Daltonismul – se vindeca?

Senzatia luminoasa, alaturi de cea cromatica, precum si de perceptia adancimii spatiului (vederea tridimensionala), reprezinta elementele cheie ale vederii sanatoase. Perceperea culorilor tine de cantitatea de lumina la care este supus ochiul (in conditii de iluminare slaba, ochii nu vad in culori). Vederea colorata se dezvolta treptat, inca de la nastere, bebelusul fiind interesat de culorile vii, tari.

Cecitatea cromatica sau discromatopsia reprezinta o tulburare a vederii colorate, constand in incapacitatea de a deosebi unele culori de altele. Cel mai frecvent se intalneste discromatopsia rosu/verde (adevaratul daltonism). In termeni tehnici, incapacitatea de a percepe culoarea rosie se numeste protanopie, iar cea verde – deuteranopie.  

Care sunt cauzele?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afectiunea este preponderent congenitala (din nastere), fiind transmisa de la mama, si apare deoarece receptorul responsabil pentru culoarea verde, rosie sau albastra nu functioneaza, persoanele vazand de fapt in nuante de gri sau negru sau in culorile respective, dar mult mai estompate.

Se estimeaza ca aproximativ 8% din barbati (cam o persoana de sex masculin din 12) sufera de daltonism. In schimb, doar 0.5% dintre femei au aceasta boala. Celelalte tulburari ale vederii colorate (axa galben-albastru sau acromatopsia – lipsa de perceptie a oricarei culori) sunt mult mai putin frecvente.

Exista si discromatopsie dobandita (apare in urma traumatismelor, a ingestiei de medicamente sau substante toxice, a diverselor boli - cataracta), insa ponderea ei este mult mai mica fata de cea congenitala.

Cum se detecteaza?

Pentru investigarea tulburarilor cromatice, in cabinetul de consultatii oftalmologice se folosesc preponderent testele pseudoizocromatice (ex test Ishihara sau Stilling). Aceste teste constau in planse cu diverse simboluri (litere, cifre), desenate cu ajutorul unor cerculete de dimensiuni si cromatica diferite (saturatie, ton, culoare). Aceste planse sunt corect citite de pacientii care au vedere cromatica buna si incorect sau deloc identificate de catre cei cu dicromatopsie. 

Ce implicatii sociale exista?

Pacientii afectati de aceasta boala nu pot profesa in anumite domenii unde simtul cromatic este foarte important: designer vestimentar si tot ce tine de domeniul modei sau al culorilor (make-up artisti, designer de interior), dar si in cadrul politiei sau transporturi (feroviar, auto, aerian), unde vederea colorata are un rol foarte important.

Se poate vindeca?

In unele tari, sunt disponibile lentile de ochelari care sunt tratate cu un filtru ce schimba perceptia culorii, la o persoana discromata, asemanator stimulului pe care il produce perceperea acelei culori la o persoana sanatoasa. Totusi, boala este incurabila, in momentul in care pacientul isi da ochelarii jos, perceptia culorilor este din nou distorsionata. Partea buna este ca afectiunea nu este evolutiva, asadar, perceptia culorilor ramane constanta toata viata. Unii pacienti se pot simti mai bine cu lentile cu tratament polarizant, astfel fiind eliminate stralucirile orbitoare de pe suprafete plane, iar contrastul intre culori va fi imbunatatit.

De cele mai multe ori, discomatopsia nu interfereaza cu o viata normala si nu pune probleme de sanatate pe termen lung. La scoala, copiii cu daltonism pot avea dificultati in integrare (majoritatea materialelor educative se bazeaza si pe culori). Totusi, in timp, acesti copii vor incepe sa invete culorile in stilul in care le percepe creierul lor, astfel ca adaptarea la o viata sociala normala se va face rapid.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0