De ce apare transpiratia excesiva noaptea si ce este de facut?

Indiferent de anotimp și de temperatura din cameră, există persoane care se plâng de transpirație excesivă noaptea, senzația fiind însoțită și de disconfort prin răcirea corpului și necesitatea de a schimba lenjeria sau chiar așternuturile. De ce apare această problemă și cum se poate rezolva?

Cauze transpirație excesivă

Când transpirația excesivă noaptea apare pe fondul unei gripe sau viroze puternice, este un semn de însănătoșire, însă sunt și multe alte situații în care simptomul deranjant persistă pe termen lung, tulburând somnul, pe fondul unor procese fiziologice sau patologice. Iată despre ce este vorba!

Hiperhidroză

Unele persoane se cunosc ca suferind de hiperhidroză, o afecțiune în care glandele sudoripare funcționează excesiv, fără o cauză cunoscută. De multe ori aceste persoane se plâng și de palme umede și de transpirație excesivă la nivelul tălpilor și axilei. Unul dintre remediile simptomatice este reprezentat de injecțiile cu toxină botulinică sau cu extirparea chirurgicală a glandelor sudoripare (la nivelul axilei, de exemplu).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Carență de minerale

Transpirația excesivă noaptea poate fi întâlnită și la copiii mici, mai ales în perioadele de creștere, ceea ce poate trăda o carență de minerale, în special de calciu și magneziu, dar este posibil ca fenomenul să se regăsească și în perioada de prepubertate. În unele cazuri poate fi vorba de o dereglare a tiroidei, precum în tiroidita autoimună. În acest caz, copilul are probleme și cu creșterea în înălțime, dificultăți de memorie și concentrare și ar trebui dus la un consult de specialitate.

Infecție pulmonară

În alte situații, transpirația excesivă noaptea poate trăda o infecție pulmonară, cel mai frecvent tuberculoză, dar și alte boli, precum bronșitele cronice, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), în puseele acute și alte boli pulmonare însoțite de insuficiență respiratorie. Transpirația în acest caz este însoțită și de o stare generală de rău, slăbiciune, stare subfebrilă, frison sau junghi toracic, tuse încărcată dimineața la trezire dar și pe parcursul zilei. Aceste simptome asociate transpirației sunt motive în plus pentru a merge cât mai repede la un medic specialist.

Alte infecții

Și localizarea infecțiilor la un alt nivel decât cel pulmonar pot duce la instalarea stărilor subfebrile și febrile, mai ales seara și noaptea, generând transpirație excesivă. Se ridică în acest caz suspiciunea prezenței unor boli infecțioase precum hepatitele virale B și C, dar problema se regăsește și în cazul endocarditei (infecția este localizată la nivelul învelișului cardiac) sau în osteomielită (infecție osoasă). Este necesar un consult medical.

Alte cauze ale transpirației excesive nocturne

Procese maligne

Transpirația excesivă nocturnă poate fi și un semn al prezenței proceselor maligne, leucemii, în special, și este patognomonică pentru limfomul Hodgkin. Evident se va merge la hematolog dacă acest simptom este însoțit și de o scădere a imunității cu răceli repetate, alterarea stării de sănătate, mărirea ganglionilor paracervicali, axilari și inghinali, scădere în greutate, febră, prurit marcat, creșterea VSH-ului etc.

Hipertiroidism

Cauzele hormonale ale transpirațiilor abundente din timpul nopții sunt de cele mai multe ori de origine tiroidiană, că în cazul hipertiroidismului ori a bolii Basedow. În aceste situații, pacientul mai acuză și o stare de agitație marcată, neliniște, tulburări de somn, aritmie și frecvență cardiacă mare, sensibilitate la căldură, dar și slăbiciune musculară și astenie. Pentru investigarea activității tiroidiene se vor recomanda teste precum TSH, T3, T4.

Și alte dereglări sau procese hormonale pot genera transpirații abundente, cum ar fi feocromocitomul, dar și instalarea premenopauzei și menopauzei.

Hipoglicemie

Transpirație excesivă noaptea poate apărea și la diabetici sau la persoanele care urmează tratamente cu insulină, în cazul epidoadelor de hipoglicemie. Este bine de știut de către pacienții cu diabet că și medicația antidiabetică poate provoca transpirații profuze noaptea, mai ales când sunt utilizate glipizida și insulina.

Metaboliți și alte substanțe

Pacienții cu gută și cu un nivel crescut de acid uric se pot confrunta nu doar cu dureri puternice în articulații, ci și cu transpirație excesivă. În necesitatea de a elimina cât mai multe dintre substanțele nocive, un organism intoxicat cu mercur, plumb sau seleniu va produce multă transpirație noaptea, iar persoana respectivă va resimți necesitatea de a bea multă apă.

Medicamentele

Există și o serie de alte medicamente care generează transpirație excesivă noaptea, precum antidepresivele triciclice, celecoxibul și alte antiinflamatoare nesteroidiene, aciclovirul, medicația pentru simptome gastrice (omeprazol, mesalamină, rabeprazol) unele diuretice și medicamente pentru reglarea tensiunii (enalapril, nifedipină, verapamil), medicamente pentru inimă (dipiridamol, nitroglicerină, propafenonă, metoprolol) dar și medicamente citostatice și hormonale (testosteron, levotiroxină, somatotropină, calcitonină etc) precum și terapiile cu anticorpi monoclonali, pe perioada administrării.

Fumatul poate contribui la transpirația excesivă noaptea

Persoanele care fumează mult, mai ales în partea a doua a zilei, înainte de culcare, vor transpira foarte mult noaptea. Cu același simptom se vor confrunta și cei care încearcă să se lase de fumat și urmează terapii de substituție cu nicotină, însă aceste persoane transpiră doar în această perioadă de tranziție de la fumător la nefumător; odată ce organismul se reglează, dispar și transpirațiile nocturne.

Și unele alimente și băuturi sunt asociate cu transpirația excesivă pe timpul nopții

Dacă ești într-un tratament precum cele de mai sus sau te încadrezi într-una dintre categoriile fiziologice cum ar fi menopauza sau hiperhidroza idiopatică, încearcă să nu bei alcool înainte de culcare, întrucât prin efectul diuretic crescut va amplifica fenomenul transpirației, existând riscul deshidratării și al aritmiilor cardiace. Și mesele prea copioase seara, care abundă în alimente grase ori prea sărate, pot genera fenomenul.

Pentru a nu prelungi inutil perioada de veghe și a beneficia cât mai mult de somn, aerisește bine camera înainte de culcare și încearcă să menții o temperatură de aproximativ 22 de grade Celsius. Dormi cu pijamale subțiri, iar dacă ai părul mai lung, strânge-l pe timpul nopții într-un coc ușor în vârful capului. 

Dacă știi că transpiri mult noaptea, ca să nu te ridici din pat și să pierzi mai mult din timpul de somn, pregătește-ți de seara lângă pat un tricou curat sau o bluză subțire pentru schimb, un prosop cu care să usuci pielea pielea și unul pe care să îl pui pe pernă. De asemenea, ia-ți pe noptieră o sticlă cu apă, pentru a înlocui lichidele eliminate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Night sweats
https://www.nhs.uk/conditions/night-sweats/
Sleep Foundation - Common Causes of Night Sweats and How to Fix Them 
https://www.sleepfoundation.org/night-sweats


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0