Cum se trateaza BPOC?
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară cronică, progresivă, incurabilă, în principal cauzată de fumat. Expunerea la poluarea aerului din casă sau la locul de muncă, antecedentele familiale și infecțiile respiratorii precum pneumonia cresc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire.
BPOC vă poate limita capacitatea de a lucra sau chiar de a face sarcini zilnice simple. BPOC vă poate face, de asemenea, mai probabil să vă îmbolnăviți grav de COVID-19.
Plămânii pacienților cu BPOC au bronhiile (căile respiratorii) îngustate, iar pereții alveolelor (micilie bule care dau plămânului aspectul buretos și care ajută la transferul oxigenului din aer în sânge) sunt distruși. Totul este cauzat de acțiunea continuă, îndelungată, a noxelor respiratorii asupra plămânilor.
În consecință, tratamentul BPOC este unul simptomatic (ajută la ameliorarea greutății în respirație, la îmbunătățirea capacității de efort). Tratamentul este în majoritatea cazurilor unul inhalator. La pacienții aflați în stadii avansate de boală, se recomanda și utilizarea de oxigen adițional (pe canula nazală).
Cum se tratează boala pulmonară obstructivă cronică
Există o serie de opțiuni de tratament pentru a gestiona boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Multe sunt direcționate pentru a ajuta căile respiratorii pentru a le menține deschise cât mai mult posibil, pentru a ajuta la curățarea mucusului, pentru a reduce inflamația și e evita alte probleme respiratorii. Nicio strategie sau medicament nu este „cel mai bun” pentru toți oamenii. Personalizarea este cheia pentru a aborda BPOC și pentru a concepe cel mai bun plan pentru controlul simptomelor. Aceasta implică identificarea medicamentului potrivit de luat la momentul potrivit pentru a asigura:
O respirație mai bună
Gestionarea BPOC necesită adesea multe tipuri diferite de medicamente care trebuie luate zilnic și poate fi confuz, mai ales dacă luați alte medicamente pentru alte afecțiuni de sănătate. Scopul este să poți lua medicamentul potrivit la momentul potrivit.
În tratamentul BPOC se utilizează:
Bronhodilatatoare
Principalul efect al tratamentului este dilatarea bronhiilor ce asigură o mai bună circulație a aerului în interiorul plămânilor, iar medicamentele utilizate sunt numite bronhodilatatoare. Există bronhodilatatoare de scurtă durată (au un efect rapid, folosite la nevoie când apare greutatea în respirație în condiții de efort) și cele de lungă durata (folosite pentru a obține o dilatare a bronhiilor pe 24 de ore). Se pot folosi și simultan, în diverse combinații.
Bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă și lungă includ beta2-agoniştii și anticolinergicele.
Beta2-Agoniștii, precum aceste medicamente pe bază de bromura de ipratropiu şi salbutamolul, sunt foarte puternici în relaxarea mușchilor încordați din jurul căilor respiratorii. Aceasta deschide căile respiratorii și ușurează respirația. Beta-agoniştii cu acţiune scurtă acţionează în câteva minute, dar durează doar 4-6 ore. Beta-agoniştii cu acţiune prelungită pot începe să acţioneze lent, dar pot dura până la 12 până la 24 de ore, deci sunt utilizaţi pentru a menţine căile respiratorii deschise pe tot parcursul zilei sau nopţii.
Anticolinergicele, precum acestea, împiedică strângerea mușchilor din jurul căilor respiratorii, așa că mențineți căile respiratorii deschise și ajută la curățarea mucusului din plămâni. Această combinație permite tusei să elimine mai ușor mucusul. Există anticolinergice cu acțiune scurtă și cu acțiune lungă.
Corticosteroizi
Sunt utili în cazul pacienților cu stadii mai avansate de boala. Corticosteroizii contribuie la diminuarea inflamației din peretele bronhiilor (inflamație care este principalul “autor”al modificărilor din plămâni); previn episoadele frecvente de agravare a bolii (exacerbări). Se utilizează întotdeauna în combinație cu bronhodilatatoarele.
Corticosteroizii pot fi, de asemenea, înghițiți sub formă de pastilă și sunt de obicei prescriși pentru perioade scurte de timp în circumstanțe speciale când simptomele devin mai severe. Steroizii au efecte secundare grave, cum ar fi creșterea în greutate, diabet, osteoporoză, cataractă și risc crescut de infecție.
Antibiotice
Persoanele cu BPOC experimentează crize cu mai multă tuse, mai multă mucus și dificultăți de respirație. Acest lucru este adesea cauzat de infecții bacteriene sau virale. Medicul poate recomanda un antibiotic în cazul în care aveți o infecție bacteriană.
Asigurați-vă că luați toate antibioticele exact așa cum v-a prescris medicul. Este posibil să începeți să vă simțiți mai bine în timpul cursului de antibiotice, dar asigurați-vă că luați antibioticul așa cum v-a recomandat medicul. Întreruperea tratamentului cu antibiotice poate permite infecției să devină rezistentă la antibiotic.
Vaccinurile, importante dacă ai BPOC
BPOC crește riscul de a face pneumonie sau gripă. Sunt disponibile vaccinuri pentru a vă proteja împotriva gripei și ar trebui să vă imunizați în fiecare an.
Pneumonia pneumococică este o infecție bacteriană a plămânilor care urmează adesea unei infecții gripale. Există două vaccinuri care protejează împotriva acestei infecții. Medicul îți poate oferi mai multe detalii despre aceste vaccinuri.
Oxigenoterapia
În ultimele stadii ale bolii se administrează oxigen (prin intermediul unei canule nazale – furtun subțire) ce provine fie dintr-o butelie, fie (în majoritatea cazurilor) dintr-un concentrator de oxigen (aparat ce odată conectat la rețeaua electrică, produce oxigen din aerul atmosferic). Oxigenoterapia ameliorează semnificativ simptomele pacienților și crește durata de viață a acestora.
Alte tratamente recomandate în BPOC
Tratamentele pe bază de aminofilină, precum acestea, erau foarte frecvent utilizate în țara noastră înainte, dar dovezile arată că nu sunt eficiente în tratamentul de inițiere. Se pot folosi ca tratament adjuvant la cel inhalator (a 3-a alegere după bronhodilatatoare și corticosteroizi) când simptomele nu sunt ameliorate satisfăcător. Se pot folosi în cazurile în care pacienții nu își pot administra corect medicația inhalatorie ca ultimă soluție terapeutică.
Reabilitarea respiratorie
Deși mai greu accesibilă în țara noastră (în principal în centre universitare), reabilitarea respiratorie este indicată în toate stadiile de boală. Reprezintă un set de exerciții respiratorii și exerciții fizice al căror scop este să vă antreneze musculatura respiratorie și cordul, pentru a face mai bine față efortului fizic în viața de zi cu zi. Necesită supraveghere medicală specializată și un program riguros (2-3 ședințe pe săptămână, timp de 3-4 săptămâni) în funcție de indicațiile medicului specialist.
Ventilație non-invazivă
Uneori, persoanele care au BPOC severă nu pot elimina dioxidul de carbon din plămâni, ceea ce vă poate face să vă simțiți foarte rău. Dacă sunteți internat la spital, vi se poate oferi ventilație non-invazivă. Aceasta implică purtarea unei măști confortabile peste nas sau peste nas și gură, conectată la un aparat care ajută aerul să intre în plămâni.
Această terapie se administrează ocazional la domiciliu persoanelor cu BPOC severă, dar stabilă, care au prea mult dioxid de carbon în sânge (hipercapnie). Dacă vă treziți în mod regulat cu dureri de cap, discută cu medicul. Poate fi un semn că respirația ta este superficială noaptea și s-ar putea să beneficiezi de ventilație non-invazivă acasă. Dacă se constată că aveți niveluri ridicate de dioxid de carbon, atunci ați putea fi evaluat pentru a vedea dacă acesta ar fi un tratament util pentru tine.
Tratamente chirurgicale
Există două tipuri de intervenții chirurgicale la plămâni efectuate pentru a trata BPOC:
Bulectomia
Este o procedură în care medicii îndepărtează una sau mai multe dintre bulele foarte mari sau bulele din plămâni. Bulele sunt saci mari de aer care se formează din sute de alveole distruse. Aceste spații de aer pot deveni atât de mari încât evadează plămânul care funcționează mai bine și interferează cu respirația. Pentru acești oameni, îndepărtarea sacilor de aer distruși îmbunătățește respirația.
Chirurgia de reducere a volumului pulmonar (LVRS)
Este o procedură pentru a ajuta persoanele cu emfizem sever care afectează lobii pulmonari superiori. LVRS nu este un remediu pentru BPOC, dar poate îmbunătăți capacitatea de exercițiu și calitatea vieții. Scopul intervenției chirurgicale este de a reduce dimensiunea plămânilor prin îndepărtarea a aproximativ 30% din țesuturile pulmonare cele mai bolnave, astfel încât porțiunea mai sănătoasă rămasă să poată funcționa mai bine. De asemenea, LVRS poate permite diafragmei să revină la forma sa normală, ajutându-vă să respirați mai eficient. S-a demonstrat că intervenția chirurgicală ajută la îmbunătățirea capacității de respirație, a capacității pulmonare și a calității generale a vieții în rândul celor care se califică pentru aceasta.
Când se recomandă transplantul pulmonar
Uneori, BPOC poate provoca leziuni severe ale plămânilor, făcându-i să nu funcționeze normal. Medicul vă poate recomanda un transplant pulmonar dacă deteriorarea nu poate fi reparată. Transplanturile pulmonare vă pot îmbunătăți capacitatea de a respira și de a fi activ. Cu toate acestea, ca orice operație majoră, ar trebui să luați în considerare riscurile și complicațiile, cum ar fi respingerea organelor sau nevoia de a lua zilnic medicamente imunosupresoare.
Un transplant de plămâni este o operație majoră cu risc ridicat și este potrivită doar pentru un număr mic de persoane. În prezent, nu există suficienți donatori disponibili pentru a satisface cererea.
Dacă poți fi luat în considerare pentru un transplant pulmonar, asta depinde de factorii care influențează șansa unui rezultat de succes. Acestea includ starea generală de sănătate și condiția fizică, alte afecțiuni medicale care înseamnă că nu ați putea face față procedurii și dacă sunteți supraponderal sau aveți o greutate prea mică. De asemenea, va trebui să nu fi fumat de cel puțin șase luni. Nu există o limită strictă de vârstă, dar este neobișnuit ca persoanele cu BPOC care au peste 60 de ani să aibă parte de un transplant de plămâni.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - COPD: Symptoms, Diagnosis, and Treatment
https://www.cdc.gov/copd/features/copd-symptoms-diagnosis-treatment.html
American Lung Association - Managing Your COPD Medications
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/copd/treating/managing-your-copd-medications
Asthma + Lung UK- What are the treatments for COPD?
https://www.blf.org.uk/support-for-you/copd/treatment
Te-ar mai putea interesa și...