Cum se trateaza uvula umflata (omuletul marit)?

Uvula sau omușorul valului palatin este o bucată de țesut situată la mijlocul valului palatin, în  partea din spate a gâtului, și face parte din palatul moale. 

Valul palatin și uvula sunt  structuri anatomice foarte importante în procesul de deglutiție și ajută la închiderea căilor nazale atunci când înghiți lichide sau alimente pentru că  ajută la direcționarea alimentelor către faringe și esofag. Tot omușorul și valul palatin pot fi responsabile de sforăit, iar o intreventie chirurgicala simpla poate rezolva aceasta problema ce crează discomfort partenerului de somn, dar și generarea sindromului de apnee în somn

Denumirea medicală este poate la fel de simpatică ca și denumirea populară de omușor, pentru că medicii denumesc omușorul uvula.

Atunci când acesta se umflă, sindromul se cheamă uvulită sau inflamația uvulei. Poate crea mult discomfort, dar de obicei este temporară. Cu toate acestea, dacă umflarea uvulei este severă, aceasta poate interfera cu capacitatea de a înghiți corect și chiar de a restricționa respirația.

Există mai multe posibile cauze ale uvulitei și, în funcție de cauza și gravitatea inflamației, uvulita poate fi rezolvată cu un simplu remediu natural sau de intervenția medicală.

Simptomele uvulitei

Când te confrunți cu  uvulită, omușorul se poate colora de la roz la roșu aprins sau închis, își mărește dimensiunea, iar tu poți resimți o serie de simptome precum :

- mâncărime, arsură sau durere în gât
- instalarea unor pete pe mucoasă
- sforăit
- dificultate la înghițire
- probleme de respirație 
- senzație de sufocare 

Dacă aceste semne sunt însoțite de febră sau dureri abdominale sau toracice, dificultăți de respirație, stare generala de rău, slăbiciune sau dureri musculare, discută imediat cu medicul pentru că poate fi un indiciu al unei probleme medicale de bază care trebuie tratată.

Ce cauzează o uvulă umflată?

Există multe tipuri de cauze ale uvulitei. Inflamația este răspunsul corpului tău atunci când este atacat. Factorii declanșatori ai inflamației includ:

- Factori de mediu și stil de viață
- Infecţie bacteriana, virală, fungică 
- Trauma
- Factori genetici

Factori de mediu și stil de viață

Anumiți factori de mediu și de stil de viață pot duce la reacții care includ o uvulă umflată. Acești factori includ:

Alergeni: Ingerarea de alimnete alergene - proteine animale, arahide, crustacee etc. sau inhalarea anumitor alergeni, cum ar fi acarienii din praf, mătreața animală, polenul, care pot provoca reacții alergice la unele persoane. Pe lângă uvula, se constata și umflarea diferitelor părți ale corpului, fața, extremități etc.

Medicație: Anumite medicamente pot avea efecte secundare care pot determina umflarea uvulei.

Deshidratare: Lipsa suficientă de lichide în organism poate duce la uvulită. Deși nu este obișnuit, unii oameni au avut o uvulă umflată după ce au băut prea mult alcool și s-au deshidratat.

Substanțe chimice sau alte substanțe: inhalarea anumitor substanțe care sunt toxice precum tutunul, canabisul sau alte droguri. 

Sforăitul: Sforăitul poate fi rezultatul unei uvule umflate. În cazuri rare, poate fi și o cauză, mai ales dacă sforăitul provoacă vibrații grele care îți irită uvula.

Infecţiile: Anumite infecții pot duce la iritarea uvulei, care poate provoca uvulită. Exemple de infecții virale care ar putea duce la uvulită includ:

- Răceala obișnuită
- Gripa
- Mononucleoza
- Crupa
- Candidoza 
- Infecția cu SARS-CoV-2

Cea mai frecventă infecție bacteriană este streptococul, care ar putea provoca iritația uvulei, respectiv a uvulitei. Streptococul gâtului este cauzat de o infecție cu bacteria Streptococcus pyogenes.

Dacă ai amigdale infectate sau amigdalită, inflamația severă le poate determina să împingă uvula. Acest lucru poate face că uvula să devină iritată și umflată.

Anumite boli cu transmitere sexuală (BTS) ar putea contribui la uvulită. Persoanele al căror sistem imunitar a fost compromis de HIV și herpes genital prezintă un risc mai mare de apariție a aftelor bucale, ceea ce poate duce și la umplarea uvulei.

Trauma

Trauma la uvulă poate fi cauzată de o afecțiune medicală sau de o procedură chirurgicală, cum ar fi intubarea. Vărsăturile frecvente sau refluxul acid de la boala de reflux gastroesofagian (GERD) pot cauza iritația gâtului și uvulei.

Uvula  poate fi, de asemenea, rănită în timpul unei intereventii de amigdalectomie, procedură de îndepărtare a amigdalelor, care sunt situate pe ambele părți ale uvulei.

Factorii genetici

O afecțiune mai puțîn frecventă numită angioedem ereditar poate provoca umflarea uvulei și a gâtului, precum și umflarea feței, a mâinilor și a picioarelor. Cu toate acestea, apare doar la 1 din 10.000 până la 1 din 50.000 de persoane, conform Asociației SUA pentru Angioedem ereditar.

Uvula alungită este o afecțiune genetică rară în care uvula este mai mare decât în mod normal. Poate crea discomfort, dar nu se încadrează la diagnosticul de uvulită, însă  poate interfera cu respirația. Cu toate acestea, spre deosebire de uvulită, intervenția chirurgicală de corecatare a dimensiunilor este singura opțiune de tratament.

Factori de risc pentru o uvulă umflată

Oricine poate face uvulită, dar cel mai des se confrunta cu aceasta, copiii și adolescenții. Factoriei de risc crescut sunt :

- Terenul alergic
- Expunerea  la substanțe chimice și alți iritanți din mediu
- Un sistem imunitar slăbit și predispoziția  la infecții

Uvulita în cazul COVID-19

Deși nu este unul dintre simptomele cele mai obișnuite în cazul infectării cu virusul SARS-CoV -2, o serie de pacienți se pot confrunta cu  umflarea uvulei și a valului palatin, odată cu mărirea amigdalelor.  Nu de puține ori, aceste simptome pot fi de fapt singurele care trădează prezenta virusului în corp, cel puțin la debutul bolii. Un test antigen, PCR sau de sânge pot ajuta la diagnostic și la gestionarea corectă  a bolii.

Când apare  senzația de sufocare, pacienților li se pot prescrie antiinflamatoare, chiar și cele puternice, de tipul  dexametazonei. 

În funcție de istoricul simptomelor de infecție virală, se pot efectua o serie de investigații imagistice precum radiografii laterale de gât și torace sau CT pulmonar, dar și alte teste diagnostice, în funcție de opacitatea spațiului aerian din zona pulmonară și se măsoară nivelul bazal de oxigen al pacientului.

Conform constatărilor clinice, COVID-19 poate fi luat în considerare în diagnosticul diferențial al bolilor sistemice acute cu cauze virale în cazul uvulitei.

Remedii naturale pentru uvula umflată

Dacă te confrunți cu o uvulă umflată și dureroasă, există câteva remedii care te pot ajuta să calmezi gâtul iritat:

- Răcește gâtul sugând cuburi de gheață
- Gargară cu apă călduță sărată 
- Repaus la pat și somn  
- Ungerea pe exterior a gâtului cu unguente pe baza de uleiuri esențiale de mentol și eucalipt
- Hidratarea constantă cu cantități mici pe parcursul zilei. Urina trebuie să fie deschisă la culoare. Dacă este galben închis sau maro, nu bei suficiente lichide și este posibil să fii deshidratat.

Diagnosticarea cauzei uvulitei

Dacă ai febră și  “roșu în gât”,  cel mai probabil este un semn că o te confrunți cu o afecțiune ce  cauzează uvulita și care necesită tratament medical. 

Este posibil că medicul să solicite un exudat  nazo- faringian  pentru secreții, pentru a investiga o posibila  infecție bacteriană, virală (de tip gripal sau COVID-19) sau fungică și dacă există medicație țintită pentru aceasta. De asemenea, medicul poate cere analize de  sânge pentru a ajuta la identificarea sau excluderea altor agenți infecțioși.

Dacă rezultatele acestor teste nu sunt concludente, poate fi necesar să consulți un alergolog. Testele de sânge și cutanate pot ajuta la identificarea alimentelor sau a altor substanțe care provoacă o reacție.

Tratamentul medical pentru uvula umflată

Când uvulita se instalează în cadrul  răcelii obișnuite, umflarea se va remite de la sine fără tratament. În caz contrar, tratamentul va depinde de cauză. De obicei, tratarea cauzei de bază va rezolva uvulita.

Infecţie

Infecțiile virale obișnuite, generate de rinovirusuri sau coronavirusuri benigne tind să dispară fără tratament. Gripa și COVID-19 sunt, însă, infecții ale căilor respiratorii superioare care trebuie tratate cu medicamente antivirale orale sau intravenoase disponibile.

Baza tratamentului edemului acut izolat de uvulă  în cazul infecțiilor virale de tipul gripei sau COVID-19 este cel simptomatic. Opțiunile de tratament pentru edemul izolat includ acetaminofen, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și antibiotice care acoperă organismele comune, precum și corticosteroizi și antihistaminice. 

Antibioticele pot trata infecțiile bacteriene. Chiar și după ce simptomele dispar, se impune continuarea administrării medicamentelor conform prescripției, împreună cu un probiotic. Dacă starea poate fi contagioasă, rămâi acasă  și evită contactul cu ceilalți membri ai familiei până când medicul spune că nu mai aveți riscul de a o răspândi altora.

Alergiile

Dacă testul este pozitiv pentru o alergie, încearcă să eviți alergenul în viitor. De obicei, medicii tratează alergiile cu antihistaminice sau steroizi. Anafilaxia este o reacție alergică severă. Medicii folosesc epinefrina pentru a trata această reacție.

Angioedem ereditar

Medicul poate trata angioedemul ereditar cu oricare dintre următoarele medicamente:

- Inhibitori ai esterazei C1
- Inhibitor al kalikreinei plasmatice
- Antagonist al receptorilor bradikininei
- Androgeni


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Studiul "Acute isolated uvula swelling: A rare manifestation in patients with COVID-19, 2021", Aslan Ahmadi, Mina Jamali, Ayda Sanaei *  


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0