cassius, a declarat că cercetarea a oferit o înțelegere mai profundă a afecțiunii. „Epidemiologia și caracteristicile clinice ale leziunilor asemănătoare degerăturilor au fost îndelung studiate. Cu toate acestea, se știu puține despre fiziopatologia implicată. Studiul nostru oferă noi perspective”. 

„Se speculează de ceva vreme că virusul este responsabil pentru o serie de semne cutanate, dar până acum acestea au fost în mare parte rapoarte individuale sau la scară mică. Acest studiu reprezintă o clasificare mult mai sistematică și mai aprofundată a caracteristicilor", a mai afirmat el.

Afecțiunea este întâlnită atât la mâini, cât și la picioare

Degetul COVID se poate dezvolta la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare. Cu toate acestea, pare a fi mai frecvent la degetele de la picioare. Degetul COVID debutează cu apariția unei culori intense de roșu pe degetele de la mâini sau de la picioare, care se transformă treptat în violet, asemeni vânătăilor. Degetul COVID poate afecta un singur deget sau mai multe.

În majoritatea cazurilor, degetul COVID este nedureros și singurul motiv pentru care poate fi observat este colorarea pielii. Cu toate acestea, în cazul unor persoane, afecțiunea poate fi însoțită de vezicule, mâncărime și durere. Rareori, este asociat cu  umflături sau porțiuni de piele aspră. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, o acumulare de puroi sub piele.

Degetele COVID se dezvoltă de obicei în decurs de o săptămână până la patru săptămâni de la infectare și au simptome ușoare în majoritatea cazurilor. Totuși, conform Ligii Internaționale a Societăților Dermatologice și Academiei Americane de Dermatologie, inflamația a continuat pentru mai mult de 150 de zile în unele cazuri.

Când au apărut primele cazuri de deget COVID

Degetul COVID este întâlnit la pacienții de orice vârstă, dar se pare că afectează mai frecvent copiii și adolescenții. La unii persistă luni de zile, iar la alții, câteva săptămâni. În mai 2020, Jurnalul European de Dermatologie Pediatrică a raportat o „epidemie” de cazuri în rândul copiilor și adolescenților din Italia.

„Am observat o „epidemie” de leziuni vasculitice acute, care se vindecă de multe ori de la sine, prezente pe mâini și picioare, la copii și adolescenți asimptomatici. Aceste leziuni au constituit o noutate care ne-a determinat să stabilim o legătură cu cealaltă noutate mult mai severă, adică COVID-19, care a apărut și ea aproape simultan ”, explică cercetătorii.

Pe 29 aprilie, cercetătorii din Spania au publicat un studiu referitor la „manifestările cutanate ale bolii COVID-19”, care înseamnă „manifestări legate de piele”. Medicii au descris șase cazuri de pacienți cu leziuni la degetele de la picioare, prezentând inclusiv imagini ale umflăturilor asemănătoare degerăturilor, primite de la pacienții lor prin e-mail.

Majoritatea pacienților erau tineri sau adulți tineri, inclusiv un tânăr de 15 ani care a aflat că are pneumonie COVID-19 când s-a prezentat la camera de gardă pentru a solicita asistență medicală pentru degetele de la picioare.

Un alt pacient era un bărbat în vârstă de 91 de ani, care fusese internat cu coronavirus cu trei săptămâni mai devreme. Ulterior își revenise și fusese externat din spital.

Dr. John Ingram, redactor-șef al British Journal of Dermatology, a comentat la acea vreme că studiul a fost „cea mai importantă piesă de cercetare a manifestărilor cutanate asociate cu COVID-19”. În plus față de degetele COVID, oamenii din întreaga lume au raportat că se confruntă cu alte efecte secundare despre care cred că ar putea fi legate de virus, inclusiv delir, conjunctivită și diaree.

Două componente ale sistemului imunitar ar putea fi responsabile de dezvoltarea degetului COVID

Conform ultimelor descoperiri ale cercetătorilor, bazate pe teste de sânge și piele, două părți ale sistemului imunitar ar putea fi resposabile, notează BBC. Ambele implică mecanisme pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva coronavirusului. 

Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator.

Cercetătorii de la Universitatea din Paris au studiat de asemenea și celulele care acoperă vasele mici de sânge care alimentează zonele afectate. Aceste celule ar juca un rol critic în apariția degetelor COVID.

Potrivit BBC, podiatrul britanic Ivan Bristow, susține că, la majoritatea persoanelor la care apare această problemă - la fel ca în cazul leziunilor apărute în timpul perioadelor reci și a celor întâlnite la persoanele care au probleme cu circulația - leziunile acestea dispar de obicei de la sine. Totuși, unii ar putea avea nevoie de tratament cu creme și alte medicamente. Confirmarea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru o abordare mai eficientă a degetului COVID, explică medicul.

Degetul COVID - mult mai rar întâlnit după vaccinare

Dr. Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a declarat că degetul COVID a fost observat foarte frecvent în faza incipientă a pandemiei, dar este mai puțin întâlnit în valul de infectări cu varianta  Delta. Adesea, cei afectați nu prezintă niciunul dintre simptomele clasice ale COVID-19, cum ar fi tusea persistentă, febra și pierderea sau schimbarea mirosului sau a gustului.  

Acest lucru se poate datora faptului că tot mai mulți oameni sunt vaccinați sau au o anumită protecție împotriva COVID-19 față de cei care au raportat infecții în trecut. „Raportările (n.r. - degetului COVID) după vaccinare sunt mult mai rare”, a spus ea. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.bbc.com/news/health-58801462
https://www.theguardian.com/world/2021/oct/06/covid-toe-may-be-side-effect-immune-response-study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7566763/
https://www.nytimes.com/2020/05/01/health/coronavirus-covid-toe.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0